Бързият ръст на "Бревис" в земеделския бизнес стъпва върху качеството и иновациите

Компанията се нарежда на трето място по увеличение на приходите за 2022 г. в секторната класация на "Капитал" за топ 50 в селското стопанство

Бързият ръст на "Бревис" в земеделския бизнес стъпва върху качеството и иновациите
Бързият ръст на "Бревис" в земеделския бизнес стъпва върху качеството и иновациите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Семейната компания "Бревис", основана през 1998 г. от генералния мениджър на фирмата Никола Попов, се нарежда сред най-бързо развиващите се в земеделския бранш в страната. За миналата година тя отчита третия най-висок ръст на приходите (75%) в секторната класация на "Капитал" за топ 50 в селското стопанство. Основната дейност на фирмата е ориентирана към производство и преработка на селскостопанска продукция и реализирането й на вътрешния и международния пазар. Най-голям дял от търговската дейност на "Бревис" имат сделките с различни сортове тиквени и слънчогледови семена. Компанията отглежда също пшеница, ечемик, царевица, кориандър и други култури, а освен това е и един от най-големите производители на дини в страната.

"Бревис" работи успешно както на вътрешния, така и на международния пазар. Предприятието доставя до точки по целия свят, като изнася за ключови клиенти от Европа, Азия, САЩ. През изминалата година реализираните обеми сочат постоянен темп на растеж, а за тази година "Бревис" очаква поне 10-20% ръст на приходите, защото е засилила търговията със зърно и е раздала повече семена.

"Изградили сме силна партньорска мрежа. Предлагаме договори за обратно изкупуване с прозрачни и конкурентни условия. Силният ни екип от агрономи може да предостави точни консултации за всеки етап от култивирането на продукцията на нашите партньори. Притежаваме дългогодишен опит, който постоянно споделяме и надграждаме. Екипната работа с фермерите ни прави по-силни - с тях утвърждаваме здравата си връзка със земята и се учим заедно да уважаваме нейните блага", разказва Христо Попов, изпълнителен директор на "Бревис" ООД.

Фокус върху слънчогледа

От създаването на компанията в края на миналия век нейният фокус е върху слънчогледа. По думите на Попов през годините фирмата се е доказала с нови високодобивни сортове слънчогледови семена за посев, които предлага на партньорите си от земеделския сектор както за свободна продажба, така и с договори за обратно изкупуване на продукцията. Заедно с посевния материал тя оказва подкрепа на производителите и чрез предоставяне на изпитана агрономическа технология за отглеждане и периодични консултации със специалисти агрономи от сеитба до жътва.

"Бревис" иска да насочи вниманието на клиентите си към сеитбата на слънчоглед за консумация от хора, който е изключително атрактивен на пазара. Предлагаме високодобивни хибриди черен и шарен слънчоглед, както и тиква - предимно за печене и човешка консумация", отбелязва изпълнителният директор на компанията.

"Бревис" ефикасно обработва над 65 000 декара земеделска земя, като продукцията се складира, почиства, калибрира и се опакова автоматизирано в производствена база в град Дулово. Предприятието разполага с няколко бази за съхранение на земеделска продукция в Дуловска община, като има възможност да контролира складирането на повече от 130 000 тона продукция в собствени силози и складове. Освен това компанията може да се похвали и с едни от най-добрите машинни паркове, тъй като разполага с над 200 специализирани земеделски самоходни машини и прикачен инвентар и над 100 камиона.

Ключът е в качеството

Зад успеха на "Бревис" стоят не само мрежа от дългогодишни партньори и клиенти по целия свят, но и безкомпромисно отношение към качеството на предлаганите от тях продукти. Компанията постига това чрез контрол на целия затворен цикъл от процеси - от производството до надеждната доставка на стоките до всяка точка в страната и по света. По този начин тя не само може да следи случващото се, но и да взима навременни решения на всеки етап.

Освен това фирмата е сертифицирана по международния стандарт за управление на качеството ISO 9001:2015 и по стандарта за безопасност на храните ISO 22000:2005. "Клиентите на "Бревис" ООД имат сериозна гаранция за качеството на продукцията", отбелязва Попов. "Сертификацията ни по международния стандарт IFS допълнително подобрява нашата оперативна ефективност и качеството на продукцията ни. Притежаваме и BRC сертификат, който поставя продуктите ни в още по-добра пазарна позиция, както и сертификат "Кашер".

От компанията допълват, че всички стоки, които влизат и излизат от фабриката, се проверяват, а вземането на произволни проби се прави за всеки товар. Тестовете се провеждат ежедневно няколко пъти на ден, като висококвалифицирани лабораторни техници гарантират, че качеството на продукта отговаря на нуждите и спецификациите на клиента. Също така всички доставчици на "Бревис" подлежат ежегодно на вътрешен одит и периодични обучения. По този начин фирмата гарантира проследимост на влаганата суровина, а това е още едно предимство за нейните клиенти.

Модернизация и иновации

В основата на гарантирането на високо качество на продукцията стоят значителни инвестиции в най-новите технологии и оборудване. "Бревис" притежава едни от най-големите преработвателни мощности на Балканите. Модерната фабрика, разположена на 130 км от пристанище Варна, се отличава с най-новата техника за обработка на семена от висок клас на световноизвестни марки като Cimbria Heid, Schmidt-Seeger и Bühler, които гарантират конкурентните предимства на крайния продукт. Дневният капацитет за преработка на съоръженията е до 400 тона готов продукт. Ежегодно компанията инвестира в технологията на производство, в разширяването на базите за съхранение на суровини и в автопарка, за да може да систематизира извозването от складовете на своите земеделски партньори.

"Разполагаме с производствени линии - за чистене и калибриране на слънчоглед и тиквени семки, както и с напълно автоматизирана пакетажна линия. Внедрихме нова система за белене и производство на ядки. В "Бревис" функционират почистващи линии за първична и за фина обработка на продуктите, които гарантират ненадминато качество на почистване на суровината с максимална чистота 99.99%, което задоволява и най-взискателните клиенти", коментира Попов.

Той допълва, че именно благодарение на постоянния си стремеж към развитие вече над 25 години фирмата постига заслужено място сред водещите селскостопански компании в България. "За нас разковничето на успехите се крие в стремежа към постоянни подобрения и иновативен подход, както и безкомпромисност в избора на селскостопанска техника и оборудване. Опитваме се да използваме всяка възможност, за да постигнем устойчивост и повишена добавена стойност", обяснява Попов.

Успехът зависи и от хората

Не на последно място, успехът на компанията се дължи на професионализма и отдадеността на екипа от над 400 служители, които работят в "Бревис". "Не е лесно семеен бизнес да се развие до мащабите, които достигнахме. Именно семейните ценности са наша философия и движеща сила и ни научиха как да създаваме подходяща работна атмосфера за един сплотен екип от мотивирани професионалисти, който да посява и отглежда добрите идеи", заключава Попов.