🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Плодове и зеленчуци: Приходите на лидерите нарастват, но проблемите остават

През 2022 г. общите постъпления на 10-те най-големи фирми в сектора са надхвърлили 95 млн. лв.

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Секторът на плодовете и зеленчуците все така стои в графата "чувствителен".
  • Едва 40% от плодовете и зеленчуците, които се продават в страната, са отгледани в България.
  • Най-рентабилните фирми в топ 10 са "Грийнс" и "Агролоджик".

Продажбите на плодове и зеленчуци имат огромен потенциал за растеж, те са по-предпочитани дори от хляба. Седемдесет и шест процента от пълнолетните българи купуват поне веднъж седмично плодове и зеленчуци, някои правят това всеки ден, а около една четвърт биха могли да си ги произвеждат сами. Това показва национално представително проучване на агенция Kantar TNS от август 2022 г., представено по време на форума "InteliFresh 4.0 - От градината до щанда", организиран от консултантската компания "ИнтелиАгро" в партньорство с посолството на Нидерландия в България.

Секторът на плодовете и зеленчуците обаче все така стои в графата "чувствителен". Слабото вътрешно предлагане като цяло води до ниска конкуренция, което позволява на вносители и търговци да се възползват от конюнктурата и инфлацията.

За съжаление едва 40% от плодовете и зеленчуците, които се продават в страната, са произведени в България, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев след консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство през август. Целта на агроведомството и на сектора е за идната година съотношението внос - българско производство да стане най-малко 50 на 50.

Производството на открити площи намалява

През годините откритите площи за отглеждане на зеленчуци трайно намаляват и през 2021-2022 са били 29.9 хил. ха, показва статистиката на земеделското министерство. Оранжериите обаче се разширяват и вече заемат 1073 ха. Продукцията от зеленчуци от реколта 2022 е 629.2 хил. тона, като от тях 109.7 хил. тона са оранжерийни. Най-голямо е производството на картофи, домати, дини, краставици и пипер.

По текущи оценки на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА) към Института по аграрна икономика производството на домати през 2023 г. може да падне до 105 хил. тона, спад се очаква и при краставиците (до 49 хил. тона), но количествата пипер ще се запазят приблизително на равнището от миналата година.

През миналата година площите с овощни, черупкови и ягодоплодни насаждения също намаляват - с 3%, до 63 327 ха. От произведените плодове най-голям е относителният дял на сливите и джанките, следвани от черешите и ябълките. Увеличение спрямо предходната година има при култивираните шипки, бадемите, прасковите и нектарините, лешниците, ябълките, черешите, крушите и малините. По-малко е производството на орехи, сливи и джанки, кайсии и вишни.

Почти цялото количество - 97%, е реализирано. Най-голям е делът на продукцията, предназначена за директни продажби и в търговската мрежа - 52%, а за преработка са отишли 41%, отчита статистиката на Министерството на земеделието и храните.

Преработени са повече пресни плодове

През миналата година е нараснало и преработването на пресни плодове - с 15.7% до 116.5 хил. тона, и 109.3 хил. тона пресни зеленчуци. Произведени са 78.2 хил. тона готова продукция от плодове, a тази от зеленчуци е била 86.5 хил. тона. С най-голям дял от преработените плодове са ябълките, черешите и прасковите, а от преработените зеленчуци - доматите, пиперът и картофите.

От преработените плодове и зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители, отчита ресорното министерство.

"Производството на плодове и зеленчуци и преработката им са тясно свързани, проблемите в единия сектор рефлектират в другия", коментира Константин Ламбрев, управител на консервната фабрика "Конекс-Тива". Той посочва статистически данни, според които най-големите количества консерви са произведени през 1985 г. - 670 хил. тона. Заради драстично намалялото производство на плодове и зеленчуци на открити площи обаче сега производството им се срива.

Според Ламбрев проблем за преработвателите е недостигът на големи производители на плодове и зеленчуци и почти пълната липса на организации на производители, които се обединяват в името на пазарите. "Това води до трудности при проследимост на продукция и партидност на доставките, при еднородност на сортовете, агротехническите мероприятия и лабораторните анализи, както и до проблеми при транспорта. При производителите липсват манипулационни за сортиране, хладилници, транспортни опаковки. Няма характерни и отличаващи се български сортове. В резултат възникват трудности при годишни и многогодишни договаряния и пречки при планирането и от двете страни", обобщава той.

И призовава за обединение на производители, независимо под каква форма - организации, кооперативи, търговски фирми.

Топ 10

На фона на противоречивата картина за сектора топ 10 на най-големите компании показва, че общите им приходи през 2022 г. са нараснали с над 39% (при същите съпоставими фирми) и надхвърлят 95 млн. лв. Девет фирми отчитат по-високи приходи от продажби спрямо предходната година, като най-забележим е скокът при "Грийнс" (263.7%), "Агролоджик" (79.5%), "Оранжерии-Гимел II" (41.2%). Само едно дружество в топ 10 - "Юрофийлдс БГ", отчита намаление на годишния оборот.

Най-голяма печалба в топ 10 реализират "Грийнс" и "Йордан Величков - Влади". На загуба са работили "Биофрута" и "Екотерра", а четири компании отчитат по-нисък финансов резултат през 2022 г. Най-рентабилни са били "Грийнс" и "Агролоджик", а най-големи работодатели - "Бата 2002", "Оранжерии-Гимел II" и "Йордан Величков - Влади".

Топ 3

Класацията оглавява "Грийнс" - един от най-големите производители на оранжерийни зеленчуци в България с централа в Първомай. Оранжериите са построени през 1966 г. под ръководството на френски и холандски специалисти. Голяма градушка през 1998 г. обаче унищожава всички стъкла и значителна част от отоплителната система и конструкциите. През 2000 г. новият стопанин - "Грийнс" ООД, успява да възстанови, разшири и обнови обекта. Съдружници в компанията са Йордан Александров Балабанов и Николай Стоилов Вълчев.

По данни на дружеството зеленчуците - краставици, домати и чушки, се отглеждат на 630 дка земя, върху която са изградени 240 дка оранжерии - изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес по холандска технология. Фирмата притежава сертификат за добри земеделски практики GlobalGAP, разполага със собствени хладилни камиони за доставка, продава на вътрешния пазар, както и зад граница.

Според доклада за дейността на "Грийнс" основното увеличение на приходите през миналата година е от продажба на активи, а средствата от това плюс банков кредит ще отидат за изграждане на фотоволтаичен парк за собствени нужди и продажба на електрическа енергия.

На второ място са "Оранжерии-Гимел II" с над 41% ръст на приходите за 2022 г., които надхвърлят 17.5 млн. лв. Групата "Гимел" на Гео Дундаров обединява две оранжерии (в с. Звъничево, обл. Пазарджик, и в гр. Левски) и дъщерната "Гимел Европа" с централа в Прага.

"Оранжерии-Гимел II" са създадени през 1995 г., след като държавата като собственик прехвърля на два етапа 100% от капитала на "Оранжерии - Левски". Днес основен производствен обект на дружеството е оранжерия от холандски тип в гр. Левски, разположена върху 120 от 190 дка площ. От 2013 г. работи и когенерационна централа, а компанията продава произведената електрическа енергия.

Според доклада за дейността на фирмата основното производство е на оранжерийни краставици. През зимния сезон те се отглеждат върху 120 дка площ, а през летния - върху 75 дка. Делът на произведената и продадената ел. енергия в общия дял на произведената продукция е 43.88%.

Миналогодишният лидер - ЕТ "Йордан Величков - Влади", тази година е на трето място в топ 10. Фирмата е със софийска регистрация, началото на дейността й е през 2010 г. Произвежда оранжерийни краставици и домати, зърнени и маслодайни култури, картофи и лук, търгува със зеленчукови семена и минерални торове. Производствената й дейност е в с. Ръжево Конаре, Пловдив, с. Зверино, Монтана, с. Дреновец, Видин, гр. Септември, Пазарджик.

Зеленчуците се произвеждат при затворен цикъл - беритба, обработка, фолиране и опаковане. Производствените процеси са сертифицирани по световния стандарт за добри земеделски практики GlobalGAP, а добрите социални практики - по GRASP. Дружеството отчита намаление и на приходите, и на печалбата през 2021, но въпреки това излиза на челно място в топ 20.

В доклада за дейността се посочва, че фирмата работи "в условия на голяма конкуренция". През 2022 г. е реализирала реколтата от зеленчуци, но продукцията от зърнени култури - пшеница, слънчоглед и царевица, е "в складовете и се чака добра цена". През миналата година дружеството е продало земеделски земи, сгради, машини за 3.167 млн. лв. Голямото предизвикателство за компанията е да запази пазарните си позиции в условия на нарастваща инфлация.

Чуждестранни инвестиции

На 4-то и 5-о място в класацията влизат две дъщерни дружества на италианския хранителен холдинг "Ригони ди Азиаго" - "Биофрута" и "Екотерра". През миналата година "Биофрута" е увеличила продажбите си с 14.5% и те надхвърлят 10.4 млн. лв., а оборотът на "Екотерра" достига 8.214 млн. лв. (7.72% ръст).

В Южна България "Биофрута" отглежда чушки, тикви, зелен фасул. Притежава голяма хладилна база в Пазарджик и продава продукцията си замразена, основно на европейския пазар. А "Екотерра" разполага с площи край Берковица и Пазарджик, където се отглеждат по биологичен начин малини, къпини, ягоди. Част от продукцията се продава като прясна или замразена, друга се използва за конфитюри във фабриките на "Ригони ди Азиаго". Двете български дъщерни компании разширяват производството си и вече отглеждат касис, маточина, риган, босилек и други билки. Занимават се и с изкупуването на горски плодове. Освен това произвеждат и цикория за така популярната в Италия салата "Радикио".

Дружествата продължават да работят на загуба, но тя намалява. Според доклада за дейността през 2022 г. "Биофрута" е инвестирала 2.772 млн. лв. в селскостопанска техника и инвентар и изграждане на главен тръбопровод за напояване, като най-голямата част от сумата - 2.5 млн. лв., е за въвеждане в експлоатация на трайни насаждения - градини с ябълки и череши.

Инвестиции в дълготрайни активи е направила и "Екотерра". Компанията е вложила 701 хил. лв. в земи, трайни насаждения, машини, съоръжения, транспортни средства. За тази година компанията предвижда увеличаване на производството на ябълков концентрат, както и на площите с ябълкови насаждения, към които ще бъдат прибавени още 200 дка.

С чуждестранни собственици е и "Юрофийлдс БГ", която е на 9-о място в класацията. Фирмата е собственост на Гурмук Синг Рупра от Великобритания чрез "Европа холдингс". Започва дейност в България през 2005 г. Стопанисва около 3500 декара земя в района на пазарджишкото село Мало Конаре, където отглежда сладки картофи (батати), чушки, кориандър, а също цветя и семена от тях. Разполага и с R&D център на площ 20 дка, на който прави експерименти с различни сортове. За 2022 г. отчита близо 35% спад на приходите, които достигат 3.730 млн. лв.

С български собственици

На шеста позиция с оборот над 5.7 млн. лв. за 2022 г. е "Екоплод Милево", в която съдружници са Красимир Кирилов Василев и Георги Колев Траков. Фирмата произвежда свежи плодове и зеленчуци в центъра на Тракийската низина и e затворила целия цикъл - от полето, през съхранението и сортирането до опаковката на продуктите. За 2022 г. тя отчита 12% ръст на продажбите.

Седмата в класацията, "Бата-2002" - Бургас, отглежда винени сортове лозя. Дружеството е собственост на Милена Димитрова Стефанова.

На 8-а позиция е "Еуро плантс" - с. Костур, Свиленград, с едноличен собственик Славей Стоянов Славчев, която отглежда ягоди в землището на с. Младиново. Дружеството отбелязва над 32% скок на оборота, който надхвърля 4.8 млн. лв. през 2022.

Топ 10 завършва фирма "Агролоджик", която се намира в село Поповяне, Самоков, и се занимава с производство и търговия на едро с картофи. Компанията е собственост на Славчо Георгиев Червенков и отчита 79.5% ръст на приходите, надхвърлящи 3.7 млн. лв.

По темата работи и Ани Коджаиванова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар