Фондът на фондовете разпредели допълнителния ресурс от 56 млн. лв. към мениджърите

Средствата са за инвестиции в стартъпи, като трябва да се финансират повече компании, но и с повече пари

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът на фондовете официално обяви как ще разпредели общо 56.3 млн. лв., които бяха заделени още през юли за допълнителни инвестиции в малки и средни предприятия. Очаквано допълнителният ресурс ще се управлява от четирите вече съществуващи фонд мениджъри към институцията: NV3, Morningside Hill, Innovation Capital и Vitosha Ventures.

Досега те управляваха 165.5 млн. лв., от които 147.4 млн. лв. са публичен ресурс. Сега и общата, и публичната сума, ще се вдигнат значително. Парите идват от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" (ОПИК), и са пренасочени от предвидения и несъстоял се Фонд за технологичен трансфер - особен вид фонд, който трябваше да насочва средства към компании, отделени от други дружества или институции. Сега условието за новия ресурс е част от него да иде именно в такива spin-off компании, но голямата част е за по-наложителни дейности, като например фирми, които имат нужда от финансиране в периода на коронавируса.

Кой колко ще получи

Най-голяма част от сумата ще получи фондът Morningside Hill - общо 18 млн. лв. допълнителен ресурс, с което размерът на общия му ресурс достига 75.3 млн. лв. От Morningside Hill се очакват и най-големите сделки по размер: до 7 млн. лв. Досега той е инвестирал в две компании - "Насекомо" (заедно с друг фонд-мениждър към Фонда на фондовете, NV3), както и BizPortal.

Innovation Capital, от който се очакват най-много на брой сделки (общо 220), но със сравнително малки суми, получава допълнително 10.4 млн. лв. Точно 13.6 млн. лв. получава и Vitosha Venture Partners, последният учреден фонд, чието стартиране се забави заради документация, но вече е активен. И двата фонда могат да инвестират до 100 хил. лв. в компании, които имат нужда от ускорение, както и до 2 млн. лв. в компании в начален етап на развитие.

Последната част от общата сума - 14.3 млн. лв. - трябва да иде в NV3, третия фонд на основателите на NEVEQ, който до този момент е инвестирал в "Насекомо", CloudCart и финтех компаниите Paynetics, Phyre и Phos. От фонда на фондовете уточняват, че споразумението с NV3 още не е подписано финално.

И няколко нови условия

Свежият ресурс идва и с променени условия по договорите: фонд-мениджърите ще трябва да инвестират в повече компании, но ще могат да влагат и повече пари. За момента броят на сделките е сравнително малък и съответно би трябвало да се ускори в следващите 14 месеца, защото всеки фонд трябва да направи определен брой във всяка година от съществуването си.

Допълнителен плюс е, че според Фонда на фондовете мениджърите ще могат да инвестират парите от новия ресурс при облекчения режим, който действа и в момента за предишните средства - но само до края на тази година, ако няма удължаване на срока. Той предвижда директни инвестиции, без нуждата от набиране на допълнителен частен капитал, какъвто обичайно се изисква за структуриране на сделки.

Vitosha Venture Partners ще инвестира в 126 компании

С помощта на допълнителния ресурс Vitosha Venture Partners ще инвестира в 126 компании до края на 2023 г., с 10 повече от предварително предвидения по мандат брой, обявиха партньорите във фонда на специално събитие в края на миналата седмица. Сумата беше увеличена със 7.1 млн. евро до 25.9 млн. евро. По-малката част от средствата ще бъдат насочени към близо 50 стартъпа в ниво на ускорение, които ще получават между 15 000 и 50 000 евро. В началото на следващия месец ще бъде пусната и акселераторската програма на фонда, която ще работи с млади предприемачи, и ще може да им отпуска между 20 и 40 000 евро.

По-голямата сума от общия ресурс ще бъде насочена към близо 80 компании в начален стадий на развитие, които ще могат да получат между 50 000 и 1 млн. евро. Според създателите на Vitosha Venture Partners скоро ще бъдат обявени и първите инвестиции на фонда.

"С този фонд от 26 млн. евро ще финансираме над 120 компании в България, възползвайки се от уникалния за България ресурс: директен достъп до водещи екосистеми за растеж и последващо финансиране. Vitosha е първият български фонд със съдружници, базирани в ключови европейски и американски пазари, който ще улесни достигане на следващите стъпки на развитие за компаниите в нашия портфейл", заяви пред "Капитал" Макс Гурвиц, управляващ съдружник във Vitosha Venture Partners.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар