ЕС с първи тримесечен спад на цените на жилищата от 2015 г.

Очакванията са тенденцията да се засили заради инфлацията и високите лихви

Въпреки че цените остават с повече от 50% по-високи от началото на 2014 г., серията от повишения на лихвените проценти от страна на ЕЦБ и другите централни банки в ЕС се очаква да продължи да влияе на пазара
Въпреки че цените остават с повече от 50% по-високи от началото на 2014 г., серията от повишения на лихвените проценти от страна на ЕЦБ и другите централни банки в ЕС се очаква да продължи да влияе на пазара
Въпреки че цените остават с повече от 50% по-високи от началото на 2014 г., серията от повишения на лихвените проценти от страна на ЕЦБ и другите централни банки в ЕС се очаква да продължи да влияе на пазара    ©  Reuters
Въпреки че цените остават с повече от 50% по-високи от началото на 2014 г., серията от повишения на лихвените проценти от страна на ЕЦБ и другите централни банки в ЕС се очаква да продължи да влияе на пазара    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цените на жилищата в Европейския съюз (ЕС) спадат за първи път на тримесечна база от 2015 г. В 15 от 27-те членки се отчита понижение на цените, като средната стойност за съюза е намаляла с 1.5% през последните три месеца на 2022 г., става ясно от данни на Евростат. Най-сериозно е понижението в Дания и Германия - съответно с 6.5% и 5%. Към тях трябва да се прибави и Швеция, където спадът беше 15% до края на миналата година.

По-високите лихвени проценти и растящите разходи за живот са главните причини за това много европейци да отложат покупката на жилище, което води до рязък спад в търсенето на ипотечни кредити. Това от своя страна оказва натиск за намаляване на цените на имотите. Най-скорошните данни, публикувани от отделни страни, показват, че спадът вероятно е продължил и през първите месеци на тази година. Цените на жилищата в Нидерландия са се понижили с 1.5% между януари и февруари, показват данни на националната статистическа агенция CBS от миналия месец.

Въпреки че цените остават с повече от 50% по-високи от началото на 2014 г., серията от повишения на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите централни банки в ЕС се очаква да продължат да влияят на пазара. Миналия месец ЕЦБ повиши лихвения си процент по депозитите с половин процентен пункт до 3%, като разходите по заемите в еврозоната достигнаха най-високото ниво от финансовата криза през 2008 г. Има политици, които очакват ново покачване през май, но проблемите във финансовия сектор, които доведоха до спасителното сливане на Credit Suisse и UBS, може да накарат банкерите да спрат повишаването, било то и временно.

Истинската жилищна криза може би тепърва предстои. Несигурността за банките в региона "накара банките да преоценят на първо място на кого отпускат заеми както по отношение на други банки, така и на клиенти", написа тази седмица европейският стратег на Morningstar Майк Фийлд. Прогноза за "затягане на кредитните стандарти и забавяне на растежа на обемите на кредитирането" също беше включена в забележките на вицепрезидента на ЕЦБ Луис де Гиндос.

"Очакваме допълнително влошаване на импулса на цените на жилищата през следващите тримесечия", заявява пред Financial Times Аня Хейман, икономист в S&P Global Market Intelligence. Според нея липсата на инвестиции от строителния сектор в крайна сметка ще стабилизира цените чрез ограничаване на предлагането.

Едно от големите изключения от тенденцията е Хърватия, където нарастващото търсене от чуждестранни купувачи преди въвеждането на еврото в страната през януари доведе до ръст на цените на жилищата с 4.7% през последното тримесечие на миналата година.

Германия е сред най-силно засегнатите

Цените на жилищата в Германия претърпяха най-големия си шестмесечен спад от повече от 20 години през втората половина на 2022 г., показват данни на Асоциацията на германските банки Pfandbrief (VDP). Цените на жилищните имоти са се понижили с 1.8% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното. Кумулативният спад от 2.5%, регистриран през последните шест месеца на 2022 г., е най-големият, откакто VDP започна да събира данните през 2003 г.

Цените на жилищата се повишиха с повече от 60% през последните седем години, но пазарът на имоти в региона се обърна, откакто ЕЦБ започна да повишава лихвените проценти миналото лято. "Дългата динамика на растеж на цените на германския имотен пазар приключи, каза ръководителят на VDP Йенс Толкмит. Очакваме продължителни умерени спадове на общия пазар през следващите няколко тримесечия."

Спадът през четвъртото тримесечие в Германия последва понижение с 0.8% между второто и третото тримесечие, което беше първото за цените на жилищата в Германия, регистрирано от банките, от 2010 г. Данните на VDP показват продължаващ спад и при нежилищните имоти в последните шестмесечни данни, като цените на бизнес имотите са отстъпили с 5%, а тези на имотите за търговия на дребно - с 8%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    И това при инфлация и повишение на наемите. С други думи - жилищата стават по-достъпни. Принципно жилищата в Германия са надценени с едни 15-20% и това ще бъде коригирано - вероятно през инфлацията. Период на лек спад + висока инфлация ще изяде това надценяване, като хората ще получат по-високи заплати (заради инфлацията) и по този начин жилищата ще станат пак по-достъпни.

    Нередност?
  • 2
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred

    Германия ясно, в БГ няма свободен пазар на строителство и имоти, всичко е сив сектор и пране на пари и корекция няма да има

    Нередност?
Нов коментар