🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Едва 5.6% от бизнеса са се възползвали от държавните мерки за подкрепа през юли

Служителите се връщат в офисите, но според експерти това може да е временно

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителствените мерки за подкрепа на фирмите в кризата, породена от COVID-19, не се радват на особен успех сред бизнеса. Оказва се, че през юли едва 5.6% от бизнеса са се възползвали от тази подкрепа, като за сравнение делът на тези дружества през март е бил малко по-голям - около 7. на сто.

Това показват резултатите от кратко изследване сред дружествата, проведено от Националния статистически институт (НСИ) с цел да се проследи ефектът на извънредното положение върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.

Най-голям интерес към правителствените мерки за подкрепа е имало през май, когато 10% от компаниите са се възползвали от подпомагането. Това донякъде е обяснимо - в средата на май с известно забавяне бе отворена грантовата схема за микро- и малките предприятия.

Част от фирмите вече се отърсват от кризисната ситуация през март и все по-рядко прибягват към съкращения или освобождаване на персонал. Ако през март на това са се спрели над 17% от фирмите, през юли редуциране на персонала са предприели 7.9% от дружествата. Плахо и почти несъществено бизнесът започва да наема хора. През март 5% от компаниите са наемали нови кадри, докато сега на това се решават около 8 на сто от тях.

Двойно по-малко са фирмите, които намаляват заплатите - през март те са били 6.5%, докато през юли те са 3%. В същото време все повече хора се връщат в офиса - ако през март дистанционно са работили 28% от дружествата, то през юли те вече са 10.7%.

Според експерти обаче голяма част от бизнеса все по-често ще прилага хибридния модел на управление. Изключение, разбира се, правят сектори като производството например, които не могат да си позволят работа от разстояние.

Анкетата е проведена от НСИ в периода 4 до 17 август, като на случаен принцип са избрани 3770 предприятия с приблизително 230 000 наети лица. Участието в изследването е доброволно, а в периода на събиране на данни е била предоставена информация от 1318 предприятия (35% от включените в извадката) с приблизително 79 500 наети в тях лица.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар