🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пламъците над "Аванти"

Компанията за внос и продажба на алкохол и цигари има вече два опожарени обекта

Новият склад на веригата е под наем и собственичката твърди, че го е избрала заради денонощната собствена охрана на наемодателите.
Новият склад на веригата е под наем и собственичката твърди, че го е избрала заради денонощната собствена охрана на наемодателите.
Новият склад на веригата е под наем и собственичката твърди, че го е избрала заради денонощната собствена охрана на наемодателите.    ©  Цветелина Белутова
Новият склад на веригата е под наем и собственичката твърди, че го е избрала заради денонощната собствена охрана на наемодателите.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Държавната машина, смята собственикът Татяна Попова, не показва усърдие в разследването.
  • Въпреки загубите от атаките бизнесът на "Аванти" расте до 86 млн. лв. приходи през миналата годинa

Пожар в склад със стока и оборудване за 4 млн. лв. и в голям магазин в столичния квартал "Люлин". Дървени плашила пред магазините. Това е всекидневието на Татяна Попова, собственик на една от най-големите вериги за алкохол, цигари и захарни изделия "Аванти 777". Попова има съмнения кой наистина иска бизнесът и семейството ѝ да пострадат. С обороти, приближаващи 100 млн. лв., и 60 магазина в столицата и големите градове "Аванти" е голяма мишена.

До момента следствието за това какво е причинило пожара в склада на 4 юли миналата година и кой е хвърлил запалителна течност в магазина в "Люлин" миналата седмица са в задънена улица. Попова смята, че става въпрос за поръчка специално срещу нейната фирма - складът например е подпален от три страни. В алкохолния и цигарения бранш не могат да си обяснят атаката срещу точно тази компания, но подозират, че причината са ниските цени, които веригата постига на повечето стоки. Кой от конкурентите обаче би атакувал с огън, самата Попова и в бранша не знаят, защото палежите нямат аналог.

Да открият извършителя е дело на органите на реда. Попова смята, че по-опасни от палежите са именно незаинтересоваността на институциите към нормалните фирми и бавното и вяло разследване. По този начин извършителите на покушенията срещу обектите ѝ остават анонимни и това наистина прави средата за бизнес опасна, обобщава тя.

Верига от случайни съвпадения

Ето и историята в детайли, описана от собственичката. Според нея пожарът в склада съвсем не е случаен, а разследващите не са довели докрай събирането на доказателства. Тя пази съобщенията от СОТ 161, според които алармата в склада е изключена пет минути преди началото на пожара, а после е включена. Според снимки от охраната пожарът обхваща склада от трите ъгъла на постройката от близо 2000 кв.м. Веднага след като пожарът е угасен, Попова снима всичко в сградата и го предоставя на СДВР.

Това, което й прави впечатление, е, че има дупки в стените, през които може да влезе човек, които не са пробити от пожарната. Освен това в изгорелия склад е намерена личната карта на младеж, представящ се за журналист. Впоследствие се оказва, че това е шестият му документ за самоличност и че той има регистрация за грабеж и подпалване.

След случая охранителната фирма през цялото време твърди, че пожарът е плод на случайност и че са направили всичко възможно да го изгасят. Собственикът на склада, в който "Аванти 777" е под наем и който няма друг бизнес, също явно не се интересува от собствеността си, въпреки че получава 23 хил. лв. месечен наем. Налага се "Аванти" да лепят нотариални покани по оградата на изгорелия склад, за да го издирят за съдействие.

В крайна сметка първата пожаротехническа експертиза решава, че пожарът е възникнал от самозапалила се батерия на количка за стока, която обслужва склада. "Оспорихме тази експертиза. На снимки от изгорялото помещение ясно се вижда, че и батерията, и кабелът, и самата количка не са пострадали от пожара. По наше искане прокуратурата назначи тройна пожаротехническа експертиза, чието заключение се очаква всеки момент", коментира Попова.

Тя допълва, че е учудена от съвпаденията около пожара, на които никой от разследващите не обръща внимание. Обяснява си твърденията на охранителната фирма СОТ 161 с евентуалната опасност да им бъде предявен съдебен иск за заплащане на щетите заради немарливост.

Стоката и съоръженията в склада са застраховани в ДЗИ, но до 2 млн. лв. Това е половината от реалната стойност на загубената стока и имущество. Тъй като все още няма прокурорско постановление, застрахователят няма основание да заплати щетите, а Попова е успяла да спаси бизнеса си с помощта на търговските си партньори и допълнителен кредит от половин милион лева.

Вторият пожар

Веднага след пожара тя намира поставено до магазина "Аванти" в квартала, в който живее, дървено чучело, а полицията не може да си обясни посланието.

Почти година по-късно, през миналата седмица, пламва нов обект. Този път е магазин от веригата в столичния квартал "Люлин". Съмнението в случая е изключено, защото има камери - става дума за палеж. Лицата на някои от подпалвачите, които разбиват магазина и хвърлят вътре запалителна течност, се виждат.

Щетите в магазина са оценени от застрахователя "Алианц" на 35 хил. лв. без ДДС.

Въпреки това Попова се съмнява, че извършителите ще бъдат разкрити. Тя не може да си обясни случилото се освен с атака от конкуренти, които не са доволни от разрастването на бизнеса й. Конкретни имена обаче не иска да назове.

С минало на рафта

Основателката на "Аванти 777" е родом от Кула, а неин съсед и приятел от детинство е бившият лидер на БСП Михаил Миков, а близък познат - проф. Андрей Пантев, който дори озвучава рекламата на веригата. Татяна Попова обаче твърди, че с тях не я свързват бизнес или политически отношения, а само приятелски. "Не членувам в политически партии, дори не гласувам и няма как пожарите да бъдат свързани с тези познанства", смята тя.

Попова не смята, че случилото се има общо и с предишните й бизнеси. Тя е завършила стопанско управление в Свищов, работила е в "Кремиковци" и във военен завод, занимавала се е с търговия със Сърбия, докато през 2006 г. заедно с Бойко Илиев основава няколко фирми, които са в основата на сегашната верига "Аванти".

През 2012 г. обаче двамата съдружници се разделят драматично. По това време Попова и Илиев, който в момента също се занимава с магазини за алкохол и цигари, имат общо 14 магазина в столицата. Попова е заложила цялото си имущество, за да финансира дейността на обектите, и се оказва, че общият бизнес е със задължения 2.5 млн. лв. към НАП, доставчици, партньори и служители. Попова тегли кредит 1.7 млн. лв. от ОББ, която е единствената банка, която се престрашава да кредитира толкова задлъжняла фирма. И започва да се разплаща с компаниите - производители и вносители на алкохол, цигари, захарни изделия, минерална вода. При раздялата през 2012 г. част от персонала на веригата преминава към Илиев, а преди напускането Попова им прави ревизии, при някои от тях установява липси и си търси парите по съдебен път, което също би могло да мотивира палежите.

Попова отбелязва, че двамата собственици на магазина в "Люлин" (който е на франчайз) са предишни служители на общата фирма, които са останали да работят с нея, но пък са притежавали заедно с бившия ѝ съдружник 2 декара земя в Божурище. "Възможно е някой да иска да мисля, че в основата на посегателствата стои бившият ми съдружник, с когото не си говорим от седем години. Категорична съм обаче, че случващото се не е случайно", казва тя.

Попова отбелязва, че след раздялата със съдружника ѝ през 2012 г. е получила предложение за покупка на бизнеса от Миню Стайков - собственик на "Винпром Карнобат". Малко преди сделката обаче Попова се отказва да продава и запазва добрите си бизнес отношения с винпрома. До днес продажбата на алкохол от български производители съставлява 10% от оборота.

Попова не смята най-голямата верига за цигари, алкохол и вестници Lafka за пряк конкурент, тъй като асортиментът им е по-ограничен, а и заради нишата с лотарийни билети, която развиват. "Да продаваш лотарийни игри означава да осребряваш непрекъснато малки печалби и да очакваш да ти върнат парите след поне месец, предпочитам да ги вложа в друга стока", казва тя.

Фаза "феникс"

След пожара в склада Попова получава подкрепа от своите търговски и бизнес партньори. За да продължи да зарежда магазините си със стока, тя тегли кредит половин милион лева, който успява да погаси предсрочно през тази година.

"ОББ е моята банка от 2012 г., тъй като там срещнах единствената банкерка, която ме подкрепи след раздялата ми със съдружника ми и повярва в бъдещето на веригата "Аванти", казва Попова и допълва, че сигурно е била много амбицирана да се развива, защото "кой човек би изтеглил кредит от 2 млн. лв. абсолютно сам и би се разплатил с множество недоволни партньори за съвсем кратък срок".

Истинският жест през миналата година обаче дошъл от страна на производителите и вносителите на цигари, алкохол, захарни изделия. "Монделийз България" (шоколадовите продукти Milka), "Балдаран спринг", производителите на изворна вода "Балдаран" и вносителите на бира "Биндинг България" безвъзмездно заредили обектите със своите продукти. Компаниите - вносители на алкохол и безалкохолни напитки, се организирали да доставят до всеки от магазините на "Аванти" със собствен транспорт, без да искат от веригата да покрива увеличените транспортни разходи. Освен това те подписали нови договори, с които отложили плащанията на компанията от един месец на два.

"Вносителите на алкохол проявяват разбиране към нас за втори път след 2012 г., когато разсрочиха вземанията си. Всичко това ни даде глътка въздух и продължихме да работим. Това се случи, защото вярвам, че през годините сме доказали, че сме бяла фирма, продаваме и работим за клиентите си, а това се отплаща", казва Попова. С усмивка добавя, че най-голямата активност през миналата година от страна на институциите е била от страна на НАП, които след изгарянето на склада влезли на данъчна ревизия във фирмата.

В крайна сметка финансовите резултати въпреки работата без собствен склад поне месец са по-добри в сравнение с 2017 г. (виж таблицата). Основните приходи идват от продажба на алкохол и цигари, при които обаче маржът е много нисък. Затова Попова е разрешила всеки от обектите сам да се снабдява с цигари, като тя купува само за собствените си магазини. Освен от големите обороти магазините печелят и от мърчандайзинг – компаниите брандират обектите или разполагат на видно място стелажи със своите продукти.

"Рецептата е ясна – много работа", казва Попова и твърди, че основното им конкурентно предимство - ниските цени, идват от големите обороти. "За нас няма трудни стоки за продаване и неудовлетворени клиенти, ротацията е по-бавна само при скъпите уискита над 1000 лв., които се продават по една бутилка на година."

22 години с фокус алкохол

Веригата магазини "Аванти", в която основно се продава алкохол, е създадена през 2006 г., като до 2012 г. притежава 14 обекта в София. След това основателите й се разделят и Татяна Попова започва да развива марката сама. В момента веригата включва 39 собствени магазина и 21 обекта на франчайз, като вторите работят с цените на веригата и с нейната счетоводна програма. "Аванти" има основно софийски обекти, разположени на ключови локации, два магазина в Бургас и по един във Варна, Видин, Своге, Пловдив и Божурище.

"През тази година бих открила нови магазини, стига да открия мотивирани служители или партньори за франчайз", казва Попова. Най-продаваният продукт в магазините от веригата като бройки е разтворимото Nescafe три в едно, но през миналата топ продуктът е водка Zytnia от 200 милилитра.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 4

    Мутренска държава! Всичко е точно!

    Нередност?
Нов коментар