🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малки, подвижни и неразчитащи на петрола

Най-големите икономики в Африка ще срещнат трудности, докато техните по-малки съседи излизат напред

На пръв поглед изглежда, че 2022 г. най-накрая ще донесе някои добри новини за Субсахарска Африка. За разлика от по-голямата част от света, там се очаква растежът да се ускори. Това отчасти отразява трудната за региона 2021 г. Докато голяма част от света се радваше на възстановяване от ковид-19, захранвано от ваксините, по-малко от 5% от африканците са напълно имунизирани до октомври. Така че през 2022 г. повечето други райони естествено ще се забавят, а Африка ще има голяма възможност за подобрение.

И все пак за Субсахарския регион като цяло МВФ прогнозира увеличаване на ръста с едва 0.1% до 3.8% през 2022 г. Това крие дълбоки различия. Южна Африка, Нигерия и Ангола, които заедно съставляват около половината от БВП на Субсахарска Африка, имаха дълбоки проблеми и преди коронавируса. Техният бавен растеж ще продължи и през 2022 г. Тези, които ще отбележат възстановяване, ще бъдат относително малки държави като Руанда и Сейшелите, които ще имат ръст доста над очакванията от 3.8% за региона, както и средни по размер икономики като Кот д'Ивоар и Гана.

Какво толкова се обърка за големите икономики в Субсахарска Африка? В Нигерия отговорът е почти всичко, твърдят гневните местни жители. Най-голямата икономика в региона е обхваната от дълбока криза със сигурността. "Боко Харам" и други джихадистки групи тероризират североизточните части на страната. На северозапад групи от въоръжени бандити отвличат хора и изнудват фермерите, като блокират достъпа до нивите им. Правителството затвори училища и пазари и дори блокира мрежите на телекомите в по-голямата част от северозападния район, докато опитва да бомбардира скривалищата на бандитите. Същевременно сепаратисти на югоизток често искат населението да остава по домовете си като протест срещу федералното правителство. Всичко това представлява пречка за фермерите, търговците и всеки, който опитва да прави бизнес.

Нигерийската икономика също така силно разчита на петрола. БВП на глава от населението може отново да намалее през 2022 г., както прави всяка година от 2015 г. насам, когато цените на суровината рязко спаднаха. Проблемите се изострят от ужасни пътища, спирания на тока и непостоянна политика. Покачващите се цени на петрола могат да помогнат на Нигерия през 2022 г., ако нейните западнали кладенци могат да изпомпват достатъчно. Но връщането към лесните петролни пари ще намали натиска върху политиците да подемат сериозни мерки за диверсифицирането на икономиката.

Ангола също е силно зависима от петрола. Президентът Жоао Лоуренсо, който пое поста през 2017 г., иска диверсификация, но това ще отнеме време. Засега вдигащите се цени на суровината могат да помогнат за консолидиране на възстановяването след пет години на рецесия. Но страната се затруднява да изпомпва достатъчно барели, за да успее да се възползва от това. Ангола е дълбоко задлъжняла, особено към Китай, и се наблюдава увеличаващо се недоволство сред закъсалото население, което видя как елитите пият шампанско в началните години на петролния бум, но самото то получи малко.

Петролът не е виновен за трудностите в ЮАР. Вместо това корупционният капитализъм, спиранията на тока и оскъдните инвестиции доведоха страната до втора рецесия за две години, преди още пандемията да удари. След това вирусът покачи безработицата до над 30%. Гневът от десетилетия на корупция и спадаща икономика спомогна за подклаждането на бунтове през юли. Южноафриканците имат голяма минна индустрия и надеждите за по-добри икономически перспективи през 2022 г. отчасти почиват на високите цени на това, което добиват. Но ще отнеме повече време за поправяне на по-дълбоките проблеми.

И все пак има и добри новини. МВФ твърди, че Руанда ще постигне растеж 7% през 2022 г. Бенин трябва да отбележи 6.5%. Посрещайки отново туристи, Сейшелите могат да стигнат до 8%. Гана, Кот д'Ивоар и Сенегал трябва да доближат нивата на своят оживен ръст отпреди пандемията. Тези икономики имат едно съществено общо нещо - никоя не разчита на петрола или на минното дело. Освен това много от тях имат скорошни инвестиции в инфраструктура като пътища и широколентови кабели, ангажимент към допълнителна диверсификация и желание за отблокиране на частния сектор.

Те ще се сблъскат с трудности - от политически раздори до покачващи се равнища на дълга. Освен това също бяха ударени от пандемията. Без помощ в запълването на дупката във финансирането дългосрочните щети за здравеопазването и образованието могат да бъдат "големи и плашещи", каза през 2021 г. финансовият министър на Гана Кен Офори-Ата. Но поне тези райони ще отбележат силен ръст през 2022 г., което ще се отрази на всички области - от управлението на дълга до намаляването на бедността.

ЮАР, която е страна с високи средни доходи, понякога обича да се смята за нещо повече от останалата част от континента. Но последният път, когато нейният БВП нарасна с 6%, бе преди повече от 40 години. Нигерийците обичат да изтъкват, че икономиката само на един щат - Лагос, е по-голяма от тази на Гана. И все пак МВФ прогнозира, че Гана ще регистрира растеж 4.7% през 2021 г., а Нигерия ще достигне едва 2.6%. Размерът не е всичко. През 2022 г. и отвъд големите играчи ще направят добре, ако се поучат от енергичността и диверсификацията на някои от своите по-малки съседи.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved