"Филкаб" строи голям 8-мегаватов соларен парк край Пловдив

Заради поскъпналото електричество все повече компании търсят и инвестират в алтернативни енергийни източници

Пловдивската компания "Филкаб Солар" (част от групата на "Филкаб" АД) започна изграждането на втория по големина соларен парк за собствено потребление в България - с мощност 8 MW. Инвеститор е индустриална компания от Асеновград, която ще използва получаваната електроенергия само за собствени нужди. В началото на този месец и "Аурубис" започна изграждането на собствения си 10-мегаватов соларен парк.

"Обектът има всички разрешителни, както и готов проект, започнахме строителството му и до края на годината ще го приключим. Това ще стане на два етапа. Първият етап е соларен парк с мощност 6 MW, а след това ще добавим още 2 MW. Тази етапност се наложи заради забавени административни процедури за част от парцелите. Стойността на проекта е 4.5 млн. евро без ДДС", каза за "Капитал" Атанас Танчев, изпълнителен директор на "Филкаб".

Компанията има и проект за изграждане на собствен соларен парк с мощност 15 MW, който ще произвежда електричество за продажба на свободния пазар. Той ще бъде разположен на три полета в близост до Пловдив, всяко от които ще има инсталирани мощности по 5 MW. Стойността на собствения проект на "Филкаб" е над 9 млн. евро без цената на земята и за изграждането ще бъде използвано външно проектно финансиране, както и собствени средства. Засега компанията е на етап съгласуване с общини и оформяне на подробни устройствени планове за 4-километровата кабелна линия, с която соларният парк ще се присъедини към електроразпределителната мрежа.

Търсене на енергийна алтернатива

Поскъпването на цената на електроенергията на свободния пазар в Европа и в България (до около 100 евро/мВтч) промени инвестиционното поведение на фирмите. "Много от тях търсят възможност сами да си произвеждат част от енергията. Това най-вече важи за производствените компании, защото енергията им формира значима част от себестойността на крайния им продукт. Системите за собствено производство на електроенергия стават все по-актуални, защото се пести не само от цената на електричеството, но и от мрежовите разходи, които се плащат на база консумиран киловатчас енергия", коментира Атанас Танчев.

"Филкаб" приключва и доста малки енергийни обекти, в които са инсталирани соларни мощности от 100-200 kW. В момента се изграждат над 10 такива обекта върху покриви на халета. Компанията обаче избягва да изпълнява микропроекти, защото няма достатъчно ресурс да управлява толкова много обекти. "Предоставяме ги на наши подизпълнители. Големите обекти са по-изгодни за нас, защото правим всичко - от проектиране до доставки и изграждане. Така добавяме много повече стойност в крайния продукт", обяснява изпълнителният директор на "Филкаб".

Смяна на стратегията

Пандемията даде тласък за смяна на бизнес стратегията на пловдивската компания, като производствените и проектните дейности нарастват за една година с близо 30 на сто за сметка на "традиционната" търговия с електроматериали. "Преди години имахме политика да растем на всяка цена. Сега няма как да я следваме, защото стойността на работна сила нарасна много. Най-перспективен сега за нас е проектният бизнес. Да предложиш на клиента не само доставката на материали, но и всичко, което му е необходимо като инвеститор ", казва Атанас Танчев.

Компанията има много голям склад, който в ситуацията на пандемия се оказва буфер срещу флуктуациите в цените на металите. Така фирмата успява да доставя на клиентите си тогава, когато другите не могат. "Да, възползвахме се от ситуацията на прекъснатите доставки и успяхме печеливше да реализираме складовите си наличности в България," коментира Танчев.

През 2020 и през 2021 г. има бум в търсенето на трансформаторни постове средно напрежение. Компания от групата на "Филкаб" ги произвежда изцяло: сградна конструкция, съоръжения в трафопостовете и инсталиране там, където клиентът посочи. Цената на един трафопост може да започне от 20 000 лева и да достигне 200 000 лева. Годишно компанията реализира приходи от тази дейност 10 млн. лева, а през тази година очакваме ръст.

Промяната на бизнес стратегията във "Филкаб" АД не подминава и традиционната за компанията търговия с електроматериали. "По време на кризата създадохме уеб базирана В2В платформа, от която по-големите ни клиенти могат да проверяват наличности при нас, да заявяват и поръчват материали. Платформата намалява административното натоварване на нашите търговци, дава възможност да прилагаме и кредитен подход", каза още Атанас Танчев.

Консолидирани резултати

В групата на "Филкаб" има няколко компании, сред които са "Инженеринг", "Филкаб Солар", самата компания майка, както и дружества в Северна Македония, Унгария, Сърбия и Румъния. За групата работят общо 275 души.

"Запазихме консолидиран оборот от около 90 млн. лева, като много повишихме рентабилността в сравнение с 2019 г. Постигнахме стойност на консолидирана EBITDA 5.1 млн.лв. Ако се запазят досегашните темпове на бизнеса ни от началото на годината, очакваме, че вече ще имаме ръст спрямо 2020 г. и като оборот, и като EBITDA.", прогнозира пред "Капитал" Атанас Танчев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 2

    Браво, това е бъдещето! Пожелавам успех на фирмата и на всички, които ще се занимават с този бизнес. Това е естествената реакция към наложените цени от монополите, които вървят само нагоре и нагоре...

    Нередност?
Нов коментар