🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кредитните портфейли на банките се свиват леко за пръв път от 2020 г.

Данните за декември вероятно са повлияни от еднократни ефекти в края на годината, но дават сигнал за свиване на активността

Делът на лошите и преструктурирани кредити падна до под 5.1%, което е най-ниско ниво от 2009 г.
Делът на лошите и преструктурирани кредити падна до под 5.1%, което е най-ниско ниво от 2009 г.
Делът на лошите и преструктурирани кредити падна до под 5.1%, което е най-ниско ниво от 2009 г.    ©  Цветелина Белутова
Делът на лошите и преструктурирани кредити падна до под 5.1%, което е най-ниско ниво от 2009 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банките приключват 2022 г. с понижена кредитна активност на фона на бумтящия пазар в предходните месеци. Такъв извод може да се направи от данните от "Паричната статистика" на БНБ, макар през тях да прозират и еднократни счетоводни ефекти преди годишното приключване.

Като цяло кредитните портфейли на сектора се свиват за декември, макар и с минималните 13.5 млн. лв. до 74.27 млрд. лв. Това смъква и ръста на годишна база до 12.2% от 13% през ноември. Понижението е повсеместно във всички сегменти, макар и по-силно изразено при фирмените заеми. Това може да се обясни и с по-бързото пренасяне на покачващите се лихви от ЕЦБ при тях по линията на растящия Euribor.

Свиване с особености

При бизнеса кредитите се свиват с 30 млн. лв. през декември до 41.15 млрд. лв., като на годишна база ръстът се забавя до 10.4% от 11% през ноември. Тук прави впечатление, че спадът е генериран от близо 309 млн. лв. намаление при овърдрафта до 9.9 млрд. лв. Това е донякъде обичайно, като и в предходни години в последните месеци се наблюдава свиване - от една страна, заради сезонно силните продажби за някои сектори в края на годината, които намаляват нуждата от оборотни средства, а от друга, тъй като запасяването със стока се случва преди това.

Кредитите извън овърдрафта растат с 278 млн. лв., което е близо два пъти над средномесечната стойност за 2022 г. от 145 млн. лв. Това е до голяма степен обратно на тенденцията през цялата година, през която заради покачващите се цени и несигурните доставки оборотното финансиране изпреварваше и доминираше над традиционните кредити.

При домакинствата, от друга страна, има символичен месечен ръст под 17 млн. лв. Той предимно идва от жилищното кредитиране, където увеличението на портфейлите продължава да се движи дори над средните темпове около 200 млн. лв. месечно. През декември ръстът е с 256 млн. лв. до 16.5 млрд. лв., като на годишна база остава близо до 18%. При потребителските кредити има свиване със 167 млн. лв. до 15 млрд. лв. То обаче се дължи изцяло на намаление от почти 200 млн. лв., което вероятно се дължи на отписване на несъбираеми заеми от балансите на някои банки преди изготвянето на годишните им отчети.

В резултат на това се регистрира и спад на дела на лошите и преструктурирани заеми от 5.34% през ноември на 5.07%. Като сума те са вече 3.76 млрд. лв., като това число не съответства на необслужваните кредити за надзорни цели. При фирмите нивото се запазва 6%, докато при домакинствата има спад от 4.5 до 3.9%. Това са най-ниски нива на показателя от 2009 г.

Изобилна ликвидност

От другата страна на балансите си банките продължават да няма проблем с привлечения ресурс, като ръстовете при депозитите се запазват силни. При фирмите покачването на годишна база е с 26.6% до над 40.2 млрд. лв., а при домакинствата ръстът леко се ускорява спрямо ноември до 8.3% до над 72 млрд. лв. Общо привлечените средства от небанковия сектор вече са почти 116.5 млрд. лв., като годишният ръст от 14.3% надхвърля този при кредитирането.

Това като цяло означава, че всъщност въпреки забавянето на икономиката банките не просто остават свръхликвидни, а излишният им ресурс се увеличава. Това е и основният фактор, който задържа покачването на лихвите в страната и поддържа търсенето на заеми високо. България временно се оказа с едни от най-ниските нива по ипотечни заеми в ЕС към ноември.

Извън това паричната статистика дава и първоначална информация за агрегирания баланс на банковата система, на база на който може да се съди, че през декември и печалбата на сектора е била по-слаба от средномесечната през 2022 г. На тази база вероятно за цялата година резултатът ще е малко под 2 млрд. лв., което е рекорд в номинално изражение.

Допълнителна яснота за тенденциите при кредитирането ще може да се види и от лихвената статистика към декември, където има повече възможности за разрези и разбивки. Тя трябва да бъде публикувана този петък, 27 януари, а детайлните баланси и отчети банка по банка се очакват следващата седмица.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gos16796763001168387 avatar :-|
    Arun Nagar

    Have to get free fortnite skins game.
    https://free-fortniteskins.com

    Нередност?
  • 3
    tsb16601157341135672 avatar :-|
    Lorde Laura

    Обаче този спад вероятно https://melonplayground.co е влияние на еднократни счетоводни ефекти в края на годината и може да бъде свързан с различни фактори.

    Нередност?
Нов коментар