Дъщерната компания на Google в Русия се закрива

Безплатните услуги на компанията ще продължат да функционират

Google Русия обяви фалит, след като местните власти са иззели контрола върху банковите сметки на компанията
Google Русия обяви фалит, след като местните власти са иззели контрола върху банковите сметки на компанията
Google Русия обяви фалит, след като местните власти са иззели контрола върху банковите сметки на компанията
Google Русия обяви фалит, след като местните власти са иззели контрола върху банковите сметки на компанията

Руското подразделение на технологичния гигант Google спира дейността си в Русия, след като местните власти са поели контрола върху банковите сметки на компанията. По този начин за интернет търсачката става невъзможно да се плащат заплати на малкото останали служители на компанията в Русия или да се изпълняват задължения към различни доставчици. Въпреки това услугите на компанията, които са безплатни за крайния потребител, като Google Search, Maps и YouTube ще продължат да работят.

"Блокирането на банковата сметка на Google в Русия от руските власти направи невъзможно функционирането на нашия руски офис, включително наемането и плащанията на базирани в Русия служители, плащането на доставчици и изпълнение на други финансови задължения", каза говорител на Google пред Financial Times. "Google Русия" публикува известие за намерението си да подаде молба за фалит", добави той.

В бележка, публикувана в официалния руски регистър Федресурс, се казва, че дъщерното дружество на Google възнамерява да обяви фалит и от 22 март предвижда "неспособност да изпълни паричните си задължения", включително обезщетение за напускане, възнаграждение за настоящ и бивш персонал и навременни задължителни плащания.

Подразделението Alphabet е подложено на засилен натиск в Русия от месеци, защото не успява да изтрие съдържание, което Москва счита за незаконно. Друга причина за напрежението е ограничаването на достъпа до някои руски медии в YouTube, но Кремъл досега не е блокирал достъпа до услугата.

В началото на април телевизионният канал "Царград ТВ" съобщи, че съдебни изпълнители са задържали 1 млрд. рубли (12 млн. долара) от Google заради неуспеха на американския технологичен гигант да възстанови достъпа до акаунта на телевизията в YouTube. Глобата доби подобни размери, след като американската компания загуби делото срещу телевизията в московски съд и получи санкция 100 хил. рубли. Арбитражният съд в Москва реши, че глобата ще се удвоява всяка седмица, в която Google не е платила. "Царград", която е собственост на санкционирания от САЩ и Европейския съюз бизнесмен Константин Малофеев, заяви, че глобата ще спре да се увеличава, когато достигне 1 млрд. рубли. Това ниво беше достигнато в средата на март, а това ограничение щеше да бъде премахнато в началото на септември.

Кремъл не планира блокиране на YouTube

Русия не планира да блокира YouTube, каза министърът на дигиталното развитие Максут Шадаев. Причината за решението е, че подобен ход вероятно ще навреди на руските потребители значително повече, отколкото на компанията, и следователно трябва да се избягва.

Русия блокира други чуждестранни социални медийни платформи, но въпреки налагането на глоби и заплахи срещу YouTube за това, че не изтрива съдържание, което Москва счита за незаконно, и за ограничаване на достъпа до някои руски медии, тя не успя да нанесе сериозен удар на услугата за видеосподеляне.

С около 90 млн. потребители месечно в Русия YouTube е изключително популярен и играе важна роля в дигиталната икономика. Въпреки че Русия има местни версии на други социални медии, жизнеспособна алтернатива на YouTube в този мащаб тепърва ще се появи.

Малко след началото на войната в Украйна руските граждани изгубиха достъпа си до Twitter, Facebook и Instagram. Платформата за споделяне на снимки беше първата, която получи своя руска версия, която се казва Росграм.