САЩ ще разширят мерките срещу китайските технологични компании отвъд TikTok

Държавният секретар Помпео обеща допълнителни ограничения, след като ByteDance се опитва да спаси американския си бизнес с продажба на Microsoft

Белият дом е решен да ограничи достъпа на китайски технологични компании до САЩ.
Белият дом е решен да ограничи достъпа на китайски технологични компании до САЩ.
Белият дом е решен да ограничи достъпа на китайски технологични компании до САЩ.    ©  Reuters
Белият дом е решен да ограничи достъпа на китайски технологични компании до САЩ.    ©  Reuters

Администрацията на Доналд Тръмп се ангажира да "предприеме действия" след няколко дни срещу китайските софтуерни компании, които възприема като риск за сигурността. Това е знак, че Вашингтон е готов да разшири настъплението си извън приложението за споделяне на видео TikTok, съобщава Financial Times. ByteDance, китайският собственик на TikTok, се опитва да спаси американския си бизнес, като преговаря да го продаде на Microsoft.

Коментарите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в неделя подсказаха, че ще последват допълнителни действия срещу по-широк кръг китайски технологични компании.

"Тези китайски софтуерни компании, които правят бизнес в САЩ, независимо дали е TikTok или WeChat - има безброй повече..., предават данни директно на комунистическата партия на Китай, на техния апарат за национална сигурност ", заяви Помпео пред Fox News. Според него през следващите дни ще бъде обявен широк спектър от дейности срещу рисковете за национална сигурност, но засега не даде повече подробности.

От своя страна Китай заяви, че е категорично против всякакви действия на САЩ срещу китайски софтуерни компании. Говорителят на китайското външно министерство обяви, че Пекин се надява САЩ да спрат дискриминационната си политика.

Националната сигурност преди всичко

САЩ твърдят, че тъй като собственик на TikTok е китайската компания ByteDance, това означава, че данните на американските граждани могат да бъдат използвани от китайското правителство. Тръмп каза пред репортери в петък, че възнамерява да забрани TikTok в САЩ, но сега е склонен да даде повече време на Microsoft да приключи сделката. В сделката с Microsoft, която се обсъждаше преди изявлението на Тръмп, 1500 служители на TikTok, интелектуална собственост и технологии ще се преместят в американския технологичен гигант, а ByteDance ще се откаже от американския бизнес на TikTok.

Финансовият министър Стивън Мнучин заяви в неделя, че TikTok не може да продължи да бъде собственост на ByteDance и да оперира в САЩ. Той ръководи правителствения комитет за чуждестранни инвестиции в САЩ.

Американската администрация многократно е изразявала опасения от заплахата Пекин да използва чувствителни данни на американски граждани от китайски технологични компании.

По-рано тази година Kunlun, китайският собственик на Grindr, беше принуден да продаде популярното приложение за гей запознанства на инвеститорската група San Vicente Acquisition, след намеса на правителствения комитет за чуждестранни инвестиции в САЩ.

Миналия месец съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро обвини TikTok и китайското приложение WeChat, че изпращат потребителски данни на Китайската комунистическа партия, които след това могат да бъдат използвани "за изнудване, както и за "информационна война".

На въпрос дали потенциалната продажба на TikTok на американска компания като Microsoft ще бъде достатъчна за защита на данните на американските потребители, Помпео каза, че Тръмп е нужно да се увери, че "всичко, което сме направили, ни води до нулев риск за американските граждани".

Няколко републикански сенатори в неделя изказаха позиции в полза на придобиване, а не на забрана на китайската компания. Марко Рубио, сенаторът от Флорида, заяви в Twitter, че ако компанията и нейните данни бъдат купени и "обезпечени от надеждна американска компания", това би представлявало "положителен [и] приемлив резултат". Сенаторът Джон Корнин определи покупка от американска компания като печеливша.