Банковите проблеми засягат европейските акции в имотния сектор

Американските фирми за недвижими имоти се представят малко по-добре, като от началото на март индекса MSCI US REIT се е понижил с 8.5%

Анализатори и инвеститори се притесняват от месеци относно ефекта, който повишаването на лихвените проценти ще окаже върху имотния сектор в Европа и Америка.
Анализатори и инвеститори се притесняват от месеци относно ефекта, който повишаването на лихвените проценти ще окаже върху имотния сектор в Европа и Америка.
Анализатори и инвеститори се притесняват от месеци относно ефекта, който повишаването на лихвените проценти ще окаже върху имотния сектор в Европа и Америка.    ©  Reuters
Анализатори и инвеститори се притесняват от месеци относно ефекта, който повишаването на лихвените проценти ще окаже върху имотния сектор в Европа и Америка.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Акциите на европейските компании за недвижими имоти са на път да спаднат до най-ниските си нива от началото на пандемията, тъй като според инвеститорите банковите сътресения от последните седмици ще затруднят достъпа до кредитиране и ще доведат до рязък спад в оценките на имотите. Индексът MSCI Europe Real Estate за компании за недвижими имоти с голяма и средна пазарна капитализация е спаднал с 24% през март, като се представя значително по-слабо от по-широкия индекс на акциите Stoxx 600, който се е понижил с 2.4% за същия период, съобщава Financial Times.

Анализатори и инвеститори се притесняват от месеци относно ефекта, който повишаването на лихвените проценти ще окаже върху имотния сектор в Европа и Америка. В момента някои от тях очакват очертаващите се кредитни затруднения да ограничат финансирането на групите за недвижими имоти, много от които вече се борят с по-високите разходи по дълга и намаляващите нива на заетост.

Според базираната в Лондон Andromeda Capital Management северноевропейските недвижими имоти са "потенциален балон", който може да се спука, когато по-високите лихвени проценти се вземат предвид при оценката на имотите. В края на март рейтинговата агенция Moody's заяви, че рискът от рефинансиране в сектора е "значително нараснал", като компаниите, които имат дълг с падеж през следващите няколко години, вероятно ще бъдат подложени на особен натиск от по-високи лихвени плащания.

Според Агнес Белаиш, главен европейски стратег в Barings Investment Institute, секторът на недвижимите имоти в Европа трябва да се подготви за "още много" повишения на лихвените проценти, тъй като Европейската централна банка, за разлика от Федералния резерв, "изглежда необезпокоявана от финансовия стрес и уверена, че банките в региона са добре капитализирани и ликвидни".

"Ниските лихвени проценти са субсидия за търговските недвижими имоти от 15 години насам. Това е гигантско пренареждане за индустрията", казва Рон Дикерман, президент на Madison International Realty. "Всички недвижими имоти сега вероятно струват по-малко, отколкото преди шест или 12 месеца."

Спад на оценките

Според MSCI European Quarterly Property Index имотните оценки са спаднали с 10% спрямо техния пик през юни 2022 г. Citigroup прогнозира, че оценките на имотите в Западна Европа могат да се понижат с още 20% - 40% преди края на следващата година, докато акциите в сектора могат да намалят стойността си наполовина за същия период.

От началото на март акциите на германската група за недвижими имоти Vonovia са спаднали с 30%, а люксембургската Aroundtown, френската Gecina и британската Segro са се понижили съответно с 42%, 13% и 9% през последните четири седмици. През март Goldman Sachs понижи рейтинга на строителния предприемач British Land до "продажба" поради голямата им експозиция към Лондон, където много компании са възприели хибридни модели на работа след началото на пандемията от ковид.

Все още няма коментари
Нов коментар