Новият китайски премиер се опитва да съживи доверието в икономиката

Ли Цян подчерта важността на частния сектор и обяви, че постигането на целта за ръст на БВП от 5% "няма да бъде лесно"

Ли Цян е в добри отношения с президента Си Цзинпин от дълги години, като в миналото се е показвал като политик, който подкрепя идеята за сигурността пред растежа
Ли Цян е в добри отношения с президента Си Цзинпин от дълги години, като в миналото се е показвал като политик, който подкрепя идеята за сигурността пред растежа
Ли Цян е в добри отношения с президента Си Цзинпин от дълги години, като в миналото се е показвал като политик, който подкрепя идеята за сигурността пред растежа    ©  Reuters
Ли Цян е в добри отношения с президента Си Цзинпин от дълги години, като в миналото се е показвал като политик, който подкрепя идеята за сигурността пред растежа    ©  Reuters
Темата накратко
  • Ли Цян е дългогодишен приближен на президента Си Цзинпин.
  • Противно на политиката в последните години той обеща еднакво отношение към държавните и частни компании.
  • Си отново натърти нуждата от постигане на сигурност и стабилност, дори и това да се случва с цената на по-нисък икономически растеж.

Новият премиер на Китай, лидер №2 в страната след Си Цзинпин, се опита да съживи отново доверието в колебливата икономика, като обеща, че компаниите от частния сектор ще бъдат третирани еднакво с държавните и че правата на собственост и другите интереси на предприемачите ще бъдат стриктно спазвани. Ли Цян, който встъпи в длъжност в събота, категорично подкрепи ролята на предприемачите по време на първата си пресконференция след десетилетие, през което държавата и управляващата комунистическа партия играеха стабилно нарастваща роля в икономиката на Китай, като някои пропартийни коментатори критикуваха големия бизнес. Слабото доверие, разходите и инвестициите от страна на потребителите и частния бизнес навредиха на икономиката, която рязко се забави през последните няколко години.

Ли Цян е в добри отношения с президента от дълги години, като в миналото се е показвал като политик, който подкрепя идеята за сигурността пред растежа, пише The New York Times. Той ще бъде натоварен със задачата да стабилизира и съживи местната икономика.

Китайската комунистическа партия (КПП) в последните години заема все по-голяма роля в местната икономика, като миналата година дори чуждестранните компании бяха задължени да назначат по един член на партията в борда на директорите си. Много местни власти също така са принуждавали частни компании да правят големи "дарения" или да плащат произволно наложени глоби, за да помогнат за покриване на разходите за социални програми.

Много бизнес лидери в Китай са разтревожени, тъй като акцентът на Си върху националната сигурност е използван за оправдаване на все по-голямо партийно участие в делата на частните компании, както и силен натиск върху бизнеса да си сътрудничи с военните в рамките на така наречения граждански режим. Въпреки това президентът повтори твърдението си, че наблягането на националната сигурност е напълно в съответствие с икономическия прогрес. "Сигурността е основата на развитието, а стабилността е предпоставка за сила и просперитет", заяви той по време на заседанието на Народното събрание.

Трудна цел за растежа

Пандемията от COVID-19 имаше допълнително негативно влияние върху икономиката, като затварянията и масовото тестване бяха част от ежедневието на китайците до декември миналата година. Дори след като правителството отмени ограниченията, много предприемачи се притесняват да правят нови инвестиции. Някои дори напуснаха страната, тъй като климатът за частния бизнес според тях продължава да се влошава. Според Цян това прави постигането на целта за икономически растеж от 5% през тази година "няма да бъде лесно", макар и данни да показват, че местната производствена активност е достигнала най-високите си нива от десетилетие насам през февруари.

Ръководената от държавата банкова система насочва все повече заеми през последните години към държавни предприятия. Това позволи на контролираните от правителството строителни компании да изтласкат редица частни предприемачи на недвижими имоти извън бизнеса.

Именно това е и причината новият премиер да наблегне на нуждата от подпомагане на частния сектор. Цян обеща търговска среда, "в която предприятията от всички форми на собственост ще бъдат третирани еднакво, защитавайки правата на собственост и интересите на предприемачите съгласно закона, насърчавайки лоялната конкуренция между бизнес субекти от всякакъв вид". Макар и това да е най-значимото изявление на китайски лидер по темата в последните години, новият премиер не даде конкретни начини, по които това ще бъде постигнато.

Цян постави под съмнение нуждата от отделяне от САЩ

Макар и миналата седмица и президентът, и външният министър Цин Ган да отправиха сериозни критики към САЩ, новият премиер предпочете да използва много по-мек тон спрямо Вашингтон. Той не засегна геополитическите въпроси като скорошният случай на китайски шпионски балон, засечен над Съединените щати, или забраната за износ на технология за полупроводници към Китай. Вместо това Цян засегна въпроса за свободна търговия и търговско сътрудничество, като заяви, че отварянето на страната за останалия свят е "фундаментална национална политика". Той дори предложи Си и американският му колега Джо Байдън да проследят различни договорености, които са постигнали по време на среща през ноември в Бали, Индонезия по време на заседание на страните от Г-20.

Великобритания сериозно е увеличила износа за Тайван на подводници и части за тях

Стойността на лицензите, предоставени от британското правителство на компании за износ на компоненти и технологии, свързани с подводници, за Тайван, възлиза на рекордните 167 млн. паунда през първите девет месеца на миналата година. Това е повече от предходните шест години, взети заедно, показва анализ на данните от Reuters.

Новината не беше добре приета от Пекин, като външното министерство каза в изявление: "Ако това е вярно, това е сериозно нарушение на принципа за единен Китай, подкопава суверенитета и интересите на сигурността на Китай и подкопава мира и стабилността в Тайванския проток. Китай е силно загрижен за това и твърдо му се противопоставя", се казва в писменото изявление, което призова Великобритания "да се въздържа от предоставяне на военна подкрепа на тайванските власти".