🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И български компании искат по-амбициозни цели за енергийна ефективност на сградите

Призивът им е солидарен с позицията и на европейския бранш в навечерието на гласуването на Евродирективата за енергийните характеристики на сградите

   ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Проблемната зависимост на домовете и сградите в Европа от вноса на изкопаеми горива, голяма част от които се използват за отопление и охлаждане, може успешно да бъде прекъсната чрез енергийна ефективност и модернизация на сградите. Европейската индустрия в сектора има потенциала да направи това и да сложи край на енергийната криза в Европа дългосрочно, но са нужни амбициозни политики и правителствена подкрепа, които да дадат тласък на инвестиции в сектора за разширяване на устойчивите строителни материали и производствени линии за чисто отопление.

Този призив към ЕС и националното правителство отправят седемнадесет български компании, членове на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС). Поводът са промените в европейската Директива за енергийните характеристики на сградите, които се разглеждат в Европарламента миналата и тази седмица.

ЕК инициира преработка на законодателството, за да ускори декарбонизирането на жилищния сектор в ЕС. В център на дебата са минималните стандарти за енергийна ефективност, които ще направят обновяването задължително за най-лошите сгради в Европа. Повечето държави обаче се съпротивляват на принципа на задължителното обновяване и Европарламентът може да има ключова роля в това решение.

На този фон още в края на миналата година над 20 изпълнителни директори и на големи европейски промишлени компании като Knauf Insulation, VELUX, Schneider Electric и др. изпратиха призив до законодателите за по-амбициозни цели.

Миналата седмица най-големите партии в парламента се споразумяха за компромис. Дали той ще бъде спазен ще стане ясно на гласуването в индустриалната комисия на парламента в четвъртък, 9 февруари.

Позицията на бизнеса

"Европейските лидери гледат в краткосрочен план: от началото на енергийната криза през септември 2021 г. в цяла Европа бяха отпуснати и заделени близо 700 милиарда евро, за да се намали болката от нарастващите разходи за енергия. Но ако лицата, вземащи решения, покажат визия, те могат да ни освободят от тежестта на тази криза на енергийните разходи за в бъдеще, създавайки хиляди работни места - 18 000 на всеки милиард, инвестирани в енергийна ефективност - в процеса и извеждайки милиони хора от енергийната бедност", пише в позицията и на българските компании. Според тях ключът се крие в правителствената подкрепа за енергийно обновяване за модернизиране на сградите. "Наред с краткосрочните облекчения трябва да се въведат по-устойчиви решения, тъй като повишаването на цените на енергията ще продължава", пише в писмото.

Компаниите припомнят, че програмите за обновяване на сградния фонд, и особено на жилищата, в краткосрочна перспектива са базирани на Плана за възстановяване и устойчивост и европейските фондове. По начина, по който се изразходват (100% грант за многофамилни жилищни сгради), тези средства са крайно недостатъчни дори за постигане на краткосрочните цели (до 2030 г.) заложени в Дългосрочната стратегия за обновяване на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. Няма разработени устойчиви финансови модели, които да осигурят участието на частен банков капитал в процеса на енергийно ефективно обновяване на сградния фонд, смятат компаниите от сектора.

Според тях има много законови пречки пред включването на тези допълнителни средства и няма национална политика за превръщането на обновяването на сградния фонд в непрекъснат и ускорен процес.

Промените в евродирективата

От бранша посочват, че определянето на строги минимални стандарти за енергийни характеристики (MEPS) в Европейската директива за ефективността на сградите има трансформативен потенциал и може да намали драстично потреблението на енергия и въздействието върху климата. Модернизирането на сгради с клас F и G - най-слабо представящите се - до клас B или C може да намали крайното им потребление на енергия с 90%, показва проучване. За разлика от това обновяването до клас Е би намалило използването на газ и нефт в сградите с около 31%.

Сега предложените от европейските законодатели промени предвиждат до 2027 г. всички сгради, собственост на публични органи, да постигнат поне клас на енергийни характеристики E, един клас по-висок от първоначалното предложение на комисията. От 2030 г. те трябва да достигнат D. За жилищните сгради, най-чувствителният аспект на закона, законодателите искат да се стремят към клас E до 2030 г. и клас D до 2033 г., което също е по-амбициозно от първоначалното предложение на комисията.

Но за да получат подкрепа на консервативната група на ЕНП, законодателите са се съгласили на няколко дерогации, които позволяват на страните от ЕС да освободят своите сгради от задължителните изисквания за обновяване за 10 години. Например на страните от ЕС ще бъде позволено да освободят обществените социални жилища, ако ремонтите "не са неутрални по отношение на разходите" или "водят до увеличения на наемите за хората, живеещи в социални жилища, които не могат да бъдат ограничени". По същия начин страните от ЕС могат да кандидатстват пред ЕК за смекчаване на своите минимални стандарти поради "причини за икономическа и техническа осъществимост и наличие на квалифицирана работна сила". Предварителната компромисна сделка на парламента гласи, че тези изключения трябва да бъдат ограничени до 22% от сградите и само до 2037 г.

Защо е важно

Обновяването на сградите в Европа едновременно ще намали емисиите на парникови газове от отоплението с 40% в цяла Европа, а на ниво отделна сграда може да се отиде и по-далече: дом, реновиран до клас C, отопляем с термопомпи или чисто централно отопление, което изцяло замества отоплителните системи на изкопаеми горива, би означавало, че търсенето на газ, нефт или въглища може да бъде напълно прекъснато, казват компаниите от бранша на строителните изолации.

Оттам посочват също, че е много важно да се развиват и подкрепят нови инструменти за мобилизиране на финансиране за саниране. "С политики, които насърчават банките да имат висок дял на енергийно ефективни сгради в ипотечния си портфейл, потребителите ще имат достъп до финансирането, от което се нуждаят, за да подобрят домовете си. Дълбокото обновяване ще намали потреблението на енергия с повече от 60%, констатира проучване на ЕС за заеми за обновяване, което ще позволи на домакинствата да се подготвят за много зими, които предстоят", пише още в позицията, която призовава българското правителство да подкрепи по-амбициозни нови политики за сградите, включително определяне на силни енергийни стандарти за сградите в по евродирективата.

Все още няма коментари
Нов коментар