🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уволненията в IT сектора не спират - Alphabet освобождава 6% от служителите си

Информацията излиза броени дни след като и Microsoft взе подобно решение

Alphabet иска да пренасочи ресурсите си към по-доходоносни сфери
Alphabet иска да пренасочи ресурсите си към по-доходоносни сфери
Alphabet иска да пренасочи ресурсите си към по-доходоносни сфери    ©  pexels.com
Alphabet иска да пренасочи ресурсите си към по-доходоносни сфери    ©  pexels.com
Темата накратко
  • Около 12 хил. души ще останат без работа в компанията - майка на Google.
  • Google забавя и изплащането на бонусите на служителите си.
  • Компанията се разрастваше с висока скорост през последните години.

2022 г. беше една от най-тежките за технологичните компании и това доведе до вълна от съкращения в сектора през ноември, когато Twitter, Amazon и Meta обявиха намаляване на персонала си с между 5 и 15%.

Очакванията на анализатори бяха, че ще има застой в освобождаванията за известно време, но новата година бързо опроверга тези предвиждания. От началото на годината подобни решения обявиха Amazon и Microsoft, като в случая на основаната от Бил Гейтс компания уволненията обхващат 5% от работната сила, или над 10 хил. души.

Последният технологичен гигант, който обяви подобна мярка, е компанията - майка на Google, Alphabet. В изтекъл мейл на изпълнителния директор Сундар Пичай до служителите на компанията се казва, че около 6%, или около 12 хил. души, ще изгубят работата си. Това се дължи на факта, че в продължение на години компанията се е разраствала стремглаво, но сегашната "различна икономическа реалност" налага намаляването на работната ръка.

"Фактът, че тези промени ще повлияят на живота на служителите на Google, ми тежи много и поемам пълна отговорност за решенията, които ни доведоха тук", пише Пичай, цитиран от Reuters.

Като друга причина за решението Пичай изтъква нуждата от фокусиране върху други сфери, където възможността за растеж е по-голяма. В публикация във фирмения блог той заявява, че съкращенията са отбелязали момент за компанията да "изостри фокуса си, да реинженерира разходната си база и да насочи таланта и капитала си към нашите най-високи приоритети". Главният изпълнителен директор също така отбелязва, че изкуственият интелект ще бъде ключова област в бъдеще.

Въпреки че Google успя да натрупа значителна преднина в областта на изкуствения интелект още в ранните етапи на технологията с инвестиции като придобиването на лабораторията за изкуствен интелект DeepMind през 2014 г., през последните месеци компанията беше ударена от по-дръзки конкуренти като OpenAI. Компанията наскоро представи своя AI чатбот ChatGPT, като той се превърна в хит както сред потребителите, така и сред инвеститорите. OpenAI изгради дълбоко партньорство с конкурента на Google - Microsoft, като съоснованата от Бил Гейтс компания обеща да интегрира своята AI технология в продукти като софтуер за търсене и офис.

Загубите на работа в Alphabet засягат екипите в цялата компания, включително тези за набиране на персонал и някои корпоративни функции. Освен това някои инженерни и продуктови екипи също ще се озоват без работа.

Съкращенията са глобални и засягат незабавно персонала в САЩ. Компанията вече е изпратила имейл на засегнатите служители, се казва в съобщението на Пичай, докато процесът по освобождаване от професионалните отговорности ще отнеме повече време в други страни поради местните трудови закони и практики.

Изплащането на бонуси се забавя

Ръководителите в Google са взели решение да отложат част от изплащанията на бонуси на служителите си в края на годината, показват документи, с които се е запознала CNBC. В минали години служителите получаваха пълните си бонуси през януари. Въпреки това Google ще плати на отговарящите на изискванията служители на пълен работен ден 80% от техните бонус чекове този месец и останалите 20% през март или април, се казва в документите.

Google описва януарското изплащане като "аванс" в кореспонденцията към служителите. Ръководството казва, че това ще бъде еднократна промяна поради "прехода" на системата за оценка на служителите и промененото време за бъдещи добавки. "След 2023 г. пълните бонуси ще бъдат изплатени през март", се казва в бележката на компанията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 2

    Крайно време е ИТ сектора да изпита болка ,заплатите в ИТ сектора са твърде високи ,независимо от специфичния и квалифициран труд ,който е налице в сектора .
    Този изкуствен растеж и балон ,който реално се създаде в този бранш е нужно да се спука .Не е нормално непрекъснато да се създават приложения ,след приложения ,стартъпи,компании,със изключително съмнителна полза и за икономиката и за обществото и да се наливат милиони и милиради там !

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 3

    До коментар [#1] от "Nikolai Kavrakov":

    Май не си чул какво казаха президент Радев, чичко Бойко и Христо Иванов - ИТ-то е двигател за икономиката. И докато за работниците в заводите е нужно да ходят на Запад да взимат адекватни заплати, за тях са нужни: лаптоп и интернет. И не само за тях :) Да са ни Живи и Здрави!!!

    Нередност?
Нов коментар