Представете си, че не е ББР, а вашето ЕООД

Погледната през призмата на частна компания, съдебната битка за смяната на борда на държавната банка изглежда като гротеска

Николай Димитров    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вие сте предприемач. Имате нова бизнес идея и си регистрирате фирма. Нещата се задвижват, намирате й управител, на когото поверявате ежедневната дейност.

Всичко е чудесно, докато в един момент не решавате да го смените - може би защото не се справя според очакванията ви или защото го подозирате в злоупотреби, или пък просто сте открил по-добър. Заявявате си решението като едноличен собственик в Търговския регистър и той обжалва. Съдът временно спира вписването докато тече спорът по същество, което може да отнеме и месеци. И вие оставате със стария си управител, който в това време може да се разпорежда с банковите сметки, да прехвърля активи, да подправя документи и въобще да ви нанесе всевъзможни щети. Вие естествено не сте вчерашен и можете да помислите и други хватки - да впишете втори управител например и за всяко решение да е нужен и неговия подпис. Но това също може да се блокира.

Звучи абсурдно, нали? Сякаш писано от някаква кръстоска между Кафка и Гришам

Е, горе-долу в този сюжет е сега Министерство на икономиката с поверената му Българска банка за развитие (ББР). Разбира се, аналогията не е 100% точна и при решенията кой да управлява такава държавна институция има особености и процедури. Но те като цяло вече са изпълнени - новото ръководство е одобрено от БНБ, а ББР още преди две години лобистки беше извадена извън обхвата на специалните правила, изискващи конкурси и даващи защита в рамките на мандата на управата й. Така че измисленият ни казус отразява почти плътно действителността.

Последното развитие след месец и половина перипетии е, че по искане на единия от изпълнителните директори на ББР, Николай Димитров, в края на миналата седмица съдът спря не просто неговото освобождаване, но и назначаването на други членове на надзорния и управителния съвет на банката.

По първата част той би могъл лесно да обоснове, че има интерес, и да търси съдебна защита за неправомерно уволнение. Не е ясно обаче защо съдията преценява, че това трябва да е достатъчно да блокира вписването на ново ръководство. Отстраняването на някой от заемана позиция трудно може да се приеме, че води до непоправими последици, а ако той спечели делото на по-късен етап, може да бъде възстановен на позицията или да му бъде присъдено обезщетение. А по втората част определението е още по-фриволно, защото не е ясно какъв е правният интерес на Димитров по отношение на вписването на други лица в управителните органи на банката.

Определението на съдия Мария Вранеску не е особено необичайно и СГС често допуска подобни слабо обосновани охранителни искове. Случаят просто ескалира заради повечето публичен заряд по темата ББР и публичността, която й дава икономическият министър Кирил Петков.

Сега той е в ролята на нашия хипотетичен собственик на едноличната компания. Би могъл да обжалва и го прави, но е притиснат от времето заради краткия живот на служебния кабинет. А би могъл да прави и нови опити да впише решението си. И той прави и това - след отказа от миналия петък последва нов такъв в понеделник, който още виси в статус "Обработва се". Към него има приложена обяснителна записка, защо според адвокатите на министерството трябва да се впише и отговор от Николай Димитров с обяснение, че блокираното от съда вписване не може да бъде заобиколено, като просто се подава наново.

Но има и едно нещо, по което Кирил Петков е много различен от нашия злополучен протагонист-предприемач - той има цяла институция и публична трибуна зад себе си. Представете си, че трябва да водите тази битка сам и без медиите да отразяват неволите на вашето ЕООД.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    causaperduta avatar :-|
    Умен
    • - 2
    • + 12

    Николай Димитров е нагъл, корумпиран и неграмотен. Синче на бивш червен кмет. Не знае дори английски, което не му пречи да си иска по 20-30% комисионни

    Нередност?
  • 2
    dan1 avatar :-|
    dan1
    • - 1
    • + 6

    Или се разиграва цирк пред публиката или членовете на Надзорния съвет на Банката подписват документи с неистинско съдържание (антидатиране):
    На 22.06.2021 с Протокол N1 на Надзорния съвет освобождават Николай Димитров и друг член на УС и назначават нови.
    На 23.06.2021 с Протокол (пак N1) на Надзорния съвет освобождават Николай Димитров и друг член на УС и назначават нови.
    Протоколите са абсолютно еднакви. Кой е този малоумник, който ще взема две еднакви решения в два поредни дни? Или са знаели какво ще постанови въпросната съдийка и са взели няколко решения поред за да могат да си ги входират всеки ден, както каза министъра на 25.06, или сега подписват измислени протоколи със задна дата.

    Нередност?
  • 3
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 16

    На всички е ясно, че ББР е КТБ 2. Касичката на пеефски и върха на корупцията. Няма да е лесно да се изчисти този авгиев обор.

    Нередност?
  • 4
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 6

    Много нагло. Много!
    Не знам на какво разчитат обаче - че след изборите ще могат да бламират по всякакви други начини вероятно....

    Правителство не мисля, че ще има преди първи август, та има шанс.

    Нередност?
  • 5
    lxo07370614 avatar :-|
    lxo07370614
    • - 6
    • + 1

    Много едностранчива и повърхностна статия. Сега си представете, че аз внеса по партидата на вашето ООД изцяло фалшиви документи за смяна на управител (с мен) - и новият управител бъде вписан, въпреки битката да не бъде. Проблемът не е в спирането, а в скоростта, с която ще бъде разгледано делото по същество. Ако отнемаше седмица - никому нямаше да прави впечатление това спиране.

    Нередност?
  • 6
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 2

    То ясно, че кучето не пуска кокала. Сега остава следващите депутати да коригират този ппне за мен абсурд и да стане ясно не само какво е подписано за съответния период ами и да не забравят хората, кой е назначил въпросния човек. Не твърдя, че новите ще са по-добри или по-лиши, а че след като народът през Конституцията е назначил ново пък било то и временно правителство, то незабавно да може да се разпорежда в пълнота с държавните активи.

    Нередност?
  • 7
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 2

    Че има послушни и несменяеми калинки във ВСС всичтки виждаме това. Но толкова важни държавни дела на едно министерство по смяната на шефове в ББР да отиват все в ръцета на една съдийка Вранеску и тя да прави сечено на усилията за въвеждане на правов ред в тази банка, това е все едно черна врана да ви изяжда плодовете в градината. Не толкова "гнилите ябълки" са големият проблем в правосъдната система, а прояждането на самата система отвътре чрез политическа корупция и реке.

    Нередност?
Нов коментар