Fintech Summit 2021: Пред финтех индустрията в региона няма заплахи, а само възможности за ръст и иновации

Иван Хаджов, мениджър "Бизнес развитие Digital" в Mastercard, пред "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Световната икономическа криза, предизвикана от коронавируса през 2020 г., удари глобалната финансова екосистема. Като част от нея секторът на финансовите технологии не остана незасегнат. Но макар и видимо да се бори с последствията от COVID-19, той има всички шансове да излезе от тази криза по-силен. Какви са перспективите и бъдещето на сектора след пандемията, нови предизвикателства, но и новите модели на развитие. Това ще са част от темите на годишната конференция на "Капитал" FinTech Summit, която ще се проведе на 30 март. Традиционно в нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за конференцията може да научите тук.

Иван Хаджов e мениджър "Бизнес развитие Digital" в Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово. Той има над 11 години опит с дигитални решения в различни сектори - финтех, онлайн гейминг и хазартната индустрия. Работата му е свързана с подпомагане на банковите институции, финтех компаниите, търговците и правителствата на различните пазари в развитието им, чрез използването на най-новите технологии на Mastercard, включително: решения за електронна търговия, дигитални портфейли, мобилни плащания, решения за електронна идентификация и киберсигурност. Хаджов ще вземе участие в годишната конференция на "Капитал" Annual FinTech Summit.

Какви са уроците, които научихте от настоящата икономическа криза? Промени ли тя вашия бизнес?

Един от основните уроци, които научихме и се опитахме да предадем на цялата екосистема, е да бъдем адаптивни, да реагираме бързо на промените и да търсим възможности във всяка ситуация.

Именно заради това се фокусирахме върху електронната търговия и дигитализация на малкия и среден бизнес. Активно развиваме безконтактните и мобилни плащания, които се оказаха предпочитани по време на пандемия, поради факта че са по хигиенични и по-удобни от кешовите разплащания. Заедно с нашите партньори работим усилено върху подобряването на клиентското изживяване през всички канали и създаване на култура за електрони разплащания в крайния потребител и търговците.

Въпреки че забавянето на търговията и драстичното намаляване на паричните потоци в някои индустрии, като туризъм, бизнес пътувания, транспорт и масови събития афектира негативно бизнеса на платежните системи, ние вярваме, че в дългосрочен план позитивният ефект от ускорената дигитализация на бизнеса и създадените навици в крайния потребител ще доведат до повече ползи отколкото изгубените възможности по време на кризата.

Наложи се бързо да се адаптираме към дистанционна работа, онлайн конференции и видео разговори, което за пореден път демонстрира стойността на технологиите и дигиталната трансформация. За щастие голяма част от бизнеса се възползва от технологиите, успя бързо да се адаптира към новата работна среда и ще намира ползите от тях и за напред.

Каква е ролята на компании като Mastercard в развитието на дигиталната екосистема и дигиталната икономика отвъд традиционните финансови услуги?

Като бързо развиваща се технологична компания ние диверсифицираме нашето продуктово портфолио и в допълнение на традиционните технологии за картови плащания постоянно разработваме и предлагаме и множество други услуги като дигитална идентичност, консултантски услуги, технологии за киберсигурност и други. Освен че предлагаме нови продукти отвъд платежните системи, ние активно развиваме и мрежата си от партньори. Освен с банки и финтех компании, Mastercard си партнира и с много нетрадиционни партньори, като технологични компании, телекоми и платформи за комуникация, както и с публичния сектор. Това ни дава възможност да разработваме нови и интересни бизнес модели и да създаваме стойност за обществото чрез нашите технологии.

Кои са най-големите предизвикателства и заплахи за финтех индустрията днес?

Не виждам конкретни заплахи за финтех индустрията. Тя е изключително динамична, адаптивна и безспорно предлага големи възможности за иновации и печалби. Ние вярваме, че дигиталната трансформация на финансовия сектор е още в началото и очакваме много интересни иновации през идващите години. Именно това прави индустрията толкова атрактивна за предприемачи, стартъп компании, инвеститори, традиционните играчи, както и дигиталните гиганти като Apple Google, Facebook и Amazon.

Комбинацията от стратегически партньорства и здравословна конкуренция създава една иновативна среда, бълва нови решения с добавена стойност и дава възможност на индустрията да се адаптира бързо към нуждите на пазара и новите предизвикателства. Именно така финтех привлича човешки ресурси и капитал, които допълнително стимулират развитието и растежа на индустрията.

Това развитие, динамика и адаптивност елиминира голяма част от рисковете за индустрията и ние вярваме, че пред финтех индустрията в региона няма заплахи, а само големи възможности за ръст и иновации.

Все още няма коментари
Нов коментар