Седмични новини за енергетика: Безплатен ток през деня; Новият газов поток

И още: ТЕЦ "Марица-изток 2" може да затвори предсрочно, Министерството на енергетиката пак ще търси пътната карта за "Турски поток"

В продължение на 8 часа на 24 март борсовата цена на тока в България е 0 лева.
В продължение на 8 часа на 24 март борсовата цена на тока в България е 0 лева.
В продължение на 8 часа на 24 март борсовата цена на тока в България е 0 лева.
В продължение на 8 часа на 24 март борсовата цена на тока в България е 0 лева.

В продължение на цели осем часа (от 9 до 17 часа) през деня на 24 март борсовата цена на електроенергията в България е 0 лева. Това се случва за първи път тази година и е един от много малкото случаи, в които токът няма стойност в продължение на толкова много часове. Подобна е ситуацията в почти цяла Европа, като причината е почивният ден - неделя, хубавото време и многото нови соларни мощности, които вече работят.

Ефектът от нулевите цени обаче няма да се отрази пряко в разходите на повече компании. За да използват безплатен ток фирмите трябва да работят в неделния ден и да имат т.нар. почасово мерене, както и да са избрали да заплащат енергията именно на часова база. Повечето дружества обаче не правят така, а избират да плащат средната борсова цена за базов товар за месеца, която към момента е около 130 лв./мВтч - най-ниската стойност от май 2021 г. насам и с 39% под нивата от миналия март.

За производителите обаче нулевите цени на енергията са пагубни - реално те няма да имат никакви приходи от произведения ток, но ще имат разходи за пренос и достъп, както и за балансиране. Като това се отнася не само за ВЕИ мощности, а за всички, които работят в тези часове, включително АЕЦ "Козлодуй".

Очаква се в пролетните и есенните дни да станем свидетели дори на отрицателни тарифи, които могат да бъдат избегнати ако се промени моделът на ценообразуването за балансиращата енергия. Това се очаква да стане в началото на април, с промяната на наредбите на КЕВР.

Какво се сучи

Народното събрание одобри с гласовете на депутатите от всички парламентарни групи с изключение на "Продължаваме промяната-Демократична България", решението, с което министъра на финансите Асен Василев се задължава да предприеме "необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във фонд "Сигурност на електроенергийната система" в срок до 31 март тази година". Или в рамките на следващата седмица. Интересно е, че момента на гласуване съвпада с разрива в преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за нов кабинет.

Ако сте пропуснали

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще обяви обществена поръчка за 586.7 млн. лв. без ДДС, за да разшири националната мрежа във връзка с т.нар. вертикален газов коридор. Мегапроектът е инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, а целта му е да се осигури достатъчно голям капацитет за пренос на газ по оста юг-север. Причината - в края на тази година преносът на руски газ през Украйна ще спре напълно и това пряко ще засегне страни като Словакия, Унгария и Австрия.

Новият бизнес доклад "Енергетика: Мрежите на фокус" е вече наличен - може да поръчате или свалите pdf тук.

И още

ТЕЦ "Марица-изток 2" може да затвори предсрочно заради прекомерно замърсяване. Съдът в Стара Загора отмени разрешителното за свръхзамърсяване на централата, но решението не е окончателно.

Министерството на енергетиката пак ще търси картата за "Турски поток". Проверката е възложена на инспектората на ведомството, но едва ли ще доведе до някакви резултати.

Търговията с ток след 1 юли - какви са рисковете и възможностите. Търговците на енергия имат опасения за сътресения на пазара, но според Министерството на енергетиката проблеми не се очакват.

Мориц Зайлер: Германия категорично не се връща към въглищата. В очите на хората, спирането на въглищните мини е като втори преход от социализъм към пазарна икономика, казва началникът на икономическия отдел на германското посолство в София.

Климат

Защо прогнозите за времето вече са изключително важни. Ролята на прогнозите, учените и връзката с политиката бяха сред темите на първата Национална научна конференция по околна среда, организирана от НИМХ.

Променят ли се сезоните по света и в България. Лятото е с 22% по-дълго за сметка на скъсяване на останалите сезони в умерените ширини на Северното полукълбо.

Как изкуственият интелект може да "обърка" прогнозата за времето. Едно от съвременните предизвикателства се оказва изключителното разнообразие от модели за прогнозиране на времето.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pba321088732 avatar :-|
    Йосиф Давыдович
    • - 1

    Значи какво излиза посредниците на тока купуват по нула и продават по 130 лева и кешират разликата... а вечер като е скъпо фирмите не работят и Нек плаща скъпите цени, взима компенсация за разликите и продава по 100 лева на ЕРП...които да доставят ток на домакинствата...Прилича на схема за наши хора, ПП измислиха и въведоха компенсациите в закона за енергетика..

    Нередност?
  • 2
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 2

    Трябват инициативи за увеличаване на електрическите коли, за да може тази енергия да се консумира ефективно. Очевидно в момента консумацията изостава значително.

    Нередност?
Нов коментар