Нови правила затрудняват отпускането на кредити от турските банки

Заемите за търговци и износители, както и тези за инвестиции и селско стопанство до голяма степен са изключени от новите мерки

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои турски банки ще ограничат корпоративното кредитиране, след като новите регулации в страната увеличават разходите им и принуждават много от тях да намалят балансовите си рискове, съобщават пред Reuters петима източници от банковия и частния сектор. Новите правила, които са част от нестандартното управление на икономиката от страна на президента Реджеп Ердоган, са засегнали най-вече отпускането на дългосрочни заеми.

Според източниците на Reuters въведените през последните месеци регулации за кредитиране и обезпечения са предизвикали объркване и много въпроси от страна на банките. По-евтините кредити ще продължат да се насочват към по-малките кредитополучатели и износители, които са предпочитани от правителството, докато цялостното кредитиране вероятно ще се охлади. Банките смятат, че малките и средните предприятия (МСП) са по-рискови, но е по-вероятно да увеличат инвестициите и наемането на персонал, а износителите помагат за намаляване на търговския дефицит на страната и за попълване на изчерпаните валутни резерви на централната банка.

Миналия месец банката задължи кредиторите да държат дългосрочни облигации с фиксиран купон като обезпечение за някои заеми, за които се смята, че не стимулират инвестициите или износа. Някои кредитори обаче твърдят, че притежаването на дългосрочни неликвидни облигации за обезпечаване на краткосрочни заеми е твърде рисковано. Други са поискали от клиентите си да закрият някои заеми, вместо да ги подновяват, оставяйки компаниите да използват собствения си капитал, заяви друг банков източник пред Reuters.

Финансиране на МСП

Регламентът на централната банка от миналия месец предвижда кредиторите да намалят лихвите по търговските заеми и задължава тези, които не го направят, да държат по-големи депозити в лири, което доведе до изкупуване на държавни облигации. Според банкерите посланието на централната банка към финансовия сектор е да предостави евтини кредити на нетните износители и МСП или на практика да върне финансирането на правителството като държи облигации. В петък централната банка е отхвърлила искането на банките да държат чуждестранна валута вместо дългосрочни облигации в лири. Според писмо, видяно от Reuters, в отговор кредиторите са изпратили запитвания за това как да извършват дейността си съгласно новите правила. Те включват въпроса как новите правила обхващат фирмите за факторинг и лизинг, по-дългосрочните заеми за проекти, както и сливанията и придобиванията.

Турската централната банка е заявила пред Reuters, че е отговорила на всички тези въпроси в официално ръководство от миналата седмица. "Предприемат се стъпки за промяна на кредитната структура на страната. Ако е необходимо, ще има и други, за да се насочат заемите към целевите сектори", заяви служител, запознат с темата. Той също така добавя, че делът на заемите за МСП, финансирани от централната банка, се е увеличил до 25% от 5% в началото на годината, както и че той ще продължи да се увеличава.

Все още няма коментари
Нов коментар