Филип Цветков: Останахме гъвкави в кризата и това ни донесе ръст

Изпълнителният директор на "Тайтън Машинъри България" за пазарите и предимствата на техниката

Филип Цветков: Останахме гъвкави в кризата и това ни донесе ръст
Филип Цветков: Останахме гъвкави в кризата и това ни донесе ръст
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как се отрази кризата с пандемията на "Тайтън Машинъри България"?

Тази криза ни научи на нови неща. Излязохме извън утвърдените си начини на работа и се научихме да работим в новите условия, понякога отдалечено, но през цялото време се стараехме, а и успяхме, да отговаряме на изискванията на клиентите си за бърз и адекватен сервиз. Кризата също така ни даде различен поглед над това кои са важните неща и кои са тези, които всъщност не са такива и без които можем. Тя ни даде опит, който ще ни е полезен занапред.

Промениха ли се пазарите на "Тайтън Машинъри" по света?

- Да, промениха се. На всички пазари, където имаме дъщерни компании, пандемията оказа влияние в различна степен. Колегите се справят добре, като там, където има спадове, те обикновено са по-малки от общото ниво на спада на съответния пазар. В Румъния и България конкретно на полугодието пазарът отбеляза сериозен спад, но е трудно да се определи колко от него се дължи на пандемията. Сушата, която влияе зле на работата на земеделците, изигра много по-силна роля за този спад. Резултатите от пандемията бяха по-видни на пазара на строителна техника, който отново е по-слаб от миналогодишния.

Какви мерки взехте за преодоляване на кризата?

- Останахме концентрирани върху работата си, проявихме гъвкавост и се приспособихме към актуалните условия. Към момента това дава добър резултат за нас: при спад на общия пазар от една трета ние бележим лек ръст спрямо миналогодишните резултати за същия период, което ни радва.

Тази година освен последствията от пандемията земеделските стопани трябваше да понесат и тези от голямата суша в страната. Как техниката на "Тайтън Машинъри България" помага на земеделците да се справят с тези трудни условия?

- Ние представляваме едни от най-реномираните марки в бранша. Техниката, която предлагаме, е с високо качество и на нея може да се разчита, което е особено важно в трудни условия за работа. Конкретно при марката Vaderstad: от години говорим за опазване на почвената влага и как предлаганият от нас прикачен инвентар сериозно помага в това отношение. Семинарите, които организираме за нагледно обяснение на детайлите, станаха традиция. През тазгодишните кампании фермерите още по-силно ще се убедят в предимствата на нашата техника за справяне с трудната ситуация.

За вас годината е свързана и с нови марки техника в прикачния инвентар. Бихте ли ги представили? Какви са предимствата им?

- Въпреки необичайните условия ние започнахме да си сътрудничим с марките Maschio Gaspardo и Gregoire Besson. Избрахме ги, предвид че произвеждат качествени и надеждни прикачен инвентар и плугове. Те ни дават възможността да разширим предлаганите от нас машини по посока на по-традиционните методи на почвообработка, предпочитани от някои клиенти.

Предлагате последния модел трактор Case IH. Какви са предимствата му?

- Новите модели, които представяме на пазара, всъщност са два - Magnum AFS Connect и Puma. Новият Magnum има модерен и още по-внушителeн вид. Работата с него през тъмната част на денонощието е повече от приятна благодарение на новите LED светлини, осветяващи на 360 градуса и осигуряващи перфектна видимост на оператора. Тракторът е с изцяло променен дизайн на вътрешността на кабината. Всяка операция може да бъде лесно извършена благодарение на новия подлакътник Multicontroller, буквално с по един клик. Case IH използват най-висок клас материали при изработката на всеки детайл в кабината. Новост за серията Magnum е и моделът с номинална мощност 400 к.с., който е способен да извърши и най-тежките операции в стопанството, като разполага със запас от допълнителна мощност и при необходимост може да достигне до 435 к.с. Чрез новата, патентована от Case IH, система за изгорели газове Hi-eSCR 2 е достигнато ниво на вредни емисии Етап 5, без да се използва EGR или DPF филтър за твърди частици. В комбинация със системата PowerBoost и перфектна синхронизация на компонентите се достига още по-висока производителност и по-ниска консумация на гориво. Magnum AFS Connect разполага и с нови скоростни кутии. Напълно автоматичната скоростна кутия PowerDrive разполага с 21 предни и 5 задни предавки, превключващи без прекъсване на въртящия момент. Вече добре познатата кутия CVX Drive прави работата на оператора лека - нужно е само той да зададе посока на движение (напред или назад) и желани обороти на двигателя, а CVX Drive ще свърши всичко останало. Case IH Puma: безспорно доказалият се трактор Puma с новите си модели в мощностния диапазон от 165 до 240 к.с. е най-добрият избор за средни и големи стопанства. Неговите двигатели също разполагат с патентованата система Hi-eSCR2, с която отпада необходимостта от DPF филтър или EGR система. Тук също ще намерим и подлакътник Multicontroller, който позволява на оператора да извършва всяка операция изключително лесно и удобно.

Case IH Puma разполага с богат набор от скоростни кутии, а именно: полуавтоматична кутия 18/19х6 SPS, напълно автоматична кутия 18/19х6 FPS, безстепенна трансмисия CVX Drive.