🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Българското земеделие през 2022 година в числа

Стойността на продукцията в сектора скочи с над 30% миналата година, но предимно заради по-високите цени

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Безспорно най-важното икономическо събитие в последно време - високата инфлация - остави своя отпечатък и върху земеделието. Миналата година цените на производител в селското стопанство нараснаха с 31% спрямо 2021 г. - повече, отколкото общо за десетте години преди това. За повишението допринесе резкият скок на цените на основните ресурси, използвани в производството - торове, препарати, енергия - които според данни на Евростат са поскъпнали с 32%.

Инфлационната вълна разтърси и пазара за земеделска земя. През 2022 г. цената за декар достигна 1309 лв., като само допреди две години беше под 1000 лв. Арендата също тръгна нагоре, макар и с малко по-бавни темпове.

Стойността на произведената земеделска продукция през 2022 г. възлиза на близо 13 млрд. лв. по предварителни оценки. Внушителният скок от 31% обаче е в голяма степен номинален и отговаря на производствената инфлация в сектора. В същото време делът на селското стопанство в икономиката остава почти без промяна в границите между 4 и 5 процента, където се колебае през последното десетилетие.

Както и досега, около три четвърти от произведената стойност в сектора идва от растениевъдството. Няколко полски култури доминират земеделието - това са пшеница, слънчоглед и царевица, които представляват над половината от общата стойност и заемат най-голям дял от износа.

Заетите в селското стопанство за последните десет години са намалели с над 100 хил. души и към 2022 г. са около 546 хил., включително сезонните работници. Средната брутна заплата в сектора достига 1280 лв. и макар да расте с 18% спрямо 2021 г., остава далеч под средната общо за икономиката. Затова не е изненада, че отрасълът страда от осезаем недостиг на работна ръка. Дефицитът донякъде се смекчава от нарастващата производителност на труда, която в реално изражение се увеличава средно с по около 2.4% годишно.

По темата работи и Ани Коджаиванова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар