Обръщането на имотния пазар

Разрешителните за индустриални сгради в Бургас вече надвишават жилищните

Shutterstock    ©  Shutterstock
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Миналата година маркира важен предел в състоянието на строителния пазар в Бургас. За пръв път издадените разрешения за строеж на търговски и индустриални сгради от общината надвишават разрешителните за жилищни сгради, посочва кметът на Бургас Димитър Николов. Бургас винаги е бил курортен град и затова жилища там винаги са се търсели. Индустрия обаче е това, което управата иска да доведе.

Като цяло обаче има спад в издадените разрешителни. По справка на общината през 2018 г. те са общо 589, а през предходната – 2017 г. - 736. Причината е по-скоро в спада на клиентите за жилища.

Индустрията

По данни на агенция за недвижими имоти "Омега" в Бургас, която се занимава предимно с продажба и отдаване под наем на складови и индустриални площи, през последната година в морския град има засилено търсене на парцели за складови площи и логистични бази. Търсенето е от страна както на български фирми, така и на чуждестранни. Причината е изчерпването на възможностите на "Индустриален и логистичен парк – Бургас", смята търговският директор на агенция "Омега" Борис Къдрев.

Сега той продава парцели в Северна промишлена зона на Бургас за около 50 евро/кв.м, което значително надвишава цената, на която е станала последната сделка в "Индустриален и логистичен парк - Бургас" – 30 евро/кв.м.

Сделките за наемане на складови помещения в Бургас вече почти се изравняват с цените на наемите на офиси в централната градска част и стигат 3.5 евро/кв.м, казват от агенцията.

Застоят при жилищата

Според повечето агенции в Бургас се забелязва застой в цените на жилищните имоти. Причината е, че няма достатъчно активни клиенти, смятат брокерите на агенциите "Море" и "Имоти - Бургас". Според тях цените в центъра на града варират от 1000 - 1200 евро/кв.м и стигат до 1500 евро/кв.м за ново жилище, което поставя Бургас в топ 3 на имотните пазари у нас. Данните на imot.bg за предлагани площи показват, че средната търсена цена на кв.м е пораснала от 950 на 1028 евро от април до април за тристайни в "център" и с доста по-малко в квартали около Морската градина като "Лазур" и "Зорница". Според брокери най-високи остават цените в новите кооперации в кв. "Лазур" заради близостта му до Морската градина.

Строителната фирма "Билдникс" отчита лек ръст на цените на жилищата през 2018 г., но очаква застой в цените през тази година. Основната причина е все по-скъпото отстъпено право на строеж в центъра на морския град. Собствениците на добри парцели в центъра вече искат до 50% обезщетение при строеж. По данни на община Бургас и на агенциите за недвижими имоти се забелязва тенденция за увеличаване на желаещите да се заселят в морския град – най-вече от близките общини Сливен и Ямбол.

Към големия град се стремят и чужденци, предимно руснаци, които живеят във ваканционни имоти в близките курортни селища – Созопол, Слънчев бряг, Приморско. Много от тях продават ваканционните си имоти и търсят жилища в областния град. Купуват се жилища и по кварталите, където най-ниска остава цената в комплекс "Меден рудник" - 500 евро/кв.м. Там обаче вече има 100 хил. жители, което го прави един от най-големите квартали в страната, казват от агенциите. В комплексите "Изгрев", "Славейков" и "Зорница" цената варира около 650 - 700 евро/кв.м.

От миналата година започна създаването на нов жилищен комплекс в Бургас близо до солниците, в посока на квартал "Сарафово". Брокерите на недвижими имоти очакват цените в новия квартал да тръгнат от около 700 евро/кв.м - колкото са в кв. "Сарафово". Общината вече е издала ПУП.

Ваканционните имот: разпродажба

"Всеки трети собственик на ваканционен имот по Черноморието се опитва да го препродаде."

Николай Николов, управител на строителна фирма "Билдникс"

Всеки трети собственик на ваканционен имот по Черноморието се опитва да го препродаде, казва управителят на строителна фирма "Билдникс" Николай Николов. Фирмата е изградила два затворени комплекса в Приморско и един в Созопол с общо около 100 жилища.

"До 2009 г. купуваха предимно българи, работещи в чужбина, руснаци, финландци, датчани и шведи. Около 30 - 40% от тях вече препродадоха жилищата си", казва Николов. Според него сривът в цената на ваканционните имоти от 2009 г. до днес е значителен. Докато през 2009 г. са се реализирали продажби на ваканционни имоти от 1300 - 1400 евро/кв.м, то към момента цената им върви около 800 - 900 евро.

Според Борис Къдрев от агенция "Омега" в Бургас обаче през последните 1-2 години се забелязва леко покачване на цената на тези имоти. За момента двустаен, напълно обзаведен апартамент в Слънчев бряг може да се закупи според агенцията на цена от 30 000 - 35 000 евро, докато преди три години цените са били с около 10% по-ниски.

Според агенцията за недвижими имоти "Омега" има отлив на клиенти от имотите в Созопол, което движи цените надолу. В курортния град има сериозни разлики. Може да се закупи жилище по 600 - 700 евро/кв.м, но хубавите комплекси на първа линия държат цена 900 - 1000 евро/кв.м.

Все още няма коментари
Нов коментар