🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Adobe придобива приложение за онлайн дизайн за 20 млрд. долара

Figma, която предлага инструменти за брейнсторминг между разработчици, е най-скъпата придобивка в историята на компанията зад Photoshop

Photoshop и After Effects са сред най-популярните продукти на Adobe
Photoshop и After Effects са сред най-популярните продукти на Adobe
Photoshop и After Effects са сред най-популярните продукти на Adobe    ©  unsplash
Photoshop и After Effects са сред най-популярните продукти на Adobe    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Adobe, компанията зад Photoshop и After Effects, обяви, че ще придобие 100% от Figma, стартъп, който предлага различни инструменти за планиране и работа в екип от разстояние, срещу 20 млрд. долара. Сделката, която ще бъде смесена - 50 на 50 в акции и пари в брой, се очаква да бъде завършена до края на 2023 г., като за изпълнителния директор и част от служителите на Figma са предвидени допълнителни 6 млн. акции, които ще се изплатят в срок от 4 години.

Акциите на Adobe се сринаха с над 12% на фона на новините при отварянето на пазара в САЩ. Причина за спада може да бъде сравнително малкото налични средства, с които компанията разполага. Според последния отчет, който също бе публикуван на 15 септември, спрямо 3 юни 2022 г. Adobe разполага с едва около 3.4 млрд. в парични средства и еквиваленти, а общо текущите активи са под 8 млрд. долара, което обяснява защо компанията предупреждава, че "може, ако се наложи, да тегли заем", за да финансира придобиването.

"Комбинацията от Adobe и Figma е трансформираща и ще ускори нашата визия за съвместно творчество", сподели в прессъобщение Шантану Нарайен, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Adobe. Приходите на компанията, която Нарайен ръководи, продължават да се увеличават от година на година. От 2017 до 2021 г. постъпленията се удвоиха до над 15 млрд. долара през последната година. Данните за първото полугодие на 2022 г. показват, че приходите продължават да растат до над 8.6 млрд. долара в сравнение с около 7.7 през 2021 г. Нетната печалба за шест месеца е над 3 млрд. долара.

Улеснява работата в екип от вкъщи

Figma е приложение за съвместно планиране и проектиране на интерфейс с допълнителни офлайн функции, активирани от десктоп приложения за macOS и Windows. Компанията е основана през 2012 г. от Дилън Фийлд и Евън Уолъс, като за последните 10 години е набрала над 300 млн. долара от частни инвеститори. За последно компанията набра 200 млн. в рунд през юни 2021 г., като оценката на Figma тогава бе около 10 млрд. долара

"С невероятната иновация и опит на Adobe, особено в 3D, видео, вектор, изображения и шрифтове, можем допълнително да преосмислим продуктовия дизайн от край до край в браузъра, като същевременно изграждаме нови инструменти и пространства, за да дадем възможност на клиентите да проектират продукти по-бързо и по-лесно", коментира сделката в прессъобщение Дилън Фийлд, съосновател и главен изпълнителен директор на Figma.