Отслабващото търсене изтри 2.3 трлн. долара от стойността на жилищата в САЩ

Спадът от 4.9% през втората половина на 2022 г. е най-резкият от времето на световната финансова криза

Извънредно високите цени вече оказваха натиск върху купувачите, а в комбинация с покачващите се лихви по заемите, които през миналата година се удвоиха, доведоха до спад на търсенето и намаляване оценките на имотите
Извънредно високите цени вече оказваха натиск върху купувачите, а в комбинация с покачващите се лихви по заемите, които през миналата година се удвоиха, доведоха до спад на търсенето и намаляване оценките на имотите
Извънредно високите цени вече оказваха натиск върху купувачите, а в комбинация с покачващите се лихви по заемите, които през миналата година се удвоиха, доведоха до спад на търсенето и намаляване оценките на имотите    ©  Reuters
Извънредно високите цени вече оказваха натиск върху купувачите, а в комбинация с покачващите се лихви по заемите, които през миналата година се удвоиха, доведоха до спад на търсенето и намаляване оценките на имотите    ©  Reuters

Намаляващото търсене и високите лихви са заличили 2.3 трлн. долара от пазарната стойност на жилищата в САЩ през втората половина на 2022 г. Регистрираният спад от 4.9% за месеците от юни до декември е най-резкият от финансовата криза от 2008 г., показват данни на брокера на недвижими имоти Redfin, цитирани от Bloomberg. Спадът е сигнал за охлаждане на пазара след достигнатите рекордни височини по време на пандемията.

Извънредно високите цени вече оказваха натиск върху купувачите, а в комбинация с покачващите се лихви по заемите, които през миналата година се удвоиха, доведоха до спад на търсенето и намаляване оценките на имотите. След достигнатия пик от над 433 хил. долара средна продажна цена на жилище в САЩ през май, към миналия месец тази сума спада до около 383 хил. долара. Въпреки понижението обаче обемът на пазара остава на исторически едно от най-високите нива от 45.4 трлн. долара, показват данните. Към декември общата оценка на жилищата все още е с 6.5% нагоре на годишна база.

През януари броят на продажбите на имоти в САЩ отчете спад за 12-и пореден месец според данни на National Association of Realtors. Сделките през месеца са около 4 млн., което е най-ниското ниво от 2010 г. Така пазарът на имотите се оказа един от най-силно засегнатите сектори от агресивното затягане на паричната политика на Фед.

Печеливши и губещи

"Пазарът на жилища загуби част от стойността си, но повечето собственици все пак ще извлекат големи дивиденти от пандемичния бум", каза ръководителят на икономическите проучвания на Redfin Чен Джао. Общата капитализация на домовете остава с приблизително 13 трлн. долара по-висока, отколкото през февруари 2020 г., посочва той.

Загубите варират в зависимост от локацията. Най-голям спад на цените е регистриран в скъпи градове като Сан Франциско и Ню Йорк. След като служителите в тех индустрията започнаха да се насочват към по-достъпни места, общата стойност на жилищата в Сан Франциско е спаднала с 6.7% на годишна база към декември, повече от всеки друг голям американски град. Следващи в списъка на най-засегнатите са Оукланд и Сан Хосе, които губят съответно 4.5% и 3.2%.

В същото време на много места собствениците, преживели бума от последните години, остават на плюс, а възвращаемостта на инвестицията в имоти във Флорида дори все още нараства. Първенец сред големите градски райони е Маями, където жилищата са поскъпнали с 20% на годишна база към декември и почти запазват пиковите си стойности. Сред големите печеливши са още собствениците в Норт Порт-Сарасота, Флорида; Ноксвил, Тенеси и Чарлстън, Южна Каролина, където годишният ръст на оценките достига 17% към декември. "Пазарът на жилища във Флорида се поддържа от хората, които се местят от север, а отскоро и от Западното крайбрежие", казва Елена Флек от Redfin.

Забавянето на жилищния пазар е много по-изразено в скъпите пазари и в районите, където цените са се повишили най-много, посочват анализатори. "Ако лихвите по ипотечните кредити се задържат на това ниво, ще видим продължаващо охлаждане на някои от тези пазари, които наистина процъфтяха по време на пандемията, особено на запад", коментира пред The Wall Street Journal Ралф Маклафлин, икономист в стартъпа за жилищно финансиране Haus.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • - 1

    Накратко: балонът не се спука с гръм, а издиша постепенно и тепърва ще се чупят рекорди по малко на брой сделки и спад на цените

    В България такава опасност няма, защото със строителство на нови имоти се занимават само мутри с пари за изпиране и няма зор да намалят цените.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1

    Нормален процес, и все пак 6.5% увеличение на цените. А за пазарите на имоти в Калифорния, то там цените са извън всякакви норми. Абсурдна ситуация, когато има достатъчно хора които могат да си позволят семейна вечеря за 1000 долара в непретенциозен ресторант, а работниците на ресторанта трябва да пътуват с часове до работата си.

    Нередност?
Нов коментар