Сбогом, сметки за ток

Колко е изгодна инвестицията в слънчеви панели и ветрогенератори за дома

Къщите, захранвани от чиста енергия, все още са рядкост<br />
Къщите, захранвани от чиста енергия, все още са рядкост<br />
Къщите, захранвани от чиста енергия, все още са рядкост<br />    ©  Красимир Юскеселиев
Къщите, захранвани от чиста енергия, все още са рядкост<br />    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Много сме доволни от слънчевия панел, който си монтирахме на покрива на къщата", разказва Мария от Гоце Делчев. "Сложихме го с идеята да спестяваме. Струваше ни около 1000 лв. без бойлера и нямаме проблеми с водата от пролетта до късна есен", продължава тя.

Към момента на ниво домакинство слънчевата енергия се използва основно за загряване на вода. Постепенно обаче нараства интересът към следващото ниво - производството на ток, но реално чистите технологии на битово ниво са слабо развити. До соларните системи и ветрогенераторите за момента се прибягва основно за захранването на вили, на жилища в отдалечени места, животновъдни ферми и т.н. По отношение на жилищните блокове пък използването на чиста енергия клони към нулата поради сложното администриране и съгласуването между голям брой живущи. Основните причини за слабото навлизане на слънцето и вятъра в бита са сравнително високата цена на инвестицията, както и тромавата нормативна база в страната, която не прави голяма разлика дали централата е за битови нужди или за промишлени.

Фотоволтаичните панели и ветрогенераторите обаче дават възможност да постигнеш поне до известна степен енергийна независимост, да произвеждаш екологично чиста енергия и да спестяваш от сметките за ток, след като инвестицията се възвърне.

Вятър или слънце

Основен момент е да изберете предпочитаната от вас енергия. Това се определя от климатичните особености на съответното място. И двете технологии си имат своите плюсове и минуси. Слънчевата енергия е най-екологична и не предизвиква шум. Минусите идват оттам, че е в пъти по-скъпа от вятърната.

"Цената на ветрогенераторите е 3-4 пъти по-ниска на инсталирана мощност в сравнение с фотоволтаиците", обяснява Атанас Чепъков, собственик на едноименната фирма, занимаваща се с проектирането и изграждането на вятърни и соларни централи за битови нужди. Например цената на един ветрогенератор плюс необходимите контролер и инвертор (виж графиката) с максимална мощност 2 КВт е 4200 лв. Това е напълно достатъчно за едно домакинство. За да инсталирате фотоволтаични панели със същата мощност пък ще са ви необходими около 14 000 лв. при цена 3.5 евро на ват (като цената зависи много от типа. Това са около 11-12 соларни панела от по 180 Вт с размери около 1.60 м на 80 см. На база сметките ви за ток, които плащате към момента за една година, лесно би могло да се изчисли колко време ще е необходимо за възвръщането на тази инвестиция. Ако например плащате за ток всеки месец по 50 лв. и собствената ви екоцентрала покрива всичките ви електронужди, това означава, че за да изплатите ветрогенератора, ще са ви необходими 7 години, докато за соларната централа са 23. За информация животът и на соларните панели и на ветрогенераторите е около 20-25 години, така че вторият вариант очевидно не е рентабилен, ако не продавате енергията на преференциалните цени, определени от държавата

Към посочените по-горе сметки не влизат други необходими атрибути, каквито са акумулаторните батерии (400 - 500 лв. едната) - важна част от системата, осигуряващи работата й в моменти, в който няма вятър или слънце. Именно тази непостоянност на възобновяемите енергийни ресурси е и един от основните им минуси. Еко енергийните системи обаче не изключват черпенето на ток и от мрежата.

От друга страна, по думите на Чепъков най-разпространените към момента са смесените системи от ветрогенератори и соларни панели, които могат да се допълват взаимно. Това се обуславя и от спецификата на вятърната и слънчевата енергия – по-силен вятър през зимата и есента и по-силно слънце през топлите месеци. По думите му клиентите често започват от по-малки мощности и инсталират допълнителни впоследствие.

Чиста, но колко ефективна

За изготвянето на всеки проект първоначално трябва да сте наясно с енергийните потребности на вашия дом. За целта фирмите, занимаващи се с подобни проекти, използват таблици, в които вие трябва да посочите електроуредите в къщата, необходимата мощност за тяхната работа, както и колко часа през деня тези уреди са включени. Това се прави с цел да се изчисли необходимата мощност за захранването на вашето жилище с ток.

Така например, ако едно жилище 100 квадрата потребява 200 КВтч на месец или около 6.5 КВтч на ден, то четиричасовата работа при максимална мощност на един двумегаватов ветрогенератор ще можеда осигури достатъчно електроенергия. Ако пък сте се спрели на слънчевата енергия, трябва да се сдобиете с 6 панела от по 180 Вт, които да работят 6 часа през деня на максимална мощност. Разбира се, тези изчисления са доста условни предвид променливата сила на източниците на възобновяемата енергия.

Ако вземете решение да добивате сами енергия, ще бъдете изправени пред редица въпроси от типа колко мощен ветрогенератор искате, колко голяма да бъде соларната централа, какъв тип да е фотоволтаичния панел, колко акумулатори да си закупите и т.н. Ветрогенераторите най-често започват от 500 Вт мощност и нагоре. При соларните панели пък по-големите мощности е по-добре да бъдат инсталирани на терен или да се консултирате със строителен специалист, ако желаете да са върху покрива. По отношение на соларните панели ще трябва да изберете например дали те да са тънкослойни или кристални. Кристалните са с по-висока ефективност, изискват по-малка площ за монтиране и са по-подходящи за големи централи. Тънкослойните пък са на по-ниска цена и работят по-добре при ниска осветеност и разсеяна светлина. Ще трябва да решите и дали да платите повече за следящи движението на слънцето панели или да предпочетат по-евтините стационарни.

Във или извън мрежата

Кога ще се възвърне инвестицията зависи и от това дали ще се включите към електроразпределителната мрежа. Добитата електрическа енергия се подава енергийната компания, която я изкупува. За целта допълнително се монтира електромер. Системата от затворен тип работи автономно, като произведеният постоянен ток се преобразува в променлив чрез инвертор и се използва директно за захранването на различните електроуреди.

И двата варианта имат съществени плюсове и минуси. Основните предимства на затворения тип са, че отнема по-малко време, тъй като бюрократичният път е доста по-кратък, а и си спестявате проблемите около връзването към мрежата. От друга страна, при авария в мрежата може спокойно да използвате собствените си системи, тъй като ако сте вързани към ЕРП-то, няма да можете да подавате ток в мрежа, която се ремонтира в момента. Минусът е, че ще възвърнете инвестицията си за доста по-дълъг срок.

По думите на Росимир Матеев, управител на STS Solar, компания, занимаваща се основно с разработването на проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници, няма изгода да строиш соларна централа за собствени нужди, ако няма да продаваш тази енергия. При свързването с мрежата токът, който произвеждате, ще бъде изкупуван от вас на преференциални цени за определен срок. Ако сте предпочели слънчевата енергия, тя ще се изкупува от вас преференциално за 782 лв. за МВтч (към момента) за срок от 25 години. Ако пък сте заловили на ветрогенераторите този преференциален срок е 15 години, а цената към момента е 120 или 175 лв. за МВтч. в зависимост от това дали вятърната турбина е на старо или е нова.

Най-дългото свързване

Ако решите, че искате да си възвърнете инвестицията по-бързо, ще трябва да отделите една-две години, за да уредите всички нормативни изисквания. Първият документ, за който трябва да се преборите, е виза за проектиране. Тя се издава по Закона за устройство на териториите в съответната община. След нея трябва да подпишете предварителен договор със съответното електроразпределително дружество за това, че ще бъдете включени към неговата мрежа, както и да се пристъпи към изготвянето на самия проект. За целта е необходимо да се извърши соларен (респективно вятърен) одит. Той се прави, за да се измери слънчевата радиация и силата на вятъра на съответното място. Това е ресурсът, с който разполагате на съответното място и тези данни са важни при получаването на кредит от банковите институции, както и за да сте относително наясно дали инсталацията ви ще може да работи на максимум.

За тези измервания фирмите, занимаващи се с изготвянето на проекти, използват програмата МЕТЕОНОРМ, която разполага с база данни от над 7200 станции. Тя е в състояние да определи слънчевата радиация на всяка точка от земното кълбо с максимална грешка от 6%. За регионите с висока плътност на станциите (както е в Европа и България) тази грешка намалява до 4 и даже до 3%. Следват допълнителни отчитания на конкретната специфика на обекта като локалния контур на хоризонта на вашия парцел или покрив и допълнителните локални засенчвания от близки обекти. Не така стои въпросът при измерванията на вятъра. Те отнемат повече време - поне година. Отделно цената на подобни измервания е доста висока около 30 хил. лв., и то без цената на специалната вятърна мачта за измерването. Така одитът на скоростта и плътността на вятъра често се пропуска.

Следва издаването на строително разрешително, както и представянето на конкретната оферта от фирмата, която се избрали за проектант. Компаниите проектанти в повечето случаи се ангажират и с доставката на самото оборудване. Строителното разрешително и предварителния договор са необходимите стъпки за най-тромавата процедура - подписване на същинския договор с ЕРП-то. Следва монтаж на самата централа, провеждането на 72-часови проби, издаването на АКТ 16 и подписването на договор за изкупуването на централата от изпълнителя на проекта.

Така че, ако планирате да предприемете инвестиция в собствената си енергийна независимост, се въоръжете с търпение.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    зелен
    • - 2
    • + 19

    статията е много навременна, практична и разбираема. Дано само новият парламент намали времето за чакане на свързването...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    .
    • - 3
    • + 20

    Ако не живеех в апартамент щях да съм лепнал няколко слънчеви панели в двора или на покрива на къщата, нищо че са по-скъпи и щях да спра да разчитам на един монополист по-малко!

    Нередност?
  • 3
    mpm333 avatar :-|
    mpm333
    • - 3
    • + 11

    Както е тръгнало давате да започваме да си инсталирами мини АЕЦове че там "далаварата" е най- голема.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Паисий
    • + 10

    Всичко това е чудесно. Само се научете, че термина "слънчеви панели" е навлязъл в българския език много преди транслитерираната версия на "photovoltaics". Няма нужда да откриваме топлата вода за пореден път.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Джони Браво
    • - 7
    • + 10

    Балонът с разработването на "ферми" за ветрогенератори тепърва се надува в България. Ползата от тази инициатива за крайния потребител е крайно неясна и за момента единствения резултат е очакваното поскъпване на енергията.
    Точенето на пари от общините и фондовете по тези инициативи, съсипване на околната среда и забогатяването на малко на брой свързани фирми са сигурни.
    На никой не му се иска да говори относно негативите на ветрогенераторите, но те съществуват. В западна Европа е забранено те да бъдат разполагани в близост (по малко от 5 км) до населени места, поради вибрациите на витлата им.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    .
    • - 8
    • + 11

    До 5,

    Ползата е очевидна - само че я виждат тези, които мислят какво ще се случи вдругиден, а не само къде да идат да пият утре вечер.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Веселин
    • - 2
    • + 9

    До 6,
    ползата въобще не е очевидна, особено при слънчевата енергия. Единственото, което е очевидно е, че никой не е смятал възвращаемостта на подобен проект при текущите цени на панелите.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Богдан
    • - 2
    • + 8

    Искам да кажа на автора, ч етази снимка с перката не е от къща а е от винарната преди Сливен - ветровитите хълмове мисля че се казва.И до колкото знам продават тока и палзват субсидии а перката е втора употреба.
    Това си е патент на " сливенските бизнесмени".

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Богдан
    • - 2
    • + 6

    Още нещо - има подвеждаща грешка. гарантираното от закона изкупуване на енергията от възобновяеми източници на преференциални цени не е 25 години .Срока е до 2025-та година или това са само 16 години. Ако приемем че със субсидии една слънчева централа се изплаща за 3-5 години ( при 80 % субсидия) остават 11 години на "чиста далавера" + още 9 години до общата продулжителност на ескполатация на панелите ( 25 години за някои модели).
    При това след края на субсидирането се очаква цената, да не е както сегашната - 18 ст квч с ДДС за бита а да е доста повече. Това означава че като изключим експолатационните разходи - 4 % другото си е чиста печалба - никой не плаща на слънцето. Така че ще има бизнес и след субсидирането. Тук не се взема прадвид и евентуалната възможност з атърговия с емисиите от парникови газове.
    Моля всички , които пишат за теми свързани с възобновяемите енергоизточници да се запознаят предварително с фактите и да не пишат врели некипели.

    Нередност?
  • 10
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 3
    • + 4

    Че е балон - балон е. Но Иво Прокопиев нали наскоро направи завод за български фотоволтаици, та какво очаквате да напише?
    Който иска да си слага у дома, отсега да се откаже - в БГ няма досега нито един човек, който да е сложил фотоволтаици (или перки) за собствена консумация - искат се толкова разрешителни, че да ги извадиш струва повече време и пари от самите панели.
    Освен това, никой не е луд да си ползва сам произведения ток, като може да си купува ток по 12-15 ст. от ЧЕЗ/Е.он/ЕВН, а произведения да им го продава по 78 ст.

    Виж, за бойлерите да. Но има смисъл по хотели или големи обекти. За вкъщи не си струва - на мен топлата вода ми е 20-30 лв/месец - 1500 лв. е един слънчев бойлер, значи се избива за 5 години - пък дотогава може да е ръждясал и да трябва нов. По-добре един черен варел на покрива и готово.


    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал