🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двeтe най-големи млечни компании в България ОМК и "Тирбул" са пред сделка

След като поделението на Hellenic Dairies придобие конкурента си, операциите й в страната ще достигнат близо 200 млн. лв. оборот

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Вторият по големина млекопреработвател в България - сливенската компания "Тирбул", планира да придобие 100% от лидера в сектора - пловдивската "Обединена млечна компания" (ОМК). Споразумение за това е постигнато между гръцките собственици на дружествата - съответно Hellenic Dairies и Delta Food, казаха компаниите в съвместно съобщение.

Цената не се обявява, но като се има предвид EBITDA на ОМК от 10 млн. лв. за 2021 г., тя е най-малко 80 млн. лв. Сделката подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията и ако бъде разрешена, ще създаде гигант в производството на млечни продукти с оборот близо 200 млн. лв.

Лидерът ОМК

"Обединена млечна компания" е най-голямата млекопреработвателна компания в страната и има значителен дял в продажбите на прясно и кисело мляко. Фирмата е базирана в Пловдив и произвежда продукти под марките "Верея", "Фибела", "Ханско" и "Русалка". През 2021 г. общите приходи на дружеството нарастват с над 10% до 104.4 млн. лв. (виж таблицата).

Самата компания е създадена през 1998 г. като холдинг от мандри, контролирани от приватизационен фонд "Доверие". През 2007 г. ОМК стана собственост на гръцката Vivartia чрез дъщерното й дружество за млечни продукти и напитки Delta Foods. В групата влизат също Goody's (заведения за хранене и кетъринг) и Barba Stathis (за замразени храни).

Отново през 2007 г. Marfin Investment Group (MIG) влезе във Vivartia, като придоби 34% от създателите - фамилията Даскалопулос, а през следващите години делът й нарасна до малко над 92%. През март 2021 г. MIG продаде дела си на базирания в Люксембург фонд за дялови инвестиции CVC Capital Partners в сделка, оценяваща цялата Vivartia на 175 млн. евро.

Вицешампионът купувач

Купувачът "Тирбул" от своя страна е втори по големина в сектора с приходи над 91 млн. лв. за 2021 г. Компанията е създадена в Сливен през 2003 г. от гръцката група Hellenic Dairies (преди Tyras), която има заводи също в Гърция и Румъния. По последни данни за 2020 г. оборотът на Hellenic Dairies е 405.5 млн. евро, а основатели на дружеството са фамилията Сарантис.

Българското предприятие произвежда млечни продукти с марката Olympus - прясно и кисело мляко, твърди сирена, кашкавали, извара. Основната част от продукцията на "Тирбул" е за износ, като пазарите са в ЕС, САЩ, арабските страни, Китай и Австралия.

По тази причина сделката вероятно ще бъде разрешена от КЗК. По оценки на представители на сектора обединената компания ще държи около 10% от пазара на млечни продукти в България.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    По принцип е добре да се пие мляко, но не трябва да се прекалява.

    Нередност?
Нов коментар