🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на банките за първата половина на 2020 г. се сви с 44% до 515 млн. лв.

Секторът е ударен от намалели приходи от лихви и такси и повече провизии за лоши кредити

След приключилото вливане на купената от Societe Generale Експресбанк ДСК официално вече е номер едно по активи в България с 21.95 млрд. лв. балансово число.
След приключилото вливане на купената от Societe Generale Експресбанк ДСК официално вече е номер едно по активи в България с 21.95 млрд. лв. балансово число.
След приключилото вливане на купената от Societe Generale Експресбанк ДСК официално вече е номер едно по активи в България с 21.95 млрд. лв. балансово число.    ©  Надежда Чипева
След приключилото вливане на купената от Societe Generale Експресбанк ДСК официално вече е номер едно по активи в България с 21.95 млрд. лв. балансово число.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коронавирус кризата вече е видима в банковите резултати към полугодието. Отчетената печалба сумарно е 515 млн. лв., което е с почти 44%, или над 400 млн. лв., по-малко от тази за същия период на 2019 г.

Ако се гледат данните само за второ тримесечие, спадът е още по-драстичен - 64% до 219 млн. лв. По принцип в последните години това е най-силният период на годината за банките, тъй като в него те отчитат и годишни приходи от дивиденти от дъщерни дружества. Тази година също Уникредит Булбанк реализира по тази линия почти 100 млн. лв. от фирмите си за потребителско кредитиране и лизинг. А без тази инжекция печалбата на сектора за тримесечието би била едва 120 млн. лв.

Удар по всички линии

Данните на БНБ показват, че банковите резултати са под преса по всичките си основни пера, които ги формират. Нетният лихвен доход за шестте месеца е малко над 1.3 млрд. лв. и спада с почти 75 млн. лв. (-5.4%), а нетният доход от такси е надолу с 60.7 млн. лв. (-11.2%) до 484 млн. лв.

И двата показателя обаче може и да са еднократно повлияни от счетоводни ефекти покрай приключилото през май вливане на Експресбанк в Банка ДСК. Особено при лихвения доход новата обединена банка показва 62 млн. лв. (над 20%) по-малко лихвен доход спрямо комбинираните на двете институции към юни 2019 г. и 60 млн. лв. (над 40%) спрямо тези за първото тримесечие. Често при сливания се наблюдават такива единични флуктуации. Така ДСК реално допринася за голяма част от спада, макар тенденцията да не е изолирана - при около половината банки има понижение на нетния лихвен доход.

Най-съществен принос за спада на печалбата обаче имат разходите за обезценка. Те скачат със 106%, или 195 млн. лв., до 379 млн. лв. Предвид малкото изтекло време от началото на корона кризата и наличието на кредитен мораториум обаче това вероятно още не отразява реално спрелите да правят вноски граждани и фирми. По-скоро тези провизии се дължат на по-лошите макроикономически перспективи, които банките залагат в моделите си, и съответно увеличената вероятност за неплащане по иначе водещи се редовни кредити.

За това говори и липсата на скок при лошите кредити - те се покачват минимално от 6.013 млрд. към края на март на 6.017 млрд. лв. през юни, а като дял движението е съответно от 8 на 8.11%. Доскоро статистиката отчиташе дял на необслужваните кредити 6.37%, но това се дължеше на включването на експозициите към централни банки в сумата на брутните кредити и аванси на банките. От юни това се отменя и те се отчитат отделно и това води до различното число, като от БНБ уточняват, че при запазване на старата методология делът би се запазил без промяна - 6.37% към юни.

Нов лидер

Извън това данните на БНБ потвърждават, че след сливането вече Банка ДСК е новият номер 1 по активи в страната. Схватка за лидерството по пазарен дял обаче явно ще е оспорвана, тъй като с нейните 21.95 млрд. лв. активи тя води съвсем малко пред Уникредит Булбанк - 21.88 млрд. лв. Дори в рамките на тримесечие движения от порядъка на няколкостотин милиона лева не са необичайни. А сега предвид икономическата криза динамиката може да е и още по-изразена, така че не е изключено и двата местни банкови гиганта с по около 19% дял да разместват позицията си отново.

Извън тях особени движения няма. След вливането на Експресбанк в ДСК топ 10 се попълва от Прокредитбанк. Най-съществен ръст на активите отбелязва Българската банка за развитие, което се дължи на капитализирането й със 700 млн. лв. с цел правителството да канализира ресурс за безлихвени кредити за домакинствата и оборотни средства за бизнеса, пострадал от COVID-19. Като цяло обаче активите на системата остават почти без промяна спрямо март (малко над 115 млрд. лв.), което се дължи отново предимно еднократен ефект - досега Експресбанк фигурираше самостоятелно като институция, но и като инвестиция в баланса на ДСК, което създаваше двойно броене.

Четете повече по темата в седмичния брой на "Капитал".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар