Продажбите на "Авионамс" се сриват през първото тримесечие

Най-големият държавен военен завод ВМЗ е със стабилни резултати, а търговецът "Кинтекс" още няма отчет

Заводът в Пловдив се занимава основно в ремонт на хеликоптери
Заводът в Пловдив се занимава основно в ремонт на хеликоптери
Заводът в Пловдив се занимава основно в ремонт на хеликоптери    ©  Авионамс
Заводът в Пловдив се занимава основно в ремонт на хеликоптери    ©  Авионамс
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рязко понижение на приходите и наполовина по-ниска печалба отчита държавният авиоремонтен завод "Авионамс" за първото тримесечие на 2021 г. Спадът все пак идва след силна предходна година, в която компанията отбелязва двуцифрени ръстове. Със сравнително стабилни резултати остава най-големият военен завод - сопотският ВМЗ. Повече от месец след крайния срок на 25 април обаче няма яснота за представянето на търговеца "Кинтекс", тъй като третата оръжейна компания под шапката на икономическото министерство все още не е публикувала отчетите си.

Авиоремонти

Най-значителни са промените в данните на пловдивския "Авионамс" (виж таблицата), който отчита над 76% спад на продажбите. Подобни по-слаби резултати компанията имаше и в началото на миналата година. Годишният отчет обаче показва, че тя не само е успяла да навакса, но и да отчете близо 36% ръст на приходите към края на 2020 г., както и малка печалба. Положителен остава крайният резултат и през първото тримесечие на тази година. За разлика от миналата година обаче, когато "Авионамс" увеличава разходите си за материали, през тази година те намаляват наполовина. А това може да е сигнал за свиване на дейността.

Заводът в Сопот

ВМЗ отбелязва лек ръст на приходите през първото тримесечие на 2021 г. С близо 5.5 млн. лв. се понижават разходите за суровини, но заради намалението на запасите от готова продукция и незавършено производство печалбата пада до малко под 3 млн. лв. Данните показват още, че през тази година компанията разчита повече на директен износ, отколкото на търговеца "Кинтекс", като продажбите към свързани лица намаляват. Броят на заетите остава стабилен, като към края на март в завода работят малко над 3600 души.

От компанията обаче отчитат намалено търсене на специална продукция на пазара, както и понижени цени. До края на годината ВМЗ очаква договори и поръчки за приблизително 190 млн. лв.

От отчета за 2020 г. става ясно още, че в миналия ноември съветът на директорите на Държавната консолидационна компания, чрез която държавата упражнява контрол над дружеството, е взел решение да увеличи капитала на ВМЗ с дължимия дивидент от 40 млн. лв. Самото увеличение е вписано в Търговския регистър в началото на май тази година.