🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите технологични компании купуват по-малки конкуренти с рекордни темпове

От началото на годината те са изразходвали поне 264 млрд. долара за целта

Microsoft е придобил най-много малки технологични фирми.
Microsoft е придобил най-много малки технологични фирми.
Microsoft е придобил най-много малки технологични фирми.    ©  Reuters
Microsoft е придобил най-много малки технологични фирми.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големите технологични компания в света щурмуват малки конкуренти с рекордни темпове тази година, докато американските политици и регулаторните органи се подготвят да предприемат мерки срещу сделките, които остават скрити за тях.

От началото на 2021 г. технологичните компании са похарчили най-малко 264 млрд. долара, за да придобият потенциални конкуренти, оценени на под 1 млрд. долара, според данни на Refinitiv, анализирани от Financial Times. Това е два пъти повече от предишния рекорд по време на бума в инвестициите в интернет стартъп компании, регистриран през 2000 г.

Федералната търговска комисия (ФТК) в САЩ вече разследва придобиването на Instagram и WhatsApp от Facebook. Комисията предупреждава, че може да разглежда транзакции дори и след приключването им. Ако една сделка се счита за незаконна, Федералната търговска комисия има право да я анулира и да блокира бъдещи сделки.

Миналата седмица регулаторът публикува констатациите си за дейностите по технологичните сливания и поглъщания от 2010 до 2019 г. Тя подчертава десетгодишната активна дейност на компании, които усилено придобиват по-малки конкуренти. Председателката на ФТК Лина Кан заяви, че проучването "подчертава необходимостта от преразглеждане на изискванията за отчетност". То също идентифицира области, в които комисията може несправедливо да е създала вратички, които позволяват сделките да минават по-лесно. Сделки под 92 млн. долара не е необходимо да бъдат докладвани пред регулаторните агенции на САЩ.

Удобни правила

Анализът на данните от Financial Times показва, че въпреки подобни предупреждения придобиването на стартиращи компании се ускорява от края на отчетния период насам. От началото на годината технологичните гиганти са подписали рекордните 9222 сделки за закупуване на стартъп фирми на стойност по-малко от 1 млрд. долара - около 40% над нивата от 2000 г.

Според проучване на ФТК между януари 2010 г. и декември 2019 г. Apple, Facebook, Amazon, Google и Microsoft са направили 819 придобивания, които не са били регистрирани поради изискванията за неотчитане. Стана ясно, че освен размера на транзакцията, други изключения могат да бъдат свързани с трансграничните сделки, върху които купувачът няма контрол.

Проучването подчертава как големите технологични компании могат систематично да се възползват от придобиванията на стартъп компании, за да елиминират бъдещите конкуренти, казва Кан. "Разбираме степента, в която тези компании са изразходвали значителни ресурси за придобиване на стартиращи фирми, патентни портфейли и цели екипи от инженери, и как повечето от тях са постигнати това извън нашето наблюдение", допълва тя.

Транзакциите под прага за докладване от 92 млн. долара също достигнаха рекордно високо ниво през тази година. Около 66 млрд. долара са били похарчени за придобиване на активи с такава стойност чрез 8451 сделки според данни на Refinitiv, което бележи увеличение с 35% на годишна база.

Microsoft е придобил най-много малки фирми сред петте компании в доклада - с девет транзакции под прага на ФТК. Компанията, основана от Бил Гейтс, също направи няколко по-големи сделки. Вторият по придобити малки активи е гигантът за електронна търговия Amazon, който има осем сделки. Компанията на Джеф Безос също направи голяма сделка за придобиването на легендарното кино студио MGM срещу 8.45 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар