🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВМЗ и "Кинтекс" публикуваха тримесечни отчети, но не и годишни

Липсват данни за двете държавни дружества за 2021 г., които трябваше да бъдат обявени до 25 април

През последните месеци Корнелия Нинова смени ръководствата на основни държавни предприятия към икономическото министерство. И оставя годишните им резултати в тайна
През последните месеци Корнелия Нинова смени ръководствата на основни държавни предприятия към икономическото министерство. И оставя годишните им резултати в тайна
През последните месеци Корнелия Нинова смени ръководствата на основни държавни предприятия към икономическото министерство. И оставя годишните им резултати в тайна    ©  Цветелина Белутова
През последните месеци Корнелия Нинова смени ръководствата на основни държавни предприятия към икономическото министерство. И оставя годишните им резултати в тайна    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два месеца след изтичане на крайния срок и след като "Капитал" подаде искане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), отчетите на ключови държавни дружества под шапката на Министерството на икономиката най-накрая бяха публикувани. Става дума за две оръжейни компании - "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) - Сопот, и търговеца "Кинтекс". През последните седмици те приковаха обществено внимание - както заради войната в Украйна, така и заради смените в ръководствата, които министър Корнелия Нинова и назначеният от нея нов борд на Държавната консолидационна компания (ДКК) предприеха.

Информацията обаче отново не е пълна - липсват отчетите за 2021 г., които трябваше да бъдат подадени до 25 април. А обявените данни за първото тримесечие на 2021 г. не дават пълната картина какво е реалното състояние на компаниите и доколко аргументирани са уволненията.

Военна продукция

Ръководството на ВМЗ вече се сменя за втори път, откакто Нинова е министър на икономиката. През февруари тя назначи нов изпълнителен директор - Иван Стоенчев, който беше на същия пост и преди няколко години. Само няколко месеца по-късно обаче Нинова освободи и Стоенчев заедно с целия съвет на директорите и назначи нови хора. Решението беше обосновано с влошените резултати на компанията, но от ВМЗ тогава опровергаха твърденията, като посочиха, че по сметките на завода за първите пет месеца са постъпили над 150 млн. лв., а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева.

Факт е, че официалните данни за първото тримесечие показват рязък спад на приходите (виж таблицата). Те обаче не дават представа какви плащания се очакват по договори, които се изпълняват в момента. А увеличението на запасите от продукция и незавършено производство предполага, че такива плащания предстоят. Любопитна подробност е и че отчетът е бил приет на 19 април, но е публикуван в системата на Агенцията за публични предприятия и контрол чак на 14 юни.

Освободеното вече ръководство определи като невярно и твърдението на министерството, че печалбата на ВМЗ за 2021 г. е била 3 млн. лв. - според Стоенчев сумата е 1 млн. лв. Именно тази информация обаче не може да се провери - отчетът на ВМЗ за 2021 г. не е публикуван.

Търговецът

Видим е вече и отчетът на оръжейния търговец "Кинтекс", но само за първото тримесечие на тази година. Както и при ВМЗ, приходите намаляват рязко, но отново това не дава информация за текущите договори. Вижда се и свиването на печалбата, което беше обявено от ДКК и новото ръководство на дружеството преди седмица като аргумент за уволнението на бившия изпълнителен директор Александър Михайлов и почти целия борд (поста си запази само председателят на съвета на директорите Анита Великова). Трябва да се има предвид, че за първото тримесечие на 2021 г. печалбата беше рязко нагоре, така че сравненията с нея не са особено коректни. Освен това Михайлов още тогава постави под въпрос достоверността на новия отчет, който е подписан от неговия наследник Валери Гроздев на 7 юли 2022 г.