🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не изпращайте пари в писмо

или няколко полезни съвета как да освободим пратки от митницата

От митниците съветват, когато освобождавате пратки, винаги да си носите разпечатка от PayPal
От митниците съветват, когато освобождавате пратки, винаги да си носите разпечатка от PayPal
От митниците съветват, когато освобождавате пратки, винаги да си носите разпечатка от PayPal    ©  Асен Тонев
От митниците съветват, когато освобождавате пратки, винаги да си носите разпечатка от PayPal    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако сте пазарували по интернет, сигурно сте наясно, че това не е най-приятното и лесно занимание в България. За да ви спестим време, безсмислени разпри с поизнервени митничари или пощенски служители и обиколки от гише на гише, помолихме Агенция "Митници" да ни разясни логиката, по която се проверяват пристигащите пратки.

Най-общо

Припомняме ви, че ако си пазарувате от европейски сайтове, би трябвало да получавате пакетите си директно в местния пощенски клон или у дома (ако сте си платили за такава услуга), защото те не подлежат на митнически контрол. Ако обаче предпочитате да си купувате книги от американския Amazon например заради по-изгодните цени, е хубаво да знаете няколко основни неща.

Първо, че ако пристигат до България чрез "Български пощи", трябва да се разходите до най-близката пощенска станция. Второ, че ако пратката ви е на стойност между 15 и 150 евро, трябва да отидете с известието си при (предполага се) любезния пощенски служител, да си заплатите дължимото ДДС и след това да си получите пакета. Ако обаче стойността му надвишава този лимит, по закон дължите мито, следователно трябва да попълните митническа декларация и да си извадите EORI номер (нещо като ЕГН за митници, с което тяхната система ви разпознава). Опциите са две - ако често пазарувате онлайн, да си извадите постоянен EORI номер, ако пък не - можете да подадете документи за временен. Тъй като процедурата за получаването на този номер не е особено удобна за гражданите и включва разходки от гише на гише и ксерокопиране на документи, от самите митници съветват да разполагате с постоянен EORI номер, за да не ви се налага да упражнявате търпението си всеки път.

Имайте предвид обаче, че описаните правила важат само ако пакетът ви пристига с "Български пощи", не и с частните куриерски фирми. Ако пратката ви струва над 15 евро, но идва чрез тях, ще трябва да стигнете и до митницата. Причината е, че куриерите все още нямат статут на митнически агенти и нямат право да обработват пратки и да събират ДДС вместо митническите служители. Обяснението е, че като член на Всемирния пощенски съюз (има и такъв, да) пощите имат по-големи правомощия от операторите на куриерски услуги.

Ето и отговори на най-често задаваните въпроси от нашите читатели.

Защо митничарите изискват разпечатка от PayPal всеки път, когато освобождавам стоки, които съм си поръчал по интернет?

"Получих известието си да се явя на митницата. Отидох веднага, очаквайки пратка от САЩ. Тя се състоеше от комплект фотографска апаратура. На гишето служителите ми поискаха фактура за пратката. Пазарувал съм много пъти от Ebay и знам, че продавачите там не са длъжни да издават финансов документ, аналогичен на нашата фактура. Стойността на моята покупка, отбелязана в митническата декларация, попълнена от продавача в Америка, беше 689.99 долара заедно с транспортните разходи. Служителите  преровиха кашона и не намериха фактура, служителката ми обясни, че тъй като американските продавачи "лъжат" в митническите си декларации, практика на митниците е да изискват разпечатка от PayPal за стойността на покупката."

Описаният в това писмо от читател на "Капитал" казус е често срещан, когато се освобождават стоки, поръчани по интернет от трети страни. Причината е, че по закон митничарите могат да изискат от получателя всякакъв документ, който им доказва стойността на пакета. Понякога те имат съмнения, че тя се разминава от посочената в митническата декларация на изпращача.

Затова от самите митници съветват: "Винаги си носете разпечатка от PayPal." Това би ви спестило трудното убеждаване на скептични митничари, че действително марковият часовник, който сте си поръчали от Ebay от разпродажба, ви е струвал толкова евтино. Препоръчително е също, когато си купувате скъпи вещи от големи и изгодни намаления, да правите screenshot на самата обява в сайта, която да разпечатате заедно с транзакцията си в PayPal и да носите у себе си, когато отидете да си вземете пакета.

Бъдете внимателни и с количествата на стоката, която си поръчвате онлайн, за да не предизвикате съмнения у митничарите, че пакетът не е за лична употреба, а за търговски цели. Подозрение могат да събудят 20 еднакви тениски или един и същ модел обувки, поръчан в номера от 35 до 41 например. От митниците предупреждават, че следят внимателно за това изискване, защото им се е случвало някои магазини да зареждат търговски количества, които маркират като лична употреба заради евтината цена на доставката.

Какви са изискванията, ако искам да внеса хранителни продукти?

Ако очаквате стока за директна консумация с животински произход от страна от Европейския съюз, нямате ограничения в количеството, което може да внесете. Стига обаче продуктите да са за лично ползване, а не за търговия. Същите условия важат и за държави като Норвегия, Швейцария, Андора, Сан Марино, които не членуват в общността, но правилата им съответстват на изискванията й.

Нямате право обаче да внасяте от трети страни месни или млечни продукти, дори да са за лична употреба (изключение правят Исландия, Гренландия, Хърватия, Фарьорските острови). Не можете да внасяте и храна за кучета, в която се съдържа месо или мляко. Има специални ограничения, когато се внасят продукти от защитени животински видове - например не можете да си поръчате повече от 125 г хайвер онлайн.

Ако сте си поръчали храна за бебето или пък такава, която консумирате по здравословни причини, от САЩ например, лимитът е 2 кг. Има изискване обаче продуктът да е фабрично опакован и да не е отварян. Хранителните добавки също не подлежат на специален режим, ако са в разфасовка за крайно потребление.

Дължа ли ДДС и мито и върху транспортните разходи на пратки от страни извън ЕС?

Имайте едно наум, че ДДС се начислява и върху транспортните разходи на вашата пратка. И внимавайте, ако сумите на стоките, които сте си поръчали онлайн или очаквате от приятел, се доближават до лимита, над който се дължи данък - от 45 евро за подарък и 150 евро за онлайн търговия.

Според инструкциите митничарите би трябвало да пресмятат само собствената стойност на пратката, когато определят какво мито дължите. Да припомним - тук необлагаемият минимум е 150 евро. Но ако в документите на пратката изпращачът е написал общата сума на стойността на стоката плюс цената на доставката и тя надвишава лимита, то е много вероятно митничарите да изискат от вас да платите мито. Така например, ако сте си поръчали обувки, които струват около 140 евро, а доставката до България ви струва около 10 евро, помолете изпращачът да ги отбележи като отделни суми в документите на пратката. Така ще ви се наложи да платите само ДДС върху обувките и няма да тичате за EORI номер и да попълвате митническа декларация.

За по-скъпите пратки (над 150 евро) ДДС се начислява, след като стоката се обмити. Тоест, ако сте си поръчали часовник за 195 евро, цената на доставката ви е 5 евро, а митото, което трябва да платите, е 20 евро, то дължите ДДС върху сумата от 220 евро. Освен това митническият курс, по който се изчисляват митните сборове, е малко по-различен от курса за деня, тъй като се основава на прогнозите на БНБ за период от 10 дни. За да си спестите неприятни изненади, проверявайте актуалния митнически курс на сайта на Агенция "Митници" (customs.bg).

Ако чакам подарък от приятел или роднина?

Когато братовчед ви, който живее в САЩ, е решил да ви подари стария си лаптоп, помолете го да напише в документите на пратката, че стоката е употребявана. В противен случай митничарите ще настояват за фактура, с която да установят стойността на пратката.

В случай че сте помолили този свой братовчед да ви купи чисто нов лаптоп от разпродажба и да ви го изпрати като подарък, е хубаво да постави платежния документ в пакета и да ви изпрати сканиран документ (или разпечатка от банков превод) по email, защото според изискването получателят на пратката дължи ДДС, ако е стойността й е над 45 евро, и мито и ДДС, ако е над 150 евро. За да си спестите разправиите с митничарите, е добре да носите със себе си тази разпечатка, когато отивате да си вземете подаръка.

Ако подаръкът, който очаквате, е акцизна стока, тоест парфюм, тоалетна вода, алкохолна напитка, цигари, но стойността му е до 45 евро, не дължите ДДС за него. От митниците обаче препоръчват и за тези продукти да има фактура или някакъв тип платежен документ, с който можете да докажете стойността им.

Предупредете приятелите/роднините си да не застраховат твърде скъпо подаръците, които ви изпращат. За висока се счита застраховка, която е преминала лимита от 150 евро, над който се дължи мито. Например, ако брат ви, който живее в Канада, ви изпраща старите си тенис ракети, които е застраховал за 160 евро, пратката автоматично минава под специален режим и може да предизвика съмнение у митничарите, че стоката не е употребявана, и те да ви потърсят фактура за нея.

Откажете роднините и приятелите си от идеята да ви изпращат пари в пощенските колети, защото е забранено. Ако пък ви подаряват старинни предмети или монети, ги посъветвайте да проверят изискванията за изпращане на движимо културно наследство в страната, от която идва пратката. Така например, ако искате да изнесете такъв предмет от България, той трябва да е придружен от документ от окръжния музей. Ако пък става дума за монети - от Българска народна банка. Бижута до 30 грама могат да се изпращат свободно, но ако тежат повече, се изисква да се декларират.

В статията са използвани казуси от читатели, споделени в коментари и писма до "Капитал". Две от писмата бяха публикувани в сайта тук и тук. Всичко по темата следете в каузата "За по-добро обслужване в митници и пощи"

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 5
    • + 18

    Бихте ли ме посъветвали какъв е най-безопасният начин да получа малка пратка с марихуана от Германия? Питам напълно сериозно; цените там са наполовина на тукашните, освен това предпочитам да не спонсорирам мутрите, ако мога да го избегна.

    Нередност?
  • 3
    jj avatar :-P
    J.J.
    • - 1
    • + 6

    И минавай през Шенген само.

    Нередност?
  • 4
    nedchall avatar :-|
    nedchall
    • + 8

    Не заблуждавайте читателите си, че парфюмите и тоалетните води са акцизни стоки. Такива съгласно чл.2 от Закона за акцизите и данъчните складове са само три категории стоки - алкохолът и алкохолните напитки; тютюневите изделия; енергийните продукти и електрическата енергия.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал