🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лихвите поемат плавно нагоре, фирменото кредитиране се свива през септември

За бизнеса спестяванията в банка вече не носят отрицателна доходност, но финансирането също леко поскъпва

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фирменото кредитиране се е свило осезаемо през септември, като общо за месеца компаниите в страната са получили ново банково финансиране за малко под 680 млн. лв., докато в предходните три месеца стойностите бяха по над 1 млрд. лв. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ към края на деветмесечието. Числата за заемите за домакинствата засега остават сравнително стабилни, макар и там през последния месец да се наблюдава спад спрямо обемите от август.

Данните за изминалия месец показват и първите по-съществени покачвания на лихвените проценти по кредитите. Засега това се вижда основно при новоотпуснатите заеми в корпоративния сегмент, но очакванията са през следващите месеци тенденцията нагоре да проличи по-осезаемо и при лихвите по кредити и депозити на домакинствата. Като цяло вълната на затягаща се парична политика се пренася с известно забавяне в България и първоначално е смекчена от свръхликвидността на местните банки, но вече се процежда предимно при евровите заеми. Това от своя страна най-вероятно ще се отрази и в посока намаляване на апетита на предприятията и индивидуалните клиенти на банките да търсят ново финансиране.

Постепенно забавяне

След три поредни месеца с рекордна за годината активност, в които компаниите в страната теглиха по над 1 млрд. лв. нови кредити месечно, септември бележи осезаемо охлаждане - новоотпуснатите заеми са за "едва" 678 млн. лв. Обемите намаляват и в двете основни валути, като при финансирането, отпуснато в левове свиването е от 636 млн. лв. през август до 483 млн. през септември, докато средствата, предоставени в евро са наполовина по-малко спрямо предходния месец - съответно 398 млн. лв. за август и 196 млн. лв. за септември.

Сходна е и динамиката при кредитирането за домакинствата, но в този сегмент пониженията са с по-умерени темпове. През последния месец индивидуалните клиенти на банките са получили ново финансиране за общо 946 млн. лв., докато през август обемът беше над милиард за трети път от началото на годината, като достигна 1.05 млрд. лв. Свиване има както при потребителските, така и при жилищните заеми, предоставени в левове, докато при тези, които са отпуснати в евро данните сочат лек ръст, но те като цяло са нищожна част от общия портфейл. Така като крайно през септември новоотпуснатите заеми за потребление са били за общо 558 млн. лв. спрямо 622 млн. лв. месец по-рано. А тези за жилищни нужди - съответно 388 млн. лв. и 426 млн. лв. през септември и през август.

При анализа на данните трябва да се има предвид и това, че всъщност кредитните портфейли растат с доста по-малки темпове, тъй като едновременно с предоставянето ново финансиране има и значителни обеми на задължения, които клиентите на банките погасяват. Това се отнася особено до потребителските заеми, които по правило са по-краткосрочни. Така всъщност салдата при тях растат с по около 175 млн. лв. месечно, а при жилищните - с по около 215 млн. лв. При фирмените кредити числото е от порядъка на 120 млн. лв. средномесечно от началото на годината.

С по-бавни темпове и при предоговарянията

По-детайлната лихвена статистика, която БНБ публикува от началото на 2021 г., позволява да се проследи и динамиката при предоговорените и рефинансирани заеми, както от индивидуалните, така и от корпоративните клиенти. Данните към края на деветмесечието показват, че фирмите като цяло остават по-активни в преструктурирането на съществуващите си задължения, но втори пореден месец темповете, с които го правят се забавят. Така през септември те са предоговорили и рефинансирали кредити за 587 млн. лв. в сравнение с 664 млн. лв. през август и по над милиард през юни и юли. Средномесечно от началото на 2022 г. обаче сумата все още остава доста над отчетеното година по-рано - съответно 740 млн. лв. и 592 млн. лв.

Забавяне в темповете се наблюдава и при активността на домакинствата за преструктуриране на съществуващите им задължения, като тенденцията е видна и при потребителските, и при ипотечните кредити. При заемите за потребление през последния месец са предоговорени и рефинансирани заеми за 96 млн. лв. при 115 млн. лв. през август. А при жилищното финансиране през септември са преструктурирани задължения за общо 153 млн. лв., в сравнение със 159 млн. лв. за предходния месец. На средномесечна база за периода януари - септември 2021 г. домакинствата са преструктурирали средно по 115 млн. лв. потребителски и 116 млн. лв. ипотечни заеми, то за деветмесечието на 2022 г. числата са съответно 106 млн. лв. и 159 млн. лв.

Лихвите поемат нагоре

Що се отнася до цената на банковото финансиране, данните за последния месец дават и първите сигнали за очакваното повишаване на лихвите. Засега това се наблюдава по-съществено в корпоративния сегмент, дори като се има предвид факта, че по правило там динамиката на лихвите на месечна база често се влияе от еднократни ефекти на големи експозиции. Дори и така обаче през септември числата достигат най-високите си стойности от повече от година - финансирането в левове е поскъпнало до 2.71% през последния месец при 2.49% и през август, и през юли. При фирмените заеми в евро пък отчетеният процент в края на деветмесечието е 3.2%, спрямо 2.12% през август и 2.42% през юли. По-силното покачване при евровите депозити, което се вижда не само в новия бизнес, а и при салдата, може да се обясни с рязкото покачване на Euribor от лятото насам, което намира директно отражение при заемите с плаващ процент.

Същевременно, при кредитирането за домакинствата статистиката сочи лек спад на лихвите през последния месец. При най-масовите потребителски заеми - тези в левове, понижението е до 8.23%, в сравнение с 8.26% към август. При масовите ипотеки в левове също е отчетено леко поевтиняване през септември - до 2.46%, спрямо 2.49% месец по-рано.

Вече втори месец данните на БНБ показват и началото на очаквания възходящ тренд при лихвите по депозитите. Така доходността по спестяванията на бизнеса и в левове, и в евро отново се връща на положителна територия, а при вложенията на физическите лица минава границата от 0.1%, под която (с единични месеци изключения) се беше установила от началото на 2020 г.

Все още няма коментари
Нов коментар