🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ ще има извънредна среща в сряда заради пазарните сътресения

Тя съвпада с нарастването на доходността на облигациите на редица страни в еврозоната

На последното си заседание ЕЦБ понижи прогнозата си за икономическия ръст в еврозоната и рязко ревизира нагоре очакванията за инфлацията
На последното си заседание ЕЦБ понижи прогнозата си за икономическия ръст в еврозоната и рязко ревизира нагоре очакванията за инфлацията
На последното си заседание ЕЦБ понижи прогнозата си за икономическия ръст в еврозоната и рязко ревизира нагоре очакванията за инфлацията    ©  Reuters
На последното си заседание ЕЦБ понижи прогнозата си за икономическия ръст в еврозоната и рязко ревизира нагоре очакванията за инфлацията    ©  Reuters

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще има извънредна среща в сряда, на която ще "обсъди текущите пазарни условия". Тя ще се проведе в момент, в който доходността на облигациите на много страни в еврозоната нараства.

Тази седмица доходността по 10-годишните облигации на Италия се повиши до над 4% за първи път от 2014 г., което е сигнал, че инвеститорите не са убедени, че ЕЦБ може да повиши лихвите и едновременно с това да държи под контрол цените на облигациите на най-уязвимите членове на валутния съюз. Разликата между доходността по италианските и германските облигации се следи внимателно от инвеститорите и в сряда спредът се увеличи най-значително от началото на 2020 г.

Нервни инвеститори

Движенията на пазара на облигации, които показват нервността сред инвеститорите, бяха свързани с опасенията, че централната банка ще затяга паричната политика по-агресивно, отколкото се очакваше преди, отбелязва CNBC. В същото време миналата седмица ЕЦБ не даде подробности за възможните мерки за подкрепа на силно задлъжнелите държави от еврозоната, което допълнително подхрани опасенията сред инвестиционната общност.

Тогава ЕЦБ обяви, че възнамерява да вдигне лихвените проценти с четвърт пункт през юли, последвано от по-голямо повишение два месеца по-късно, тъй като се бори с нарастващите цени. Институцията не е повишавала лихвените проценти от повече от десетилетие.

Мнозина експерти обвиняват стимулиращата парична политика на ЕЦБ за рекордно високата инфлация в еврозоната, която достигна 8.1% през май. Те смятат, че централната банка реагира твърде късно на растящите цени. Федералният резерв на САЩ започна да покачва основния си лихвен процент през март, а оттогава той беше повишен два пъти с общо 0.75 пр.п.

Решението на ЕЦБ да се срещне извънредно в сряда идва само часове преди решението за лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ. Очакванията на пазара сочат увеличение на лихвите с 0.75 пр. пункта, най-голямото от 1994 г. насам. ЕЦБ възнамеряваше да предприеме повишение едва към края на годината, но високата инфлация я накара да действа по-бързо.

След съобщението в сряда доходността на облигациите спадна и еврото се повиши спрямо долара до 1.0484. Акциите на италиански банки също поскъпнаха в началото на търговията в Европа.

Нужда от бърз отговор

Реакцията на пазара досега предполага, че някои пазарни играчи очакват ЕЦБ да отговори на опасенията относно финансовата фрагментация - "неоправданото" повишаване на доходността на облигациите на по-задлъжнелите държави от еврозоната, и наистина да даде известна яснота за това какви мерки може да предприеме, за да подкрепи силно задлъжнелите страни.

Изабел Шнабел, член на изпълнителния борд на ЕЦБ, каза в Париж във вторник: "Нашият ангажимент към еврото е нашият инструмент за борба с фрагментацията. Този ангажимент няма граници. И нашият опит за намеса, когато е необходимо, подкрепя този ангажимент." Един от най-определящите моменти в историята на ЕЦБ се случи през 2012 г., когато бившият гуверньор Марио Драги заяви, че централната банка ще направи "каквото е необходимо", за да защити общата валута.

Финансовата фрагментация е риск за еврозоната. Въпреки че 19-те членки на валутния съюз имат различен фискален капацитет, те споделят една и съща валута. Това означава, че нестабилността в една страна може да се пренесе в други. "Ние ще реагираме на нови извънредни ситуации със съществуващи и потенциално нови инструменти. Тези инструменти може отново да изглеждат различно, с различни условия, продължителност и предпазни мерки, за да останат твърдо в рамките на нашия мандат", каза Шнабел във вторник.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 1

    Е имаха среща. Признатата за виновна от френски съд, но не осъдена г-жа Лагард, президент на ЕЦБ обяви, че борда на ЕЦБ знае за проблема с инфлацията и работи по решаването му.
    Мислели и обмисляли как да изобретят инструмент, който:
    - да намали инфлацията
    - да не спре количествените облекчения за Франция, Италия, Испания, Гърция и прочие
    - да намали печалбата на Германия от многото напечатани евра
    - да не повиши лихвите до нива, при които държавите няма да могат да си обслужват дълговете.

    Ти да видиш - гении мамини. Забелязали инфацията ! След 10 години печатане на пари.
    И в момента измислят инструмент, дето българският народ има поговорка за него - хем вълкът сит, хем агнето цяло.
    А овчаря - овчаря кучетата го яли :)
    --
    И никой не забелязва от влъхвите в ЕЦБ, че инфлацията има и един друг, политически привкус, наричан зелена сделка.
    Зер цените на газа, горивата и ел.енергията не пораснаха от само себе си. И Газпром помогна де, с активното съдействие и меркантилност на мама Меркел.

    Нередност?
Нов коментар