Китай сигнализира за по-голяма подкрепа за имотния пазар

Пекин направи "голяма промяна" в тона за сектора

Миналата година строителните предприемачи забавиха довършването на много проекти поради трудности с финансирането
Миналата година строителните предприемачи забавиха довършването на много проекти поради трудности с финансирането
Миналата година строителните предприемачи забавиха довършването на много проекти поради трудности с финансирането    ©  Reuters
Миналата година строителните предприемачи забавиха довършването на много проекти поради трудности с финансирането    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Въпреки скорошните усилия на правителството продажбите на жилища са паднали рязко заедно с цялостното забавяне на икономиката.
  • Политбюро на Китайската комунистическа партия премахна от протокола на последното си заседание фразата "къщите са за живеене, не за спекулации" - често използвана в Китай като мантра за строгите политики на имотния пазар.
  • Moody's очаква доста по-малко китайски строителни предприемачи да фалират тази година, тъй като много от тях успяха да удължат плащанията по задълженията си за края на следващата година

Китай променя нагласата си спрямо проблемния имотен сектор, прокарвайки път за подкрепа чрез нови политики. Строгите мерки на Пекин срещу доскоро горещия пазар на недвижими имоти са фокусирани върху финансовите рискове от спекулации и силно задлъжнелите строителни предприемачи като Evergrande. Въпреки скорошните усилия на правителството продажбите на жилища са паднали рязко заедно с цялостното забавяне на икономиката, съобщава CNBC.

Миналата седмица на среща на висши китайски ръководители беше отбелязана "голяма промяна" в отношенията между търсенето и предлагането на пазара на недвижими имоти и беше отправен призив за корекции в политиката. Това се казва в превод на CNBC на китайския текст от заседанието на Политбюро на Китайската комунистическа партия.

Промяна в риска

От текста е премахната фразата "къщите са за живеене, не за спекулации" - често използвана в Китай като мантра за строгите политики на имотния пазар. "За политиците основният риск, свързан с недвижимите имоти, вече не е финансовият риск, а рискът от рецесия", каза Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie. "В толкова строго вертикална система като тази в съвременния Китай, гласът от върха е много по-важен, отколкото конкретни политически мерки", казва Ху. Той очаква да бъдат съобщени нови мерки през идните месеци.

Високопоставени лица заговориха за първи път за промени в търсенето и предлагането на имоти на пресконференция на Китайската централна банка на 14 юли, отразена от държавните медии. Представител на банката подсказа за предстоящи промени, засягащи пазара. Протоколът от последното заседание на Политбюро включваше подобен език.

Изявлението показва "по-ясно разбиране относно сериозността на ситуацията", каза Цин Ган, изпълнителен директор на китайския институт за проучване на недвижимите имоти ICR (цитатът е в превод от мандарин на CNBC). "Това е голяма промяна", смята той.

Очакват се подробности

Държавна медиа посочва, че е възможно отпускане на рестрикциите при покупки по-късно тази година в по-малките китайски градове.

Докато тонът на Пекин е положителен, Рики Цан, директор на корпоративните рейтинги в S&P Global Ratings, обяснява, че наблюдава за практически промени, като смекчаване на изискванията за покупка на апартамент, смъкването на първоначалната вноска и премахването на тавана на цените. Той все пак очаква цените на имотите да паднат тази и следващата година главно заради представянето в по-малко развитите градове.

Продажбите на жилища между 1 и 20 юли са паднали с повече от една трета в сравнение със същия период миналия месец и с миналата година, когато ковид мерките в Китай все още действаха, каза Цан, цитирайки данни за сектора от държавна медиа (става дума за сделки според площта).

Инвестициите в имоти също са намалели - със 7.9% през първата половина на годината, като очакванията на Националното статистическо бюро са тази тенденция да се запази. Подобен спад не съвпада с целите за растеж на Китай, казва Зон Лиан, главният изследовател на Китайската централна банка.

Според него тонът на политиците е омекнал, за разлика от досегашното желание за твърд контрол. Идеята за данък върху имотите дори не е била засегната в последното заседание, казва Зон Лиан. Той обяснява, че премахването на фраза от протокола на заседанието на Политбюро относно спекулацията с жилища означава, че политиците са постигнали сравнителен успех - което показва, че могат да продължат напред. Това значи, че волатилност може да бъде позволена в дадени имотни сектори, но не и при имоти, предназначени за базисни нужди за хората.

Пекин е фокусиран върху достъпността на жилищата както образованието и здравеопазването.

Проблемите на строителните предприемачи

Миналата година строителните предприемачи забавиха довършването на много от проекти поради трудности с финансирането. Апартаментите в Китай традиционно се продават, преди да са готови, следователно по-малкият брой продажби повлия на паричните потоци. Засега най-голямата промяна в имотната политика беше удължаването този месец на мерките за подкрепа на строителите, който бяха обявени през ноември.

Въпреки това "предприемачите срещат трудности при набирането на средства от капиталовия пазар и пазара за облигации", каза Томи Ву, специалист по китайската икономика, от Commerzbank. Той очаква политиките да включват подкрепа за строителните предприемачи при набирането на средства за довършване на жилища.

"Доверието на потенциални купувачи и броят продажби ще се подобрят значително, единствено когато завършването на жилищата е сигурно", казва Ву. "На свой ред, това би подкрепило средствата на предприемачите и изплащането на дълговете им, създавайки благоприятен кръгооборот."

Проблемите на китайския имотен пазар се усетиха в края на 2021 г., когато силно задлъжнялата Evergrande фалира. Moody's очаква доста по-малко китайски строителни предприемачи да фалират тази година, тъй като много от тях успяха да удължат плащанията по задълженията си за края на следващата година. Въпреки понижението с 0.7% на ипотечните лихви от последния връх цените на жилищата и сделките не са се покачили, каза Гари Енг, икономист от Natixis CIB Asia Pacific. Преди десет години "цените на жилищата щяха да са скочили до небето, каза той. Това показва много ясно, че има проблем с доверието."

Все още няма коментари
Нов коментар