Русия започва да конфискува бизнеса на компании, които искат да напуснат страната

Всяка такава компания ще "получи" руски администратор, който ще има пълен контрол върху нея

Законът, който може да влезе в сила до седмици, ще даде широки правомощия на Русия да се намесва там, където според Кремъл има заплаха за местните работни места или индустрията
Законът, който може да влезе в сила до седмици, ще даде широки правомощия на Русия да се намесва там, където според Кремъл има заплаха за местните работни места или индустрията
Законът, който може да влезе в сила до седмици, ще даде широки правомощия на Русия да се намесва там, където според Кремъл има заплаха за местните работни места или индустрията    ©  Reuters
Законът, който може да влезе в сила до седмици, ще даде широки правомощия на Русия да се намесва там, където според Кремъл има заплаха за местните работни места или индустрията    ©  Reuters
Темата накратко
  • Русия предлага закон, който цели спирането на напускането на западните компании.
  • Държавата ще може да назначава администратор в компании, които са поне 25% собственост на лица от неприятелски държави.
  • Очаква се законът да бъде обнародван до седмици.

Войната в Украйна започна четвъртия месец, а по-голямата част от западните компании в Русия не чакаха дълго, за да обявят поне временното спиране на дейностите си в страната, а няколко големи вече напуснаха изцяло. Сред компаниите, които изоставиха руския си бизнес, е и McDonald's - символът на промяната в Москва след разпадането на Съветския съюз.

Властите в Русия обаче предлагат нов закон, който би направил напускането на страната много по-трудно. Той би позволил на Кремъл да поеме контрола върху местния бизнес на западни компании, които решават да напуснат след нахлуването на Москва в Украйна. Това със сигурност повишава залозите за мултинационалните компании, които се опитват да напуснат, като няма яснота дали това въобще би могло да се случи.

Законът, който може да влезе в сила до седмици, ще даде широки правомощия на Русия да се намесва там, където според Кремъл има заплаха за местните работни места или индустрията. Това би затруднило западните компании в опитите им да се отделят бързо, освен ако не са готови да понесат голям финансов удар. Законопроектът проправя пътя на Русия да назначава администратори на компаниите, собственост на чужденци в "неприятелски" страни, които искат да напуснат Русия. Москва обикновено нарича страните "неприятелски", ако са наложили икономически санкции на Русия, което означава, че всички фирми в Европейския съюз (ЕС) или Съединените щати са изложени на риск. България също е част от неприятелския списък на Кремъл.

Какво се променя

Законопроектът очертава как Русия може да назначи администратор на фирми, в които най-малко 25% от акциите са в "неприятелски" ръце. Той определя широк спектър от критерии за намеса, като например когато една компания играе критична роля като местен работодател или предоставя важни услуги. От него става ясно, че държавата може да оправдае поемането на контрол на много основания.

Законопроектът цитира примера на компании, произвеждащи медицински изделия, но също така изброява множество други сектори като транспорт и енергетика, както и всяка фирма, чието затваряне може да повиши цените в магазините. Руската икономика, която все повече изпитва затруднения заради западните санкции, се очаква да изгуби една десета през тази година на фона на двуцифрената инфлация. През миналата седмица стана ясно, че Вашингтон няма да удължи срока на ключов лиценз, който позволява на Москва да плаща на притежателите на облигации в САЩ.

На назначения от държавата администратор също ще бъде разрешено да продаде конфискувания бизнес, докато на бившите му собственици ще бъде забранено да правят бизнес в Русия в бъдеще. Съд или Министерството на икономическото развитие могат да решат да назначат администратор начело, като руската банка за развитие VEB например.

Пълна подкрепа

Напускането на западни компании предизвиква остри реакции от страна на руски политици. Най-открит в това отношение е бившият президент Дмитрий Медведев, който описа тези предприятия като "врагове, които сега се опитват да ограничат развитието ни и да разрушат живота ни".

Според Сергей Суханов, адвокат с консултантска компания RSP International за управление на риска и съответствие, действията на правителството са насочени към запазване на малкото останал капитал в Русия. "Правителството се интересува от запазване на работни места и данъчни приходи. Първо и най-важно, правителството ще прилага правилата към големите компании. За да избегнат администратор, компаниите трябва да покажат, че не оставят руския си бизнес в беда", добави той пред Reuters.