Сливането на Ethereum е завършено успешно

Това е ключов момент за криптопазара, при който втората по големина блокчейн мрежа мина към нов метод на работа

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Ethereum (Етериум) успешно премина от Proof-of-Work към Proof-of-Stake.
  • Актуализацията ще доведе до големи промени - 99.95% намаление на потреблението на енергия и 90% намаление на емитирането на ETH.
  • Мнозина вярват, че сливането може да действа като бичи катализатор за ETH в дългосрочен план.

Най-голямото надграждане на Ethereum (Етериум), върху което са натрупани много очаквания, надежди и спекулации, влезе в сила тази сутрин. Досега всички признаци показват, че така нареченото сливане (The Merge), което е предназначено да намали потреблението на енергия на криптовалутата с повече от 99%, е било успешно.

Първият блок от транзакции с доказателство за залог (POS) бе финализиран с почти 100% клиентско участие около 10 сутринта българско време. Това определено бe най-добрият, но и очакван сценарий за най-амбициозната софтуерна актуализация в криптопространството. За успешното преминаване съобщи в Twitter и Виталик Бутерин, един от създателите на Еthereum.

Мрежата на Еthereum променя фундаментално начина, по който нейният блокчейн защитава и проверява транзакциите си.

Сливането отбелязва тест с огромни залози за криптосектора, след като сривът в цените на токените тази пролет изтри 2 трилиона долара от стойността на цифровите активи и разклати вярата в пазара до основи. През последните месеци то даваше надежда и за ръст в цената на валутата, която засега не се оправдава. От пазара обаче все пак намират актуализацията за бъдещ стимул за поскъпване.

Криптовалути като Ethereum и Bitcoin често са критикувани заради процеса на "копаене" за генериране на нови монети. Преди сливането и двaта блокчейна имаха огромни мрежа от миньори по цялата планета, работещи със силно специализирани мощни компютри, които обработват уравнения, за да валидират транзакции. Доказателството за работа (Proof-of-work - POW) използва много енергия и затова получава най-големите обвинения заради последиците от ненужното замърсяване.

С надграждането Еthereum мигрира към система, известна като Рroof-of-stake - POS, която заменя миньори с валидатори. Вместо да управляват големи банки от компютри, валидаторите ще използват съществуващите си монети етер като средство за проверка на транзакции и генериране на нови токени. Това изисква много по-малко енергия от копаенето, а експерти твърдят, че това би могло да направи протокола едновременно по-сигурен и по-устойчив.

Девет екипа и повече от 100 разработчици работиха по сливането в продължение на години. В следващите часове тази децентрализирана мрежа от програмисти, разпръснати по цялата планета, ще наблюдава трансформацията от POW към POS и ако е необходимо, ще отстранява грешки възможно най-бързо.

Какво следва и какви са очакваните промени

Миналата седмица Белият дом публикува доклад, предупреждаващ, че блокчейните на POW могат да попречат на усилията за смекчаване на изменението на климата. Намаляването на потреблението на енергия в блокчейна на Ethereum с приблизително 99.95% не само ще създаде по-голяма устойчивост на мрежата, но също така ще извърви дълъг път към намаляване на бариерата за навлизане на институционалните инвеститори.

Изследователят на Ethereum Foundation Джъстин Дрейк сподели в своите социални мрежи, че този ход ще намали потреблението на електроенергия в световен мащаб с 0.2%.

Bank of America в свое съобщение от 9 септември потвърди, че значителното намаляване на потреблението на енергия след сливането "може да даде възможност на някои институционални инвеститори да закупят токена, на които преди това беше забранено да купуват токени, които работят на блокчейн, използвайки консенсус за доказателство за работа (PoW). механизми".

Анализатори твърдят, че институционалните пари, навлизащи в пространството на цифровите активи, са от решаващо значение за бъдещето им като клас активи.

The Merge също така променя токеномиката около Ethereum. След сливането етерът придобива някои от характеристиките, типични за традиционен финансов актив, като сертификат за депозит, който плаща лихва на притежателите.

Надграждането към POS също така ще доведе до значително намалено предлагане на ether токени в обращение, което може да проправи пътя за Еther да се превърне в дефлационна валута през следващите седмици и месеци. Някои инвеститори казват, че това също може да помогне за повишаване на цената на токена. Освен всичко това мрежата ще спре да плаща ETH на копачите, което ще доведе до намаляване на емитирането с около 90%. Преди Ethereum емитираше около 13 000 ETH дневно, но сега ще изплаща само около 1600 ETH на валидатори.

Това намалено предлагане е резултат от новия модел за проверка, който заменя миньорите с "валидатори". Наградите за валидаторите са много по-малки от тези, които преди са отивали за миньорите с POW, което означава, че в резултат на това надграждане ще се генерира много по-малко нов етер. От валидаторите също се изисква да заключват своите токени за продължителен период от време, изваждайки етер от обращение.

Допълнително, още от август 2021 г. мрежата вече "изгаря" или унищожава завинаги част от цифровата валута, която преди връщаше обратно в обръщение като част от всяка транзакция, което допълнително намалява етерите в обращение.

Всяка минута е от значение

Следващите няколко часа и идните дни ще бъдат ключови за възможностите на мрежата Еthereum след надграждането. Зад кулисите разработчиците ще наблюдават показатели като процента на участие на валидаторите, за да определят как вървят нещата. Програмистите твърдят, че в един идеален свят потребителите дори няма да разберат, че The Merge се е случил, и това по никакъв начин няма да ги затрудни с техните ежедневни дейности.

Надграждането не прави веднага Ethereum по-бърз, по-евтин или по-мащабируем. Тези функции идват с бъдещи надстройки, които вече са възможни благодарение на сливането.

Все още няма коментари
Нов коментар