Китай си постави най-ниската цел за икономиката от почти 30 години

Пекин се стреми към ръст на БВП от 5% и увеличава със 7% парите за отбрана и сигурност

Си Цзинпин ще управлява трети мандат Китай
Си Цзинпин ще управлява трети мандат Китай
Си Цзинпин ще управлява трети мандат Китай    ©  Reuters
Си Цзинпин ще управлява трети мандат Китай    ©  Reuters
Темата накратко
  • Президентът Си Цзинпин се стреми да централизира допълнително властта в свои ръце.
  • Увеличаването на военните разходи идва в момент на влошаване на отношенията със САЩ заради войната в Украйна и подкрепа за руския лидер Владимир Путин.
  • Очаква се Ли Къцян да бъде заменен като премиер от Ли Цян, близък сътрудник на Си, който ръководеше блокадата на Шанхай миналата година като секретар на комунистическата партия в града.

Китай обяви най-ниската си цел за икономически растеж от близо 30 години, защото е изправен пред предизвикателства на световната и местната икономика след излизането си от три години на строги мерки срещу Covid-19. Целта на Китай от около 5% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, обявена в неделя от премиера в оставка Ли Къцян на годишната сесия на Народното събрание, предполага, че Пекин насочва вниманието си към други приоритети. Въпреки че президентът Си Цзинпин се стреми да възстанови нивата на растеж отпреди пандемията, той се подготвя да централизира допълнително властта в свои ръце. Си си осигури ръководната позиция в китайското управление през октомври миналата година, когато Комунистическата партия го преизбра за свой лидер за трети мандат (преди това беше променена конституцията на страната, защото президентът имаше право само на два мандата).

Ако бъде постигната целта за БВП, страната ще се възстанови от ръста от само 3% през 2022 г., след като множество китайски градове бяха дълго време блокирани в опит да се предотврати разпространението на коронавируса. Официалните цели за икономически растеж на Китай се понижават през последното десетилетие, тъй като политиците се стремят да овладеят нарастващия дълг на страната и да стимулират повече вътрешно потребление.

Анализаторите смятат, че тазгодишната консервативна цел за икономически растеж ще бъде по-лесна за постигане от новия икономически екип на Си, след като страната не успя да постигне целта си през 2022 г. Goldman Sachs заяви, че постигането на целта за тази година "не е предизвикателство" предвид ниската база от миналата година. Американската инвестиционна банка прогнозира, че БВП ще нарасне с 5.5% тази година, воден от възстановяването на потреблението на домакинствата след отмяната на стриктната политика на Китай за нулев ковид.

"Тази цел за растеж предвещава завръщането на основния растеж на БВП като организиращ принцип за икономическите и финансовите политики, но също така сигнализира, че ерата на бурен растеж е приключила", казва пред Financial Times Есуар Прасад, старши сътрудник в института "Брукингс".

Повече пари за отбрана

Китай обяви, че ще увеличи военните разходи с повече от 7% тази година, като същевременно предупреди за "ескалиращи" заплахи. Военният бюджет на Пекин - около 225 млрд. долара, все още е значително по-нисък от този на САЩ, който е четири пъти по-голям. Премиерът каза, че "външните опити за потискане и сдържане на Китай ескалират". Според Ли Къцян въоръжените сили трябва да засилят военното обучение и готовност във всички области.

Увеличаването на военните разходи идва в момент на влошаване на отношенията със САЩ заради войната в Украйна и неотдавнашната сага с шпионския балон, докато Си Цзинпин предлага подкрепа за руския лидер Владимир Путин.

Американски високопоставени служители многократно са предупреждавали, че Китай може да нахлуе в Тайван през следващите години. Китай демонстрира военна сила във въздуха и моретата около Тайван, включително изстрелване на балистични ракети. Китай гледа на самоуправляващия се Тайван като на отцепила се провинция, която в крайна сметка ще бъде поставена под контрола на Пекин.

Радикални промени в администрацията

Очаква се Си да използва парламентарна сесия, за да предприеме радикални промени в своята администрация. Президентът трябва да назначи лоялни хора на висши държавни постове, да преразгледа състоянието на отрасли като финанси и технологии, както и да централизира властта допълнително. По този начин ще се обърне 10-годишната тенденция на отделяне на партията от правителството.

Очаква се Ли Къцян да бъде заменен като премиер от Ли Цян, близък сътрудник на Си, който ръководеше блокадата на Шанхай миналата година като секретар на комунистическата партия в града. Преди това е работил със Си в провинция Джъдзян в началото на века. Ли Цян ще даде пресконференция в последния ден от конгреса на 13 март, като ще представи дневния ред на новото си правителство.

Представяйки доклада за работата на правителството, Ли Къцян постави цел за бюджетния дефицит на Китай тази година от 3% от брутния вътрешен продукт, като същевременно обеща да бъдат създадени 12 млн. нови работни места в градовете и безработицата да се запази на ниво от около 5.5%.

Китай трябваше да "разшири достъпа до пазара" за чуждестранни инвеститори, да подкрепи потреблението и да контролира риска в сектора на недвижимите имоти, каза Ли в едно от последните си изяви като втори по ранг в Китай. Той предостави малко подробности за това как Пекин трябва да прилага тези политики.

"Поразени от Covid-19 и други предизвикателства, много предприятия и малки фирми изпитаха остър стрес, призна Ли. Поддържането на стабилност на заетостта е предизвикателство и бюджетните дисбаланси на някои местни власти са значителни"

Икономиката на Китай показа признаци на възстановяване от спада, като настроенията в производствения сектор достигнаха 10-годишен връх през февруари. Но Ли предупреди в речта си, че "все още сме изправени пред много трудности и предизвикателства". Те включват външни проблеми, като инфлация в други страни, забавяне на световната търговия и икономически растеж, както и "ескалиращи" опити "да се потисне и ограничи развитието на Китай". Относно засегнатия имотен сектор в Китай, където много компании са просрочили задълженията си, Ли обеща да помогне на "висококачествени, водещи предприятия за недвижими имоти", като същевременно продължава да "предотвратява нерегулирана експанзия".

"Мисля, че като цяло докладът е насочен към успокояване на чуждестранните инвеститори, че Китай все още е добро място за правене на бизнес и т.н.", смята Уили Лам, експерт по китайската политика в мозъчния тръст Jamestown Foundation във Вашингтон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Ниска, ниска - 6%.
    А БГ целта колко е?
    АКО я има изобщо...

    Нередност?
Нов коментар