Инвеститорите очакват ЕЦБ първа да намали лихвите

Големи мениджъри на активи като JPMorgan и Pimco продават американски държавни облигации, за да купуват европейски

В момента пазарите предвиждат три или четири намаления на лихвените проценти от ЕЦБ до края на годината в сравнение със само едно или две от Фед.
В момента пазарите предвиждат три или четири намаления на лихвените проценти от ЕЦБ до края на годината в сравнение със само едно или две от Фед.
В момента пазарите предвиждат три или четири намаления на лихвените проценти от ЕЦБ до края на годината в сравнение със само едно или две от Фед.    ©  Reuters
В момента пазарите предвиждат три или четири намаления на лихвените проценти от ЕЦБ до края на годината в сравнение със само едно или две от Фед.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Голяма част от анализаторите смятат, че ЕЦБ е по-близо до намаляване на основния си лихвен процент от Фед.
  • Потребителските цени в САЩ се повишиха отново през март и годишната инфлация достигна 3.5%, докато в еврозоната показателят намалява.
  • Пазарът в САЩ вече очаква едно или две намаления на лихвите с четвърт пункт през тази година - в сравнение с поне шест намаления в началото на януари.

Големи инвеститори продават държавни облигации на САЩ и купуват европейски такива. Целта на този ход е надеждата, че по-бързо намаляващата инфлация в Европа ще позволи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да намалява лихвените проценти по-рано от Федералния резерв.

Това доведе до ситуация, в която спредът, или разликата между референтните 10-годишни разходи по заеми на Германия и САЩ, достигна 2% - близо до най-високото ниво от ноември. Това затвърждава впечатлението на голяма част от анализаторите, че ЕЦБ е по-близо до намаляване на основния си лихвен процент. Големи инвеститори като Pimco, JPMorgan Asset Management и T Rowe Price значително увеличиха експозицията си към европейски държавен дълг през последните седмици, отбелязва Financial Times.

"Пътят за намаляване на лихвите в Европа е по-ясен, отколкото в САЩ", каза Боб Микеле, главен инвестиционен директор и глобален ръководител на отдела за фиксирани доходи в JPMorgan Asset Management. "Трудно е да се намери икономическа причина Фед да намали лихвите", заяви той пред британското издание. И добави, че в момента има по-голям от обичайния дял от европейски държавни облигации и нещата се "движат в посока", в която се очакват още повече покупки.

Промяната идва, защото икономиките на САЩ и Европа започнаха да се разминават, като по-меката инфлация и по-слабата икономика в Европа подхранват залаганията, че ЕЦБ ще направи повече намаления на лихвите от Фед тази година. В момента пазарите предвиждат три или четири намаления на лихвените проценти от ЕЦБ до края на годината в сравнение със само едно или две от Фед.

Държавните облигации от двете страни на Атлантическия океан се разпродадоха тази година, повишавайки доходността. Това се дължи на факта, че инвеститорите намалиха очакванията си за предстоящи намаления на лихвите.

Андрю Болс, главен инвестиционен директор за глобален фиксиран доход в Pimco, заяви, че тази година е предпочел европейските държавни облигации и британските облигации пред държавните облигации на САЩ, тъй като там има "повече доказателства за коригиране на инфлацията". Pimco, която управлява активи на стойност 1.9 трлн. долара, понижи прогнозата си за действията на Фед от три на две намаления на лихвените проценти с четвърт пункт тази година.

Потребителските цени в САЩ се повишиха отново през март и годишната инфлация достигна 3.5%, показват данни на Бюрото по трудова статистика от сряда. Това е значително увеличение от отчетените през февруари 3.2% и бележи най-високото годишно увеличение през последните шест месеца. За разлика от това, инфлацията в еврозоната падна до 2.4% миналия месец, по-ниско от прогнозата, което засили очакванията, че ЕЦБ ще намали лихвените проценти до лятото.

Но някои анализатори предупреждават, че ако ЕЦБ изпревари Федералния резерв в намаляването на лихвените проценти, еврото може да отслабне значително, рискувайки ново покачване на инфлацията. "Може да има толкова голямо разминаване, преди да започне да оказва голямо влияние върху валутата", заяви пред FT Майк Понд, ръководител на глобалните изследвания, свързани с инфлацията в Barclays. "Може да е трудно за ЕЦБ да намали толкова, колкото очакваме, ако Фед също не намали", смята той.

Пълна промяна на настроенията в САЩ

След като инфлацията в САЩ надхвърли очакванията, а президентът Джо Байдън призна, че има "още какво да се направи" в борбата с повишаването на цените, търговците намалиха залозите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв.

Доходността на облигациите скочи, акциите се понижиха, а пазарите оттеглиха прогнозите си за намаляване на лихвите през лятото, след като официалните данни показаха увеличение на потребителските цени с 3.5% за годината до март.

"Днешният доклад показва, че инфлацията е спаднала с повече от 60% от пика си, но имаме още какво да направим, за да намалим разходите за трудно работещите семейства", заяви президентът на САЩ в сряда.

Базисната инфлация също надхвърли очакванията поради ценовия натиск в секторите на услугите, като здравеопазването и автомобилното застраховане.

"Трябва да приемете сериозно възможността следващото движение на лихвените проценти да е по-скоро нагоре, отколкото надолу", заяви бившият финансов министър Лари Съмърс, давайки знак за ефекта на данните за инфлацията върху очакванията за лихвените проценти. Пред Bloomberg той добави, че намаляването на лихвения процент през юни "би било опасна и груба грешка".

Данните са последните, които показват, че икономиката на САЩ работи по-бързо от предвиденото, което е потенциален проблем за Байдън, тъй като той се опитва да преодолее преднината на Доналд Тръмп в социологическите проучвания преди изборите тази година.

Макар че централните банкери все още смятат, че като цяло са на път да постигнат целта си от 2%, протоколът от гласуването на Федералния комитет по операциите на открития пазар през март, публикуван в сряда следобед, показа, че фактори, вариращи от по-високи цени на петрола и жилищни разходи до по-разхлабени финансови условия, създават рискове. Те също така са загрижени, че повишеният ценови натиск "продължава да вреди на домакинствата, особено на тези, които най-малко могат да посрещнат по-високите разходи за стоки от първа необходимост като храна, жилище и транспорт".

Сега пазарните участници залагат, че намаляването на лихвените проценти може да започне едва на заседанието на Фед непосредствено след гласуването на 5 ноември. Затова и пазарът вече очаква едно или две намаления на лихвите с четвърт пункт през тази година - в сравнение с поне шест намаления в началото на януари. Непосредствено преди оповестяването на данните за инфлацията в сряда пазарите очакваха между две и три намаления през тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар