🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Voyager Digital поиска защита от фалит, последва я и Celsius

Проблемите на криптопазара повличат още компании в сектора

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сривът на криптопазара повлече със себе още компании в сектора - първо бяха криптокредиторите, спиралата се завъртя и повлече един от най-големите хедж фондове в сектора, а той потопи и криптоборса, която действа и като кредитор.

През миналата седмица базираната в Ню Йорк платформа за търговия с криптовалути Voyager Digital Holdings и нейният канадски филиал, който се търгува публично, подадоха молба за защита от фалит в САЩ. Ръководството поиска компанията да работи по силата на Глава 11, която дава възможност тя да преструктурира дейността и задълженията си, без да стане обект на принудително събиране. В четвъртък молба за защита от фалит по същата глава поиска и Celsius, криптолендърът, който започна да изпитва затруднения преди няколко седмици.

Voyager Digital е компания за криптокредитиране, депозити и търговия с криптовалути. По време на силните й години през 2021 г. тя можеше да се похвали с 3.5 млн. потребители, както и с активи за 5.6 млрд. долара, което я прави по мащаб близка до Coinbase или до размерите на малка американска банка. Около 27% от сметките й са до 10 хил. долара, което говори за голяма база от индивидуални клиенти по данни на Coindesk. Освен това тя е и сред малкото криптоплатформи, които са листвани на борса, макар и в Канада, а не в държавата на създаването й САЩ.

Мащабите на Voyager

При подаване на искането за защита Voyager Digital обяви, че има около 1.3 милиарда долара крипто на своята платформа и държи повече от 350 милиона долара в брой от името на свои клиенти в Metropolitan Commercial Bank в Ню Йорк.

Миналата седмица Voyager спря всички тегления, депозити и търговия на своята платформа поради "текущите пазарни условия". По това време Стив Ерлих, изпълнителен директор на компания, коментира, че Voyager търси допълнително време, за да проучи "стратегически алтернативи с различни заинтересовани страни".

Платформата набира и депозити срещу лихва, като в същото време отпуска доста рискови заеми на други компании в сектора, както и на фондове. В случая Voyager претърпя огромни загуби заради крипто хедж фонда Three Arrows Capital, който фалира миналата седмица след неизпълнение на задължения към редица фирми в индустрията - включително 650 милиона долара от необезпечен дълг към Voyager. Подобна съдба сполетя и няколко други компании, включително Celsius, Babel Finance и Vauld, която наскоро получи предложение за поглъщане от създадената от българи Nexo.

"Заявлението за несъстоятелност на Voyager по същество потвърждава, че криптозаемодателят наистина е използвал средствата на своите клиенти като източник на доларова ликвидност и ги е давал назаем на субекти като 3AC като вид търговия с ливъридж, докато самият той постоянно заема пари, за да отговори на текущите заявки за теглене", каза Микел Морх, изпълнителен директор на крипто хедж фонд ARK36, използвайки акронима за Three Arrows Capital.

Криптопазарът се бори с тежка криза на ликвидността, тъй като платформите се готвят да посрещнат поток от тегления от клиенти на фона на рязък спад в цените на цифровите валути, като инвеститорите се подготвят за продължителен спад, известен като "криптозима".

План за преструктуриране

Процедурата по несъстоятелност на Voyager ще позволи да се приложи процес на преструктуриране, така че средствата на клиентите да могат да бъдат възстановени. Ако всичко върви по план, потребителите ще получат комбинация от крипто в акаунтите си, постъпления от възстановяването на средства от Three Arrows Capital, акции на реорганизираната компания и Voyager токени. Новината, че клиентите на фалиралия брокер Voyager Digital Ltd. вероятно няма да получат всичките си пари обратно, вдъхна нов вид страх сред онези, които вече са засегнати от бързите спадове в сектора.

Клиентите с депозити в щатски долари ще си възвърнат пълен достъп до средствата си, след като процесът на съгласуване и предотвратяване на измами с Metropolitan Commercial Bank приключи, казват от Voyager.

По-строгата парична политика от страна на централните банки, които се стремят да спрат глобалния скок на инфлацията, оказа силно влияние върху дигиталните токени, един от най-разпространените класове активи миналата година.

Криптотърговците често пренебрегват резките загуби, като твърдят, че държат в дългосрочен план и очакват цените да се възстановят. И все пак за инвеститорите, които са се доверили на Voyager със своите пенсионни спестявания, първоначални вноски и пари в брой при спешни случаи, перспективата, че техните инвестиции може да са изчезнали завинаги, е червен флаг за онези, които вярват, че големите платформи за търговия предлагат форма на сигурност.

Предатели на доверие

"Този тип риск от спад може да бъде доста брутален", казва Майк Бейли, директор на изследванията във FBB Capital Partners, цитиран от Bloomberg. "Когато инвеститорите претърпят такива загуби, както когато стойността на една облигация падне до нула, се усеща чувството, че системата е повредена. В този случай инвеститорите започват да вярват, че тя ги е предала, което води до нежелание за притежание на всякакви позиции", казва още той.

Криптотърговците, които все още могат да изтеглят парите си от централизирани платформи, го правят с изключителна скорост. Общият баланс на борсите е паднал с повече от 20% от най-високото им ниво на 20 януари според Glassnode.

Все още няма коментари
Нов коментар