🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airius PureAir - "ваксина" за дома и офиса в битката срещу COVID-19

Технологията помага на фирмите да спестят до 50% от разходите си за отопление и охлаждане и да намалят въглеродните си емисии

Airius PureAir - "ваксина" за дома и офиса в битката срещу COVID-19
Airius PureAir - "ваксина" за дома и офиса в битката срещу COVID-19
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Airius е американска семейна компания, базирана в Лонгмънт, Колорадо, която от години произвежда иновативни инсталации, пречистващи и дезинфекциращи въздуха, и оборудва индустриални, търговски, образователни центрове, болници и дори частни домове. Въпреки че темата за замърсения въздух е актуална в последните няколко десетилетия, кризата с COVID-19 засили интереса към нея и накара редица индустрии да потърсят ефективен начин да поддържат чиста и безопасна среда за работа, срещи и обслужване на клиенти.

Възможно решение е технологията, използвана в Airius PureAir, която е толкова високоефективна и безопасна, че е предпочитана от болнични заведения в редица големи американски градове, сред които Детската болница в Бостън, спортни зали като "Амели Арена" в Тампа бей, международни летища като тези в Калгари и Едмънтън в Канада.

Благодарение на своя иновативен дизайн и патентован статор Airius бързо се превръща в световен лидер в дестратификацията. Уредите на компанията помагат на хиляди бизнеси по света да спестят до 50% от разходите си за отопление и охлаждане, като същевременно намалят въглеродните си емисии. Популярността на Airius PureAir нараства и се разпростира на 4 континента в над 80 държави. Иновативната технология достига и до Европа, където за кратко време са обезопасени обществени сгради в Испания, Великобритания, а вече и в България - например МБАЛ Добрич.

Защо уредите, които Airius произвежда и инсталира, са толкова популярни

В основата е стремежът на всички тези институции и фирми да гарантират среда без COVID-19 на своите служители, пациенти, студенти и посетители. Освен това уредите за пречистване и дезинфекция на Airius са тествани, сертифицирани и одобрени от редица американски и европейски институти и университети и резултатите от изпитванията са безспорни.

Вентилаторите от серията Airius PureAir унищожават над 99% от бактериите и вирусите, намаляват неприятните миризми, мухъла, филтрират фините прахови частици и осигуряват чист и свеж въздух в помещенията, в които са инсталирани. FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ), лабораториите SGS, военновъздушните сили на САЩ, както и университетите на Флорида, Канзас, Синсинати тестват уредите и гарантират ефективността им със сертификати. Тестове показват, че тези вентилатори унищожават 99.9% от COVID-19 по повърхности, както и тези в аерозолна форма в помещението. Уредът е тестван и от Института по вирусология към Българската академия на науките.

С Airius са оборудвани сградите на NHS (британската здравна система), доверяват ѝ се вериги като Tesco, ASDA, John Lewis, JD, Waitrose, M&S и др. British Airways оборудва своите хангари, а банки като RBS, HSBC, Lloyds инсталират уредите в своите офиси. В последната една година популярността на Airius нараства неимоверно, а поръчките за Airius PureAir се увеличават лавинообразно.

Какво прави уредите на Airius толкова ефективни и в същото време уникални

Защо резултатите от тестовете са безспорни, докато тези на конкурентни компании, предлагащи подобни продукти и услуги, не успяват да постигнат тази ефективност?

Както при повечето високотехнологични иновации тайната се крие в технологията, която Airius използва изключително успешно - PHI (фотохидройонизация) клетка. Тази клетка отделя йонизирани хидропероксиди, които са натурално почистващо средство. Чрез вентилатора на Airius тези хидропероксиди циркулират във въздуха на помещението, като по този начин осигуряват защита на вътрешната атмосфера по време на работата на уреда.

Изключителното в случая е, че, за разлика от UV лампите, роботи или системи с озонатори, технологията Airius PureAir е напълно безопасна и сертифицирана да работи в присъствието на хора и животни, което осигурява и активно 24/7 пречистване на въздух и повърхности в реално време. Това е и единствената технология с тестови резултати за доказана ефективност за 99% унищожаване на патогените при човешко кихане на разстояние от 1 м.

За разлика от много други примери, в които новите технологии пристигат с известно закъснение, този път България не е последна на опашката.

Болницата в Добрич е една от първите в страната,

обезопасени чрез технологията срещу COVID-19 заразата. Управата на лечебното заведение стартирала пробно с инсталация на PureAir PHI система в ортопедичното отделение, след което провела вътрешни тестове, чрез които да провери ефективността на инсталираните уреди. Резултатите били впечатляващи, а ръководството решило да разшири обхвата и да покрие частите от болницата, в които потокът от хора е значителен - например в спешното и в хирургичното отделение. Допълнителна полза е, че цялата инсталация е поставена за няколко часа, без да се прекъсва работният процес на лечебното заведение.

Популярността на Airius в България бързо набира скорост и компанията вече е оборудвала още значими обекти, сред които болниците в Шумен и Разлог, дентални клиники, десетки училища, заводи, заведения за хранене, хотели, театри и обществени сгради.

Изпълнителният директор на Airius Fans Europe Тодин Тодинов очаква продуктите на компанията да предизвикат интереса на правителството за оборудването на училища, болници и обществен транспорт, както и на търговски вериги, производствени сгради, публичната администрация, молове, където потокът от посетители е голям, а рискът от зараза с COVID-19 все още е значителен.

Както може да се очаква, след тези безспорни успехи при обезопасяването на сградите срещу световната заплаха, в Airius са затрупани с поръчки. Американските институции се надпреварват с времето в борбата с COVID-19, тъй като страната беше една от най-сериозно засегнатите от епидемията. Все пак от компанията уверяват, че ще се справят с нарасналия интерес и имат готовност да обслужват клиентите си без промяна във времето за доставка и инсталация.