🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вложителите са изтеглили рекордните 74 млрд. евро от банките в еврозоната през февруари

За пет месеца сумата е 214 млрд. евро

Изходящите потоци показват, че на банките им е по-трудно да привлекат и задържат вложителите дори преди сътресенията в банковия сектор този месец
Изходящите потоци показват, че на банките им е по-трудно да привлекат и задържат вложителите дори преди сътресенията в банковия сектор този месец
Изходящите потоци показват, че на банките им е по-трудно да привлекат и задържат вложителите дори преди сътресенията в банковия сектор този месец    ©  Reuters
Изходящите потоци показват, че на банките им е по-трудно да привлекат и задържат вложителите дори преди сътресенията в банковия сектор този месец    ©  Reuters

Вложителите са изтеглили 214 млрд. евро от банките в еврозоната през последните пет месеца. Този показател е достигнал рекордни нива през февруари, когато се отчита намаляване на вложенията със 74.3 млрд. евро, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ). Депозитите на домакинствата са намалели с 20.6 млрд. евро през миналия месец, което е най-големият спад от началото на събирането на тези данни през 2003 г.

Спадът на банковите депозити в еврозоната започна няколко месеца след като ЕЦБ започна да повишава лихвените проценти миналото лято. Изходящите потоци показват, че на банките им е по-трудно да привлекат и задържат вложителите дори преди сътресенията в банковия сектор през март, които причиниха колапса на три американски кредитора и доведоха до спасителното придобиване на Credit Suisse от UBS.

Въпреки това тегленията през петте месеца след октомври са на стойност 1.5% от почти 14-те трлн. евро, които банките от еврозоната съхраняват от вложителите. Нивото им е по-ниско и от това в САЩ, където за последната година 500 млрд. долара са били изтеглени.

Промяна в предпочитанията

Банките в еврозоната бавно прехвърлят все по-високите лихвени проценти върху депозитите на вложителите, пише Financial Times. ЕЦБ повиши депозитната си лихва до 3% този месец, но най-високата ставка за незабавен достъп за спестители в германски банки е 1.6%, сочат данни на депозитния брокер Raisin. Това доведе до преминаване от сметки с незабавен достъп към такива за по-дългосрочни спестявания, които предлагат по-високи проценти. Овърнайт депозитите в банките в еврозоната се понижиха със 140 млрд. евро през февруари, като спадът през последните шест месеца достигна 512 млрд.

Това обаче беше частично компенсирано от увеличението на депозитите с договорен падеж до две години, които нараснаха с 83 млрд. евро през февруари и с 476.3 млрд. през последните шест месеца. Спестителите също така са вложили повече пари във фондове на паричния пазар и дългови ценни книжа, емитирани от банките.

ЕЦБ каза, че някои от изтеглените депозити са били инвестирани обратно в банки от еврозоната, които са увеличили финансирането си чрез емитиране на облигации за 155 млрд. евро през шестте месеца до февруари. Над две трети от тях са били под формата на дългосрочни ценни книжа.

Общото кредитиране от банките на клиенти от еврозоната спадна за трети пореден месец през февруари, като общото тримесечно понижение достигна 72 млрд. евро и сложи край на почти пет години постоянен растеж.

"Данните показват, че спестителите продължават да обвързват своите пари в по-малко ликвидни, но по-високодоходни форми на пари", каза Джак Алън-Рейнолдс, икономист в изследователската група Capital Economics, пред FInacial Times. Докато вложителите намаляват общите си спестявания в банките от еврозоната, Алън-Рейнолдс обяснява, че "те са инвестирали част от тези пари в облигации, емитирани от банки, така че това не е непременно знак, че клиентите са загубили вяра в банковата система".

Икономисти са на мнение, че сътресенията в банковия сектор през март вероятно ще накарат кредиторите да бъдат по-предпазливи, което би свило предлагането на кредити. "Очакваме растежът на заемите да продължи да се забавя в краткосрочен план и да започне да се възстановява на по-късен етап, когато краткосрочните лихвени проценти се стабилизират и икономическата среда се подобри", пишат банкови анализатори от Jefferies в своя бележка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    В Щатите е още по-сурово - чета, че изтеглените депозити са над безпрецедентните 400 млрд $.
    Изводите се налагат сами, но случващото се видимо е сигнал за растящо недоверие в западната финансова система. И ако към това се прибави и отлива от доларови разплащания, тенденцията е ясна. Пък и е още едно обяснение за проксивойната в Украина и логиката за формирането на блоковете, които стоят от двете ѝ страни.

    https://money.bg/macro/nov-svetoven-red-stranite-ot-briks-predlagat-alternativa-na-dolara-i-evroto.html

    Нередност?
Нов коментар