Tesla и BYD отчитат забавяне на продажбите през първото тримесечие

Производителите намаляват цените, за да стимулират търсенето

През първото тримесечие Tesla е произвела близо 441 хил. автомобила, което е спад с 12% на тримесечна и 1.7% на годишна база
През първото тримесечие Tesla е произвела близо 441 хил. автомобила, което е спад с 12% на тримесечна и 1.7% на годишна база
През първото тримесечие Tesla е произвела близо 441 хил. автомобила, което е спад с 12% на тримесечна и 1.7% на годишна база    ©  Reuters
През първото тримесечие Tesla е произвела близо 441 хил. автомобила, което е спад с 12% на тримесечна и 1.7% на годишна база    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Двата най-големите производителя на електрически автомобили - Tesla и китайската BYD, отчетоха рязък спад в продажбите на електромобили, като през последните месеци и двете компании намалиха цените си, за да стимулират търсенето на фона на засилващата се конкуренция, съобщава Financial Times.

През изминалата година ръстът на продажбите на електромобили се забави, като производителите все по-често се оказваха принудени да намалят цените на моделите, за да генерират достатъчно потребителско търсене, докато компаниите от General Motors и Ford до Toyota планират да продават повече хибридни автомобили през следващите години.

Във вторник американският производител съобщи, че през първото тримесечие на годината Tesla е произвела близо 441 хил. автомобила, което е спад с 12% на тримесечна и 1.7% на годишна база. За първите три месеца на 2024 г. компанията е доставила около 387 хил. електрически автомобила, което е спад с 20% спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. и 8% спрямо първото тримесечие на миналата година. Според данни, изпратени от Tesla до избрани инвеститори и видени от CNBC, анализаторите са очаквали средно 443 хил. доставки през първото тримесечие на годината.

Като причина за слабите си резултати Tesla посочи производствените смущения, причинени от нападенията на хутите срещу корабите в Червено море, и пожара в завода й в Берлин, предизвикан от екоактивисти. Компанията вече беше предупредила, че тази година ще бъде по-трудна поради засилващата се конкуренция. По-рано тази година изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че темповете на растеж за 2024 г. ще бъдат "значително по-ниски" от тези през изминалата година.

Цената на акциите на Tesla спадна с около 5% след обявяването на новините, с което общият им спад от началото на годината достига до 33%.

BYD, която в края на миналата година надмина Tesla като най-големия производител на електрически автомобили, също отчита забавяне на продажбите на електромобили на тримесечна база, като през периода януари - март компанията е продала 300 хил. електромобила - спад с 42% спрямо последното тримесечие на 2023 г. От началото на година китайският производител намали цените на почти всичките си модели, за да стимулира търсенето.

Общият брой продадени автомобили, включително плъгин хибриди, за първото тримесечие достига 626 хил., което е ръст с 13% спрямо първото тримесечие на миналата година, но е най-бавният темп на растеж от второто тримесечие на 2022 г. насам, отбелязва FT.