🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е поставена на световната карта на фамилния бизнес

Виктор Гугушев - член на УС на "Сдружение на фамилния бизнес – България" и президент на младежката структура

Виктор Гугушев - член на УС на "Сдружение на фамилния бизнес - България" и президент на младежката структура
Виктор Гугушев - член на УС на "Сдружение на фамилния бизнес - България" и президент на младежката структура
Виктор Гугушев - член на УС на "Сдружение на фамилния бизнес - България" и президент на младежката структура
Виктор Гугушев - член на УС на "Сдружение на фамилния бизнес - България" и президент на младежката структура
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Виктор Гугушев е член на УС на "Сдружение на фамилния бизнес - България" и президент на младежката структура. Завършил е магистратура по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има втора специализация по право в Queen Mary University of London. Завършил е и програма по предприемачество в Columbia Business School. Старши партньор в Адвокатско дружество "Гугушев и партньори".

"Сдружение на фамилния бизнес - България" (FBN Bulgaria)

"Сдружение на фамилния бизнес - България" (FBN Bulgaria) е единствената по рода си организация в България, чиято мисия е да подкрепя развитието на семейния бизнес. В нея членуват 59 семейни компании, споделящи общи ценности, с ангажимент към развитието на българската икономика за по-доброто бъдеще на идните поколения.

Основана през 2007 г., тя е част от Family Business Network - международна организация, обединяваща над 4000 фамилни компании от 65 държави от цял свят. Заедно с още 15 европейски държави българското сдружение формира European Family Business (EFB) - организация със седалище в Брюксел, която представлява интересите на фамилния бизнес пред европейските институции.

Повече информация за "Сдружение на фамилния бизнес - България" на www.fbn.bg

Адвокат Гугушев, какъв е профилът на компаниите, членуващи в "Сдружение на фамилния бизнес - България"? Всяка българска семейна фирма ли може да стане ваш член?

Най-краткото описание на нашите членове е, че са успешни. Компанията трябва да отговаря на определени критерии и да има препоръка от наши членове, тъй като държим на добрата репутация на членуващите семейни фирми. Имахме изискване компанията да има активи или годишен оборот поне 10 милиона лева, но по инициатива на младежката структура преди няколко години Общото събрание на Сдружението одобри предложението да се намалят финансовите критерии и изискването вече е за 5 милиона лева.

Как вашата организацията е полезна на своите членове?

- Организираме много обучителни семинари, лекции, разискваме проблеми, които са специфични за семейния бизнес. Например представяме добри практики като как да предадеш бизнеса си на следващото поколение, как да го структурираш, какви да бъдат отношенията между членовете на семейния бизнес. Всичко това е свързано с доста специфична проблематика и не се прави от никоя друга организация в България.

Членството в нашето сдружение осигурява достъп до международни събития и изтъкнати лектори, работни групи и т.н., което е важна добавена стойност за нашите членове.

Философията на нашето сдружение е, че ако човек е успешен в своя бизнес, има моралния ангажимент да е полезен за обществото. Затова и силно застъпваме различни благотворителни инициативи. Подписахме договор за сътрудничество със Стопанския факултет на СУ, където наши членове вече два семестъра изнасят лекции за семейния бизнес и по други теми. Учредихме стипендия от есента на 2022 г. като финансова подкрепа на студенти от Стопанския факултет.

Помагаме на организации, подкрепящи хора в неравностойно положение - сътрудничим си с фондация "Заедно в час", със сдружение "Каритас - България", дългогодишен партньор сме на фондация "За нашите деца".

Сдружението ни финансира изцяло реставрацията на паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Каква роля играе фамилният бизнес в структурата на националните икономики? И конкретно в България какъв е неговият принос?

- Фамилният бизнес е гръбнакът на всяка икономика. Статистиките и проучванията на международно ниво показват, че и в развиващите се, и в икономически добре развитите европейски държави средно над 70% от компаниите са фамилни. В България няма точна статистика, но проучване на European Family Businesses - организация, в която членуваме, сочи, че делът на семейните компании у нас е 70%. Проблемът със статистическите данни идва от това, че не всички семейни компании се декларират като такива. Само в нашето сдружение са представени около 60 семейства, които по наша оценка чрез всички свои компании дават работа на около 100 000 души и имат около 6 млрд. лева годишен оборот.

Източник: Home EFB - European Family (europeanfamilybusinesses.eu)

Каква според вас е формулата за успешен семеен бизнес?

- Има различни формули за успех, но според мен ключов за семейния бизнес е компромисът. В добрия смисъл на думата. Работейки със семейството си, е необходимо да се съобразяваш с гледната точка на другите и да я уважаваш, дори и да не си напълно съгласен, дори и когато си в позиция да можеш да наложиш своята. Компромисите са важни и смятам, че когато са правени с необходимата мяра, носят позитиви.

Рано е за обобщения за семейния бизнес в България, тъй като тук все още имаме второ поколение. Предаването на бизнеса между първо и второ, и донякъде трето поколение е най-голямото предизвикателство. Статистиката в световен мащаб показва, че само около 30% от всички семейни бизнеси са предавани успешно на второ поколение. Когато хората са възпитани в семейство с работещ собствен бизнес, с вече установени традиции и правила, е по-лесно. При всяко положение обаче се иска силно желание и мотивация, за да можеш не просто да поемеш, но и успешно да развиваш семейната компания.

Какви са изводите ви от 16-ата Световна младежка среща на Family Business Network?

- За нас бе сериозен успех, че България спечели първото в Югоизточна Европа домакинство на международно събитие на FBN. Срещата премина при изключителен интерес - с над 150 гости от почти 40 държави от шест континентa. Успяхме да представим България пред влиятелна аудитория - представители на огромни мултимилиардни бизнеси. Присъстваха млади хора от 10-о, дори 13-о поколение на компании с няколко века фамилна бизнес история. Много от "ветераните" по участия на младежки срещи споделиха, че срещата у нас е най-добрата, на която са присъствали.

Най-важното - изпратихме посланието, че България е красива държава с добри възможности за бизнес до много места по света.

България събра бъдещия елит на семейния бизнес от цял свят



"Сдружение на фамилния бизнес - България" бе домакин на 16-ата Световна младежка среща на Family Business Network между 5 и 11 юни 2022 г.

Младежката среща събра в София млади представители на фамилни компании от цял свят за няколко дни на лекции, разговори, споделяне на опит, придобиване на нови знания и приятелства. "Сдружение на фамилния бизнес - България" успешно представи българския фамилен бизнес и перспективите за съвместни бизнес начинания в България пред бъдещите бизнес лидери от цял свят.

Срещата тази година се проведе под мотото "Заедно сме силни!" и отбеляза двадесетата годишнина от създаването на младежката организация на Family Business Network. Събитието се проведе под патронажа на българския президент Румен Радев, който официално откри форума.