🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ повиши лихвите си с четвърт пункт и предупреди, че затягането ще продължи

Лихвите в еврозоната вероятно се приближават до връхната си точка

Пазарите очакват още няколко увеличения от по четвърт пункт, преди депозитната лихва да достигне максимум от 3.75%.
Пазарите очакват още няколко увеличения от по четвърт пункт, преди депозитната лихва да достигне максимум от 3.75%.
Пазарите очакват още няколко увеличения от по четвърт пункт, преди депозитната лихва да достигне максимум от 3.75%.    ©  Reuters
Пазарите очакват още няколко увеличения от по четвърт пункт, преди депозитната лихва да достигне максимум от 3.75%.    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихвени проценти с четвърт пункт, най-скромното увеличение, откакто институцията започна битката си с инфлацията в средата на миналата година. Забавянето на скоростта на затягане на паричната политика е в съответствие с пазарните очаквания и се приема като сигнал, че лихвите на ЕЦБ приближават своята връхна точка.

С това седмо поредно покачване базовата депозитна лихва на ЕЦБ достигна 3.25%, което е рязък скок от отрицателните нива по това време миналата година. Решението идва след подобен ход на Федералния резерв на САЩ предходния ден.

Както обикновено централната банка на двайсетте държави, ползващи единната валута, не даде насоки за бъдещите си действия, но отново затвърди приоритета си да върне инфлацията към целевото ниво от 2%. Управителният съвет ще продължи да взема решения на база постъпващите данни за икономиката, се посочва в изявлението на институцията. Пазарите очакват още няколко увеличения от по четвърт пункт, преди депозитната лихва да достигне максимум от 3.75%. Това вероятно ще е необходимо предвид все още високия ценови натиск, идващ по линия на ръста на заплатите, смятат анализатори. Нивото на лихвите все още не е достатъчно рестриктивно, каза в последвалата пресконференция управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, затвърждавайки тези очаквания.

Инфлацията в еврозоната премина своя пик в края на миналата година и темпът на нарастване на цените постепенно се забавя през последните месеци. През април обаче инфлацията отново тръгна нагоре, макар и минимално, усложнявайки дилемата на централните банкери. Въпреки това известно облекчение донесе неочакван спад на базовата инфлация до 5.6%, първи подобен за последните десет месеца. В полза на по-скромно повишение вероятно са натежали и данните за почти нулев растеж на икономиката на еврозоната през първото тримесечие.

Затягане на кредитирането

ЕЦБ започна да вдига лихвите миналата година с известно закъснение след Фед и други водещи централни банки и все още изостава в сравнение с техните основни лихви. Нарастващите разходи по заемите бяха една от предпоставките за сътресенията в банковата система в САЩ и еврозоната, последният епизод от които дойде с придобиването на First Republic от JPMorgan Chase.

Банките в еврозоната засега остават по-устойчиви. Въпреки това проучване на ЕЦБ, публикувано тази седмица, показва, че условията за отпускане на кредити и търсенето на заеми се затягат с най-бързите темпове от финансовата криза насам. Според икономисти това донякъде ще помогне на централните банкери, тъй като ще допринесе за охлаждане на икономическата активност, а оттам и на инфлацията.

Нетно 38% от банките в 20-те държави от еврозоната са отчели спад в търсенето на кредити от компании през първите три месеца на тази година, най-големият дял от повече от десетилетие. Най-голям принос за това имат по-високите лихви, посочва докладът. Нетно 27% от банките отчитат затягане на стандартите за отпускане на заеми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    Ганя у нас - що да не дръпна една 35 годишна ипотека за скъпа кочина, няма какво да се обърка! Няма да им плащам една година наеми докато пазара се срине, по-добре да робувам до гроб.

    Нередност?
Нов коментар