Американски банки продават портфейли от заеми за търговски имоти

Действията идват на фона на опасения от увеличаване на просрочията, особено по дългове, обезпечени с офиси, чието търсене намалява

Въпреки че практиката за освобождаване от обслужвани заеми не е толкова разпространена, колкото по време на кризата от 2008 г., много участници на пазара очабват обемът на сделките да се повиши през тази и следващата година.
Въпреки че практиката за освобождаване от обслужвани заеми не е толкова разпространена, колкото по време на кризата от 2008 г., много участници на пазара очабват обемът на сделките да се повиши през тази и следващата година.
Въпреки че практиката за освобождаване от обслужвани заеми не е толкова разпространена, колкото по време на кризата от 2008 г., много участници на пазара очабват обемът на сделките да се повиши през тази и следващата година.    ©  Reuters
Въпреки че практиката за освобождаване от обслужвани заеми не е толкова разпространена, колкото по време на кризата от 2008 г., много участници на пазара очабват обемът на сделките да се повиши през тази и следващата година.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои американски банки се подготвят да продадат с отстъпка протфейли от заеми за търговски имоти, въпреки че кредитополучателите изпълняват своите задължения. Готовността на част от кредиторите да понесат загуби по тези обслужвани кредити е следствие от многобройни предупреждения, че този клас активи ще бъде следващият, който ще изпадне в затруднение след неотдавнашните сътресения в американския банков сектор.

Американското поделение на HSBC е в процес на продажба на заеми за търговски имоти за стотици милиони долара, като е готово да направи отстъпка като част от усилията за прекратяване на прякото финансиране на американските строителни предприемачи, съобщава Financial Times, позовавайки се на трима души, запознати с въпроса. Според двама от източниците офертите оценяват заемите в средата на 90-те процента от номиналната им стойност, което означава, че банката ще трябва да поеме загуба до 5%.

Миналия месец PacWest продаде строителни заеми на стойност 2.6 млрд. долара на загуба на инвестиционната група за недвижими имоти Kennedy-Wilson. Групата се е съгласила да закупи заемите за 2.4 млрд. долара, или 92 цента за долар.

Citizens Bank, която намалява кредитирането на търговски имоти, през първото тримесечие увеличи повече от два пъти обявените кредити за продажба до 1.8 млрд. долара, но като много други банки не съобщава какъв дял от тези заеми е предоставен за търговски имоти.

Customers Bancorp е намалила кредитирането на търговски имоти с близо 25 млн. долара през първото тримесечие, като също така е прекласифицирала част от тях на стойност 16 млн. долара като "на разположение за продажба" в сравнение с нула през предходното тримесечие. Други банки променят обозначението им от "държани до падеж" на "на разположение за продажба", което улеснява освобождаването от тях впоследствие.

Въпреки че практиката за освобождаване от обслужвани заеми не е толкова разпространена, колкото по време на кризата от 2008 г., много участници на пазара очакват обемът на сделките да се повиши през тази и следващата година.

Докато банките се подготвят да приключат второто тримесечие, "те са изключително фокусирани върху поддържането на чист кредитен портфейл", казва Дейвид Авирам, директор в Maverick Real Estate Partners, частен фонд, специализиран в кредити за търговски имоти. "Банките не искат да предизвикват безпокойството на регулаторните органи или на инвеститорите."

Предупреждения за състоянието на сектора на търговските имоти

Намеренията на банките да се освобождават от кредитите идват в момент, когато ръководители и регулатори предупреждават за състоянието на сектора на търговски недвижими имоти.

Миналата седмица Чарли Шарф, изпълнителен директор на Wells Fargo, заяви пред анализатори и инвеститори, че банката, която има отпуснати заеми за търговски недвижими имоти на стойност 142 млрд. долара, регулира експозицията си към сектора. "Ще видим загуби, няма съмнение за това", заяви Шарф.

Мартин Грюнберг, председател на US Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), предупреди тази седмица, че заемите за недвижими имоти, особено тези, обезпечени с офиси, са изправени пред предизвикателства, ако търсенето остане слабо и "цените продължават да се понижават". "Тези въпроси ще бъдат обект на постоянно надзорно внимание от страна на FDIC", добавя той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    Междувременно Ганя пазари у нас имоти с 30 годишни ипотеки за силно надценени имоти с (скоро) юнашки високи лихви. Няма как от САЩ да дойде криза у нас, казва той, забравяйки последната криза… А българите спрямо тогава са с милион по-малко. Страшно е, че не ги е страх

    Нередност?
Нов коментар