Банките имат да получават 2 трлн. долара дълг за имоти в САЩ през следващите 3 години

Задължения на стойност 670 млрд. долара са "потенциално проблемни", оценява брокерската къща, която се занимава с продажбата на заеми от Signature Bank

Според данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ само през тази година ще трябва да бъдат изплатени или рефинансирани 929 млрд. долара дълг за търговски имоти.
Според данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ само през тази година ще трябва да бъдат изплатени или рефинансирани 929 млрд. долара дълг за търговски имоти.
Според данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ само през тази година ще трябва да бъдат изплатени или рефинансирани 929 млрд. долара дълг за търговски имоти.    ©  Reuters
Според данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ само през тази година ще трябва да бъдат изплатени или рефинансирани 929 млрд. долара дълг за търговски имоти.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Според водещ американски брокер банките ще трябва да намалят експозицията си към търговски недвижими имоти заради "стената" от дългове за недвижими имоти на стойност 2 трлн. долара, чийто падеж настъпва през следващите три години. "Банките ще бъдат подложени на натиск", заяви пред Financial Times Бари Госин, главен изпълнителен директор на Newmark, която се занимава с продажбата на кредити за 50 млрд. долара за фалиралата Signature Bank.

Той добави, че регулациите след финансовата криза означават, че някои кредитори ще трябва "да ликвидират заемите си или да намерят други начини да намалят дела си в недвижимите имоти", било то чрез синдикиране на дълга, сделки за прехвърляне на риска - при които други инвеститори се съгласяват да поемат риска от загуби - или чрез прекратяване на ново кредитиране в сектора. Newmark, консултантска и брокерска компания в областта на имотите, заяви, че приблизително 2 трлн. долара от дълга за търговски недвижими имоти в САЩ, чийто падеж настъпва между тази година и 2026 г., ще трябва да бъдат рефинансирани при много по-високи лихвени проценти.

Според данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ, предоставени от Newmark, само през тази година ще трябва да бъдат изплатени или рефинансирани 929 млрд. долара дълг за търговски имоти. "Ние сме в началото на въздействието на тази стена от заеми", каза Госин, който ръководи Newmark от четири десетилетия. Компанията изчислява, че 670 млрд. долара от заемите с падеж до 2026 г. са "потенциално проблемни".

Основните проблеми

Инвеститорите в имоти бяха засегнати от повишаването на лихвените проценти, което увеличи разходите им за финансиране и понижи стойността на имотите. Основните проблемни сектори на пазара на търговски имоти в САЩ са офисите и "многофамилните" жилищни блокове - където някои оператори са се разраствали прекомерно, използвайки евтин дълг, и са били засегнати от по-високи текущи разходи.

"Всеки, който е инвестирал много в офис имоти през последните пет години, ще има проблем", предвижда Госин. Според него, след като по време на пандемията се е увеличил броят на работещите от дома, офисите в САЩ са "подложени на разрушаване", тъй като има твърде много нежелани стари сгради.

Въпреки че има търсене на най-добрите сгради, Госин смята, че само в Ню Йорк трябва да бъдат премахнати 50 млн. кв.м офис площи. Напрежението на имотния пазар оказва натиск върху банките, които предоставяха евтини кредити в годините на бума. Продажбата на заемите, понякога с отстъпка, е решение за някои от тях, които имат твърде много недвижими имоти в портфейлите си. За купувачите, включително богати физически лица и частни фондове за дялово участие, тези продажби са възможност да се възползват от заемите или да придобият контрол върху базовите активи на понижени цени.

Патрик Аранджо, заместник-председател на отдел "Продажби на кредити" в консултантската имотна компания CBRE, заяви, че обемът на предстоящите падежи е по-голям отчасти поради краткосрочните удължавания, дадени между 2020 и 2023 г. в резултат на пандемията, войната в Украйна и несигурността относно лихвените проценти. Според него самият обем на заемите, които се нуждаят от преструктуриране в този сравнително кратък период от време, ще доведе до увеличаване на количеството продукти за продажба на заеми на пазара в близко бъдеще и за известно време след това.

В същото време пазарът на базовите имоти е в застой поради разликата между търсещите изгодни сделки купувачи и продавачите, които не желаят да официализират загубите. По данни на MSCI обемът на сделките с търговски недвижими имоти в САЩ е намалял с 51% през миналата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    Signature Bank не фалира, а я фалираха, за да я изкупят на безценица. И в САЩ се случват такива неща. Големите банки гледат да разкарат конкуренцията. А в САЩ, за разлика от Европа, има средно много повече (регионални) банки, което е добре за конкуренцията.

    Нередност?
Нов коментар