🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отстраненият директор на ББР Стоян Мавродиев се захваща с консултантски бизнес

Новорегистрираната от него "Дженезис адвайзори сървисис" е с управител Ангел Джалъзов

Собственикът на "Дженезис адвайзори сървисис" Стоян Мавродиев (вляво) и управителят на дружеството Ангел Джалъзов (вдясно) работят съвместно вече десет години в КФН и ББР.
Собственикът на "Дженезис адвайзори сървисис" Стоян Мавродиев (вляво) и управителят на дружеството Ангел Джалъзов (вдясно) работят съвместно вече десет години в КФН и ББР.
Собственикът на "Дженезис адвайзори сървисис" Стоян Мавродиев (вляво) и управителят на дружеството Ангел Джалъзов (вдясно) работят съвместно вече десет години в КФН и ББР.    ©  Надежда Чипева
Собственикът на "Дженезис адвайзори сървисис" Стоян Мавродиев (вляво) и управителят на дружеството Ангел Джалъзов (вдясно) работят съвместно вече десет години в КФН и ББР.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стоян Мавродиев, който през април беше "уволнен по телевизора" от премиера Бойко Борисов като главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие, явно ще се завръща към корените си на фирмен консултант. Това може да се съди от името и предмета на дейност на регистрираната в края на юни "Дженезис адвайзори сървисис", чийто едноличен собственик е Мавродиев.

Засега детайли извън наличното в Търговския регистър и планове не са оповестени. Капиталът на новото дружество е 100 лв., а управител е Ангел Джалъзов. Той беше зам.-председател на Комисията за финансов надзор по времето, когато регулаторът беше ръководен от Мавродиев и сред малкото, които не влязоха в конфликт с председателя през шестгодишния му мандат. А след това при банкерската епохата на Мавродиев Джалъзов беше назначен за изпълнителен директор на две от дъщерните дружествата на ББР - "Национален гаранционен фонд" и "Микрофинансираща институция Джобс".

Завръщане в миналото

Това не е първото начинание на Стоян Мавродиев в това поприще. Според официалната му биография от 1991 до 1996 г. той е правен и данъчен консултант в "PriceWaterhouse България". След това той основава "Юнайтед консултинг" и до навлизането му в политиката е управляващ съдружник на компанията и още редица сателитни дружества. Впоследствие той става един от основателите на ГЕРБ, а през 2009 г. е избран за народен представител от партията, като управлението на фирмите му е прехвърлено на приближени лица и служители. Към момента акционери в "Юнайтед консултинг" и други свързани компании са дружества от Обединените арабски емирства, а за действителни собственици са посочени кипърски граждани.

Основният бизнес на "Юнайтед консултинг" в този етап е регистрация и обслужване на офшорни компании, като е представител на едно от големите световни имена в този бранш - OCRA Worldwide.

Сега според официалния предмет на дейност "Дженезис" ще се занимава с пространен списък консултантски дейности: комплексно обслужване в сферата на корпоративни финанси, сливания и придобивания на предприятия, преструктуриране на компании, проучване, подготовка на документи и оказване на съдействие за реализация на местни, регионални и международни инвестиционни проекти, оценка и управление на предприятия и активи, изготвяне на бизнес анализи, маркетингови проучвания и изготвяне на бизнес планове и икономически обосновки, консултации при финансиране и рефинансиране на проекти, концесии, финансово планиране и планиране на разходите, мениджмънт на финансови активи, управление на инвестиции, консултации по управление на дългове и задължения.

Засега новата компания няма уебсайт или публично оповестени контакти, на които да се потърси повече информация за планираната дейност. Не е ясно дали и този път ще се търси партньорство с чуждестранна консултантска компания. Във Великобритания има регистриран финансов консултант с аналогично име - Genesis Advisory Services, но няма данни да има връзки между двете.

Адресът на регистрация на новорегистрираната консултантска компания е на столичната ул. "Якубица" 2А в апартамент, който Мавродиев придобива още през 2006 г. от един от основателите на СИК, Румен Николов-Пашата. Покупката тогава е финансирана с 219 хил. евро ипотечен кредит от банка "Пиреос България".

Краят на банкерската кариера

Поводът за отстраняването на Стоян Мавродиев от ББР беше отпуснат над 75 млн. лв. кредит на фирма, свързана с колекторската "С.Г. груп" насред започналата пандемия и обявеното извънредно положение в страната. Преди това близо две години и половина под негово ръководство кредитната дейност на държавната банка, която по замисъл трябва да подпомага малки и средни предприятия, се впусна в поредица едри кредити, достигащи и до 150 млн. лв. Благодарение на тях над ⅓ от кредитния портфейл на ББР беше съсредоточен във фирми, близки до ДПС.

През април Мавродиев влезе в обяснителен режим, че сделката е изрядна и е реално антикризисна - предназначена за изкупуване на пакети лоши кредити от Пощенска и Общинска банка и така да им се освободи ресурс за кредитиране. В телевизионни участия той разказваше, че е получил поздравления за сделката от други банкови CEO-та, а премиерът е бил подведен, но като крайно Мавродиев беше набързо сменен. С него от ръководни постове в банката и дъщерните й дружества бяха отстранени и други негови лични назначения в ББР:

- Ангел Джалъзов - зам.-председател на КФН, отговарящ за пенсионния сектор, до 2016 г.

- Андон Георгиев - негов партньор още от времето на "Юнайтед консултинг", а после главен секретар на КФН до 2016 г. - Румен Митров - директор "Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" в КФН до 2016 г.

- Христина Тодорова - директор на дирекция "Правна" в КФН до 2016 г.

По информация на "Капитал" при отстраняването му Мавродиев е сондирал сред частни банки за позиции в управлението, но явно сега плановете му за кариерно развитие са други. "Капитал" изпрати въпроси по темата на личния мейл на Мавродиев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 8

    Вместо да лежи доживот в затвора за съучастие в кражбата на милиарди от българската държава, той ще "консултира" други как да правят това. Това е държавата на Разбойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмет Доган.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 1

    Това ще върви чудесно с малко съдействие от прокуратурата. Сливанията и придобиванията са им специалитет.

    Нередност?
Нов коментар