🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завръщане към възникващите пазари

Анализаторите определят последните десет години като загубено деситилетие за възникващите пазари

Инвеститорите се насочват към възникващите пазари.
Инвеститорите се насочват към възникващите пазари.
Инвеститорите се насочват към възникващите пазари.    ©  Капитал
Инвеститорите се насочват към възникващите пазари.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изгубеното десетилетие. Така може да се определят последните десет години за държавите от възникващите пазари. Преди фалита на Lehman Brothers те бяха силно ухажвани и предпочитани от инвеститорите заради бурния им растеж, развитието на финансовите им системи, борсови и природните им ресурси, които захранваха световната икономика. Сривът на финансовата система обаче ги остави в периферията - за десет години назад например общият им индекс MSCI EM се е повишил общо с 8%, докато този на развитите страни е нараснал с повече от двойно по данни на Bloomberg. През 2013 г. пък получиха сериозен удар от Фед, който обяви, че ще спре със стимулите по-рано от предвиденото, което доведе до ръст на доходността и разпродажби на облигации на тези страни и още повече затрудни финансовите им позиции.

Възникващите пазари (Emerging Markets) спадат към развиващите се държави, но имат по-голяма връзка с развития свят. Такива са Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Аржентина, Турция и много други. Първите пет бяха хитът на световната развиваща се икономика преди 2008 г., оформяйки 5-звездното словосъчетание BRICS. Днес в индекса MSCI EM нaпример влизат 27 пазара, като освен изброените горе се виждат и имената на Тайван, Унгария, Полша, Чехия, Полша, Чили, Корея и още. България не е сред тях.

През миналата година някои възникващи пазарни икономики бяха засегнати по-силно от пандемията поради бавните доставки на ваксини, слабите фискални възможности на правителствата им да стимулират икономиката и огромната безработица. Въпреки това за учудване на много инвеститори през 2020 г. възникващите пазари победиха, макар и с малко. Индексът MSCI EM завърши годината с над 18% ръст в сравнение с около 16% ръст за развитите. А това е сигнал, който все повече анализатори и инвеститори разчитат като завръщането на тези пазари на световната сцена или поне на борсовата.

Намаляването на покупките от страна на Федералния резерв на облигации и затягане на монетарната политика като цяло в комбинация с развихрящата се инфлация глобално може да върнат загубения през последните години чар на развиващите пазари. Според Goldman Sachs и Bank of America сега е подходящ момент за инвестиции в развиващите се пазари, въпреки че пред някои страни все още не са се справили напълно с вируса.

Нови хоризонти

"Възникващите пазари все още могат да се сблъскат с проблеми, тъй като Китай продължава с регулаторните мерки и много страни все още се борят да ограничат пандемията; ние обаче смятаме, че си струва да останем инвестирани в развиващите се пазари, тъй като оценките изглеждат разумни в сравнение с САЩ", сподели през август в писмо до инвеститорите Ниладри Мукерджи, управляващ директор на CIO Portfolio Strategy. От началото на годината натискът на китайското правителство върху технологичния сектор в страната оказва влияние върху развитието на индекса на възникващите пазари, тъй като близо 1/3 от инвестициите на MSCI EM са в китайски акции.

Подкрепен от ръста в цените на суровините и материали, започналото възстановяване и ротацията към циклични активи, потокът от капитал постепенно си проправя път към развиващите пазари според повечето анализатори. Капиталовите потоци в акции на нововъзникващите пазари в Източна Европа, Близкия изток и Африка са се ускорили от март, надхвърляйки инвестициите в облигации с най-много от 2014 г. насам според данни на Bank of America, но без да са обявени числа.

Завръщането на BRICS?

"Очакваме тази тенденция да продължи, като се имат предвид подкрепящите макродвигатели и оценките на собствения капитал", заяви в бележка инвестиционният стратег на Bank of America, Юре Йерич. Докато енергийният сектор е бил най -големият бенефициент досега, подкрепящ руските акции, има възможност за увеличениe в притоците и в други сектори на икономиката, включително финансовия и добивния, като Южна Африка получава стимул от последното, добавя Йерич, цитиран от Bloomberg.

Междувременно Goldman Sachs е "доста оптимистично" настроена относно акциите на развиващите пазари според Цезар Маасри, ръководител на екипа за инвестиционни стратегии на развиващите се пазари в Goldman. Маасри препоръчва акциите и валутите в Бразилия, Мексико и Русия. "Обикновено откриваме, че "връщането към нормалното", не се е оценило все още от пазара."

Въпреки че регулаторните реформи биха могли да продължат да потискат китайските акции, е малко вероятно проблемите да се прехвърлят върху развиващите се пазари според Goldman Sachs. Опасенията относно икономическия растеж на Китай обаче са оправдани, заяви банката в доклад от 18 август. Развитите държави извън Северна Азия ще продължат да надскачат MSCI EM индекса, превръщайки ги в инвестиция с "по-висока убеденост", добавя банката в проучването предадено от Bloomberg.

Не всички са вярващи

Според други анализатори ниските темпове на ваксинация могат да окажат "дългосрочни ефекти" върху възстановяването на развиващите държави. "Ние вярваме, че растежът на възникващите пазари е изложен на по -голям риск от трайно забавяне в дългосрочен план поради ниските нива на ваксинация и ограничената реакция в сферите на фискалната политиката", сподели Уей Ли, главен инвестиционен стратег в Blackrock.

Други предупреждават, че възстановяването може да отнеме повече време. Инвестиционният стратег на State Street Global Markets Даниел Джерард смята, че проблемите на възникващите пазари като несигурността около китайската регулация ще попречи на развиващите пазари в средносрочен план. В дългосрочен план Джерард вижда "огромни възможности", тъй като страните намаляват зависимостта от физическата инфраструктура в полза на технологиите.

"След като процентът на ваксинация се подобри на развиващите се пазари, ние очакваме акциите на развиващите пазари да наваксат с акциите на развития пазар", добавя Джерард пред Bloomberg. "Не пренебрегвайте потребителите на развиващите се, когато ограниченията върху потребителската активност изчезнат."

С акцент върху технологиите

Franklin Templeton определя технологията като основен двигател на възникващите се пазари, като посочва страни като Южна Корея и Тайван. "Тези две държави се справиха по-добре с пандемията от повечето страни и техните пазари, доминирани от технологични компании, ги превърнаха в привлекателна инвестиция по време на кризата", споделя в проучване Андрю Нес, портфолио мениджър във Franklin Templeton, цитиран от Bloomberg.

Докато ръстът на БВП на развиващите се пазари изостава от този в развитите държави през 2021 г., това може да започне да се променя веднага след четвъртото тримесечие, тъй като активността започва да се забавя в развитите икономики и на фона на по-високите цени на суровините според Lazard Capital Markets.

"Като се има предвид важността на много компании от нововъзникващите пазари в световната верига на доставки, увеличаването на капиталовите разходи по света е много добър сигнал за акциите на развиващите се пазари като цяло", пишат в проучване от юли анализатори на Lazard и още: "Това важи особено за компаниите и страните, които ще се възползват от по-високите цени на стоките (ифнлацията), и тези, които произвеждат стоки, а не услуги."

Все още няма коментари
Нов коментар