Зелени облигации ще ускорят балканския енергиен преход

Това е още една алтернатива за трансформацията на сектора и преодоляването на хроничните проблеми от въглищното производство

ТЕЦ "Марица-изток 2", Капитал Градове, Стара Загора
ТЕЦ "Марица-изток 2", Капитал Градове, Стара Загора
ТЕЦ "Марица-изток 2", Капитал Градове, Стара Загора    ©  Цветелина Белутова
ТЕЦ "Марица-изток 2", Капитал Градове, Стара Загора    ©  Цветелина Белутова
Лука Димитров работи в някои от водещите доставчици на бизнес и финансова информация, включително Euromoney, mtn-i, Thomson Reuters (Refinitiv) и сега ICIS. Започва кариерата си като финансов журналист през 2014 г., отразявайки сектора на ислямските финанси. Оттогава специализира в частния дълг, нишовата валута, секюритизацията и проектното финансиране. Завършил е политика и международни отношения в Royal Holloway и магистър ислямски науки в University of Edinburgh.

Зелени облигации ще ускорят Балканския енергийния преход

Балканските страни биха могли да се възползват от прогнозирания растеж на зелени облигации през следващите три години, като по този начин подкрепят своят енергийния преход до 2030 г.

Сърбия емитира на 16 септември 7-годишната зелена еврооблигация на стойност 1 млрд. евро с 1% процент на доходност с падеж от седем години (7Y), което показва, че тя е екологично отговорна страна.

Чрез издаване на зелени облигации Сърбия е сред редиците на няколко европейски държави и единствената държава извън Европейския съюз, издала зелен инструмент. Събраните средства ще бъдат използвани за финансиране или рефинансиране на нови и съществуващи разходи, насочени към още по-устойчив растеж на икономиката, "чрез инвестиции в областите на възобновяема енергия, енергийна ефективност, транспорт, устойчиво управление на водите и предотвратяване и контрол на замърсяването", каза Сръбската национална банка в официално съобщение.

Гърция също подготвя да издаде зелен дълг през 2022 г., използвайки приходите за нови ВЕИ мощности и енергийна ефективност, обяви Нектария Каракацани, експерт по финансиране в гръцкото министерство на енергетиката, по време на 5th Southeast Europe Energy Forum на 10 септември. Гърция ще затвори своите въглищни централи до 2023 г. и се очаква нова топлоелектрическа централа на PPC да премине на газ до 2025 г., добави Каракацани.

Други европейски държави като Унгария и Румъния заедно с Армения, Грузия и Казахстан също имат огромен потенциал за растеж на зелени облигации, се казва в скорошен доклад на европейския мениджър на активи "Амунди".

"Финансовите пазари ще играят ключова роля в подкрепа на устойчиви проекти и перспективите за емитирането на зелени облигации на развиващите се пазари остават стабилни, като се очаква емитирането да достигне 100 милиарда щатски долара на година до 2023 г.", смята Йерлан Сиздиков, глобален ръководител на развиващите се пазари в "Амунди".

Потенциалът на България

Българските енергийни фирми имат огромен потенциал да емитират зелени облигации, ако имат кредитен рейтинг от една от големите рейтингови агенции, казаха за "Капитал" няколко финансови анализатори и инвестиционни банкери.

"България има добър кредитен рейтинг от трите основни агенции и държавните енергийни дружества биха могли да използват рейтинга на страната като гарант за емитиране на бъдещи дългове, включително зелени облигации или облигации, свързани с устойчивостта (Sustainability-Linked Bonds).

"Държавните енергийни фирми с водноелектрически или възобновяеми мощности могат да отговарят на условията за емитиране на зелен дълг, стига да подготвят рамка за зелени облигации и да имат конкретни проекти за бъдещи възобновяеми източници", смята инвестиционен банкер, покриващ Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

България има BBB/Baa1/BBB рейтинг от Fitch, Moody's и S&P.

Според банкери и анализатори държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) може да бъде друг потенциален емитент на зелени облигации.

На 1 март рейтинговата агенция Fitch повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута на БЕХ от стабилна на позитивна, запазвайки рейтинга на ниво BB. Кредитният рейтинг на БЕХ представлява самостоятелен кредитен профил на компанията от В+, повдигнат с две стъпки до ниво ВВ, отразявайки силните връзки със собственика на капитала на компанията - българската държава.

На 15 юли 2021 г. БЕХ успя да пласира успешно своята четвърта поред облигационна емисия в размер на 600 млн. евро при годишен лихвен процент 2.45. Приходите от новоемитираните облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на емисията от 2016 г., както и за общи корпоративни цели, с изключение на свързаните с въглища дейности, обясняват от холдинга.

Кредитни анализаторите твърдят, че ТЕЦ "Марица-изток 2 и Националната електрическа компания (НЕК) като част от структурата на БЕХ могат да бъдат потенциални емитенти на зелени облигации или облигации, свързани с устойчивостта.

БЕХ може потенциално да бъде гарант за зелени облигации, ако "Марица-изток 2" реши да прекрати производството на енергия от въглища и да премине към газ. Държавният ТЕЦ може да подготви и бъдещ план за слънчеви или вятърни мощности, заяви лондонски финансов анализатор.

НЕК е най-големият производител на електрическа енергия от възобновяеми източници в България и управлява водноелектрически централи с 2.7 GW мощности.

"Дружеството ще бъде много по-подходящ кандидат за издаване на зелени облигации и привличане на интереса на инвеститорите. Ако компанията планира голяма програма за рехабилитация за своите 31 водноелектрически централи, зелените облигации могат да бъдат един от най-добрите варианти за финансиране на компанията ", коментира втори банкер, покриващ региона на ЦИЕ.

Зелените облигации биха могли да бъдат ефективен инструмент за местните енергийни фирми и биха могли да подкрепят целите на България за енергиен преход. Страната е насочена да изгради нови 2.1 GW слънчеви, 250 мегавата вятърни и 250 мегавата биомаса мощности до 2030 г. съгласно нейния Национален енергиен и климатичен план (NECP).

Американските ТЕЦ-ове

Банкери твърдят, че двата частни ТЕЦ-а в България - 908 мегавата "ConturGlobal Марица-изток 3" и 670 мегавата "AES Марица-изток 1", също могат да бъдат потенциални емитенти на зелени облигации.

Както корпорацията AES, така и ContourGlobal Power - оператори на предприятия за производство на електроенергия на едро, имат кредитни рейтинги.

На 16 април Fitch потвърди рейтинга на AES Corp на BBB-. Компанията има рейтинг Ba1 от Moody's.

AES Corp управлява "ТЕЦ Марица-изток 1" в България. "AES Гео Енерджи", съвместно предприятие на германската компания "Гео Пауър" и AES, изгради през 2009 г. близо до град Каварна най-големия ветроенергиен парк в страната "Свети Никола" с обща инсталирана мощност 156 мегавата.

В същото време ContourGlobal Power, която управлява ТЕЦ "Марица-изток 3", има BB/BB- кредитни рейтинги от S&P Global и Fitch.

"AES и ContourGlobal биха могли да емитират зелени облигации и да използват приходите за финансиране и разширяване на своя възобновяеми мощности в България или в региона. Тези фирми могат да ангажират инвеститори със зелени облигации с подробни планове за декарбонизация и зелена стратегия", каза трети банкер за "Капитал".

Гръцкият пример

Финансови анализатори заявиха, че българските и чуждестранни енергийни компании могат да използват последния пример за облигации от гръцката държавна енергийна фирма PPC.

На 11 март PPC издаде 650 млн. евро в първия мащабен SLB в Европа според Международната асоциация на капиталовия пазар. PPC е най-големият производител на електроенергия и основният доставчик на електроенергия в Гърция.

SLB ще подкрепи амбициозната стратегия за устойчивост и декарбонизация на PPC, водеща до 40% намаляване на корпоративните емисии на CO2, което се изразява в 9.2 млн. тона намаляване на емисиите на CO2 годишно от 2022 г. нататък (с 2019 г. като базова линия).

"PPC облигациите постигнаха огромен успех и дават добър пример за това как регионалните енергийни компании могат да се възползват от финансирането на капиталовите пазари и да наберат огромни суми за зелени проекти", добавя кредитен анализатор.

PPC има BB- рейтинг от Fitch. Кредитният рейтинг на БЕХ от BB е на инч над рейтинга на PPC, подчертават анализатори.

"Една от най-важните стъпки, които българските енергийни компании и ТЕЦ-ове като "Марица-изток 2" и две частни ТЕЦ трябва да обещаят пред инвеститори, е да изведат от експлоатация свои лигнитни/въглищни мощности. Цената на емисиите сега е висока (€60/tCO2e) и това причинява значителни загуби в момента и самото извеждане от експлоатация е положително за финансите", смята европейски енергиен експерт.

"Фактът, че те биха могли да свържат емитиране на зелените облигации с тази цел, ще осигури на инвеститорите по-голяма сигурност, че наистина са ангажирани да го направят", добавя той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар