🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестираме в здравословен начин на живот

Петър Делев - собственик и съсобственик на Flair, Mega Solar Power BG, Pepe Be Healthy

Петър Делев - собственик и съсобственик на Flair, Mega Solar Power BG, Pepe Be Healthy
Петър Делев - собственик и съсобственик на Flair, Mega Solar Power BG, Pepe Be Healthy
Петър Делев - собственик и съсобственик на Flair, Mega Solar Power BG, Pepe Be Healthy
Петър Делев - собственик и съсобственик на Flair, Mega Solar Power BG, Pepe Be Healthy
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Името на Петър Делев се свързва най-често с българския бранд за спортни облекла и обувки Flair. Той е съсобственик на марката и работи активно за нейното издигане в разпознаваем бранд.

Заедно със семейството си създава идеологията на Pepe "Be Healthy" - компания за натурално чисти продукти, здравословни барове и изделия без захар.

Задълбочава своя принос в "зеления" начин на живот, като започва изграждането на соларни паркове и системи за производството и дома. В съдружие създава Mega Solar Power BG с екип от експерти от Холандия.

Г-н Делев, развивате успешен бизнес в три много различни производства - на спортни облекла, натурални храни, соларни инсталации. Защо се насочихте да инвестирате именно в тях, с какво привлякоха интереса ви? Какво е общото между трите сектора през погледа на един предприемач?

- Здравословният начин на живот е това, което обединява интересите ми. Ако имаме чиста храна, чист въздух, чиста вода, чиста среда, в която да отглеждаме децата си, тогава качеството на живот на всеки един българин би било много по-високо. Затова винаги съм търсил възможности да инвестирам именно в спорта, в натуралните храни и в зелената енергия.

В кои приоритетни направления предвиждате да насочите предстоящите си инвестиции? Как съчетавате в тях ESG-критериите и политиките за устойчив бизнес?

- На първо място инвестираме в соларни паркове за собствена консумация с продажба на излишъка при всички наши бизнеси. В бранда Flair приоритет са уникалните матрици на спортните ни обувки, които гарантират максимален комфорт при всеки вид спорт. За новия сезон разработихме иновативна training-flex технология, която щади и поддържа ходилото, за да осигури повече часове пълноценен спорт и удобство.

При натуралните храни на Pepe "Be Healthy" инвестицията е в нови машини и нови рецепти за производство на бързооборотни напълно натурални и здравословни продукти както в линията без захар, така и в протеиновата ни линия.

Какви са конкурентните предимства на българското производство на спортни обувки и облекла, чрез които утвърждавате продукцията си на пазара?

- Българските стоки имат своето важно място на местния пазар. Предпочитани са, защото имат високо качество. Ще дам конкретен пример. В сегмента спортни обувки ние се конкурираме със световноизвестни марки, които инвестират огромни бюджети в реклама. Те са произведени качествено, но се предлагат в три различни класа - нисък, среден и висок, според материалите, вложени в направата им. Ние, от своя страна, за да бъдем конкурентоспособни, работим само с най-високия клас материали за производство на спортни обувки. По този начин на една и съща цена потребителят може да избере дали да носи спортни обувки от нисък клас на световен бранд или премиум качество на български производител.

На фона на глобалната енергийна криза вие предлагате иновативни енергийни решения за бизнеса и домакинствата, като проектирате и изпълнявате соларни инсталации. Имат ли българските фирми интерес и готовност да отговорят на новите изисквания и предизвикателства за "зелен преход", "зелена икономика" и чиста енергия? Какво е необходимо - на ниво компании и на ниво държавно управление, за да се ускори внедряването на ВЕИ?

- Най-големият проблем пред компаниите в момента е административната процедура. Тя наистина се превръща в предизвикателство, вместо да бъде в полза и в подкрепа на бизнеса. При домакинствата срещаме същия казус. Хората нямат достатъчно информация, не са сигурни дали условията за тяхното финансиране няма да се променят на някакъв етап. Налага ни се да говорим дълго и да споделяме своя опит от различни наши проекти, за да им дадем спокойствие и увереност, че това е пътят.

Икономиката навлезе в четвъртата си поредна трудна година - след отрицателното въздействие на коронавирусната пандемия, войната в Украйна, инфлационната и енергийната криза. Каква е вашата равносметка за този период? Какво променихте в бизнеса си, кои от целите си успяхте да постигнете и кои - не?

- Преди четири години нашите планове се движеха в посока Европа. Успяхме да отворим няколко успешни франчайз магазина на Flair в Холандия и Македония. Работехме по изграждане на обекти и в други европейски държави. С настъпването на коронавирусната пандемия обаче всичко се промени и насочихме усилията си в това да задържим постигнатото и да подсигурим служителите си, за да останат с нас и по време на кризата.

Кои от направените досега инвестиции смятате за ключови за успеха на бизнеса ви?

- Човешкият ресурс е най-голямата ни инвестиция. Направихме много промени, за да увеличим заплащането на служителите на Flair и да им осигурим добро обучение. Наехме опитни служители и търговци в Pepe "Be Healthy", които вярват в идеята за екологично чиста и натурална храна.

За MegaSolarPower Bulgaria - също. При нас работят вероятно най-скъпо платените експерти в областта на соларните инсталации в България. Всички те са хора, които са специализирали повече от пет години в дъщерната ни компания в Холандия. Предложихме им условия да се върнат и да градят живота си тук.

Какви според вас условия - с насърчителни програми, финансови стимули, данъчни облекчения и други възможности, трябва да предложи държавата за подкрепа и развитие на българския бизнес?

- Това, които ми се иска да видя, са промени, и то големи. Ще дам за пример Холандия. Там държавата по всякакъв начин насърчава производството на зелена енергия. Премахна се ДДС за домакинствата. Облекчи се документацията. Необходимо е просто да се подаде една декларация по електронен път, че вече е изградена нова соларна система и тя заработва пълноценно.